Kleine krachtpatser met groots effect!

02:45 - 01:39
luistertijd 02:45 - leestijd 01:39

Misschien heb je ze nog niet in de winkel zien liggen, maar je hebt er vast wel eens een plaatje van gezien of wat over gelezen: goji bessen. Het zijn langwerpige gedroogde felrood/roze bessen, oorspronkelijk afkomstig uit Azië. In China kennen ze het besje al eeuwen en wordt het tegen allerlei kwalen ingezet en ook als gezondheids- oppepper gegeten.

Waarom is dit nu zo’n bijzonder superfruit?

Dat vergt wat uitleg: goji’s bevatten echt een uitzonderlijke hoeveelheid anti-oxidanten. Dat zijn vitamine-achtige stoffen die vrije radicalen in je lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen veroorzaken celschade en zijn daarmee de bron van vele ziektes en veroudering. UV-straling, stress, uitlaatgassen, luchtvervuiling, mobiele telefoons, gifstoffen, kunstmatige toevoegingen in ons voedsel zijn allemaal vrije radicalen bronnen. Dus hoe meer anti-oxidanten, hoe beter!

De anti-oxidantwaarde van een voedingsmiddel wordt gemeten via de ORAC standaard (oxygen radical absorbance capacity). De goji-bes verlaat alles qua antioxidant gehalte. Bijzonder toch?

Beter weerstand, meer libido én een moodlifting effect

Goji’s bevatten 18 aminozuren ( bouwstenen van eiwitten), 21 mineralen, alle carotenoïden (bekend van wortels, maar er zijn dus nog veel meer soorten), het volledige B-complex en zelfs vitamine E, wat in fruit weer heel bijzonder is. De lijst is eindeloos. Aan het eten van goji’s worden ook veel gezondheidsverbeterende eigenschappen toegekend, waar ook redelijk veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan (als je meer wil weten, zoek onder Lycium Barbarum, Pubmed.gov). Het wordt vooral in verband gebracht met een verbeterde weerstand, meer libido en een moodlifting effect.

Hoe eet je het?

Afijn, gezond dus. Maar is het ook te eten? De gedroogde besjes smaken fris zoet met een licht zuurtje. Een handje per dag is ideaal. Je kunt ze ook laten wellen in water om gojisap te maken, of in kokend water doen om er thee van te maken. Verder smaken ze heerlijk door een salade, door de yoghurt, over een omelet of door een smoothie. Meng ze door het deeg als je koekjes maakt, strooi ze over je geroerbakte groenten bij het diner. Goji’s kunnen ook goed door de rijst (of quinoa!) of gemixt in met noten als supersnack tussendoor.

Verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, filialen van De Tuinen en inmiddels ook bij winkels in noten- en zuidvruchten, of online natuurlijk!

Bestel hier jouw raw food producten

 

Lees ook:

Lees ook