Alles wat je wilt weten over superfoods!

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00

Als je een beetje open staat voor nieuws kan het je niet ontgaan zijn: superfoods zijn hot! Gelijk met de opkomst van de Raw Food beweging en de trend om terug te gaan naar écht eten, onbewerkt en puur natuur, vind je in de natuurwinkels, maar ook in een keten als De Tuinen opeens de ene superfood na de andere. Goji berries Acai– en Noni sappen waren zo’n beetje de eerste superfoods in het schap, nu ligt het er vol met exotische klinkende producten.

Wat zijn superfoods?  

Superfoods zijn voedingsmiddelen met een uitzonderlijk hoge voedingswaarde, dat wil zeggen veel meer vitamines, mineralen, enzymen, hoogwaardige vetzuren, vezels en aminozuren dan de doorsnee fruit en groentes die we kennen. Ons fabrieksmatige eten voldoet allang niet meer in onze behoefte aan voedingsstoffen. Fruit wordt onrijp geoogst, groentes geteelt onder TL licht, op verarmde grond. Daarnaast is onze behoefte aan vitamines en anti oxidanten juist toegenomen door stress, luchtvervuiling, straling, giftstoffen en allerlei toevoeging aan ons eten als smaakversterkers, kleurstoffen, suikers, zoetstoffen en transvetten.

Ook heel gezond zijn bijenpollen:

Door het toevoegen van superfoods aan je voeding kun je je inname van voedingstoffen op een makkelijke (en smakelijke ) manier verhogen en zo je weerstand en vitaliteit versterken. En vitaliteit maakt mooi! Met name mineralen als selenium en magnesium, enzymen en omega 3 vetzuren ontbreken vaak in onze dagelijkse voeding. Laten dat nu net de voedingstoffen zijn die in superfoods ruim aanwezig zijn.

Natuurlijk wordt deze superfood ‘hype’ ook weer wat overdreven in de markt gezet. Hoe exotischer de naam, hoe meer wondereigenschappen er aan worden toegekend en hoe harder het verkoopt. Laten we wel wezen: we eten al jaren superfoods zonder hierbij stil te staan of kopen al voedingsmiddelen en supplementen die we niet meteen als superfood erkennen, maar die het wel zijn.

Een paar voorbeelden..

Boerenkool en blauwe bessen bijvoorbeed. Kale chips (chips van boerenkool, zie foto hiernaast) zijn in de VS helemaal hot en kale wordt verwerkt in elke groene smoothie, in New York praktisch op elke straathoek verkrijgbaar. Blauwe bessen zijn minstens zo voedingsrijk als goji bessen (mits niet uit een land waar ze volgespoten worden met gif). Maar ook kokosolie, 100% cacao, gekiemde zaden, verse kruiden als oregano en rozemarijn, spirulina en chlorella, zeewier, tarwegras en bijenpollen (zie foto 2) zijn superfoods. Wat mij betreft horen rauwe, biologische noten hier ook bij.

En de exotische superfoods?

Ik geef je een rijtje: Maca poeder, Lucuma poeder, chia zaad, hennepzaad en vele soorten bessen, als goji, moerbei, gooseberries, acai poeder, Camu camu poeder, baobabfruit poeder. En dan ben ik vast nog wat vergeten.

Het ‘graan’ quinoa is al niet zo heel exotische meer –  ik begin mijn reeks artikelen volgende keer met dit bijzondere gewas van de Inca’s. 2013 is door de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen als Quinoa jaar!

Bestel hier jouw raw food producten

 

Lees ook:

 

Lees ook