Het resultaat na 15 keer…

08:04 - 04:50
luistertijd 08:04 - leestijd 04:50

BeautyJournaal lezeres Daniëlle onderzocht of de collageenbank haar huid inderdaad weer strakker kan maken zoals beloofd wordt. Hier komt haar verslag..

 

De beloftes logen er niet om: “De rozerode golven van de collageenbank gaan op een natuurlijke wijze de productie van collageen, hyaluron en elastine stimuleren en verhogen. De huid wordt zichtbaar strakker en stralender. Na het volbrengen van een kuur worden rimpels gereduceerd, donkere kringen rond de ogen verbleken, de pigmentvlekken verminderen, poriën krimpen, acne vermindert, cellulitis neemt af en het totale huidbeeld verbetert.”

“Wow”, denk ik. Daar moet ik naar toe. Liefst heel snel, want ik word er niet jonger op en huidveroudering doet niet aan pauzes. Dus wel, volgens deze ronkende aanprijzingen. Als je maar op de collageenbank gaat liggen. Als ik ook nog zie staan “Al vlug zijn de eerste veranderingen zichtbaar” ben ik al half op weg, want met zoiets heb je mij gelijk binnengehaald. Met gezwinde spoed en kloppend hart natuurlijk, want de eeuwige jeugd wacht op me.

Alles is roze…

Die wacht op me bij een zonnebankcentrum annex schoonheidsspecialist. Even denk ik nog dat de boodschap niet geheel duidelijk is overgekomen, omdat ik naar een zonnebank word geleid. “Nee, nee”, zo verzekert de eigenaar me, “Kijk maar, als ik hem aanzet is alles roze. Hier zitten geen gewone lampen in. Dit is collageenlicht. Door de frequentie werkt het in op zelfs de diepste huidlagen.” Mijn enthousiasme kent nu helemaal geen grenzen meer. Het wordt enigszins getemperd doordat het eruitziet alsof ik in de kamer van Barbie ben beland, maar dan nog. Ik scheur mijzelf bijna de kleren van het lijf om er maar zo snel mogelijk onder te liggen. Met een sprong duik ik op de bank.

Ontspannen, maar is dat genoeg?

Dat voelt goed. Lekker, zelfs. Eenmaal ondergedompeld in het Barbie-licht voelt het zowaar een beetje coconnerig aan. Alsof ik terug ga naar de baarmoeder, zoiets. Langzaam voel ik me wegdrijven in een middagslaapje. Het wordt ook niet zo warm en zweterig als onder een zonnebank, wat prettig is omdat ik hierna nog een afspraak heb. Daar wil ik niet oververhit en stinkend aankomen. Na twintig minuutjes is de eerste sessie ( want een kuur van tien keer wordt wel aangeraden, aan één keer heb je niks)  alweer voorbij. Natuurlijk zie ik nog geen resultaat, ook al sta ik hoopvol wat te plukken aan mijn huid. Maar ik ben énórm ontspannen, en met het gevoel dat er diep binnenin mij mysterieuze processen aan de gang zijn om me een babyvel te bezorgen ga je toch net iets lekkerder op weg.

En? Na tien keer….?

En nu fast-forward. Na tien keer énórm ontspannen te zijn geweest word ik wel wat ongeduldig, het resultaat van de mysterieuze processen die in mij plaatsvinden, laat vooralsnog op zich wachten.

“Dat kan wel eens gebeuren”, vertelt de eigenaar. “het ligt aan de huidkwaliteit hoe snel je resultaat boekt. Misschien moet je nog tien keer proberen.” Nu ben ik totaal niet meer ontspannen. Nu heb ik de gewaarwording die ik ook heb als ik ergens de verkeerde rij kies voor een kassa. Iedereen is sneller dan ik. Bovendien ben ik ook lichtelijk verbolgen dat mijn huidkwaliteit kennelijk van het niet-ontvankelijke soort is. Eigenlijk wordt me min of meer verteld dat ik kwalitatief niet hoogstaand ben. Dus besluit ik voorzichtig nog vijf keer te proberen in plaats van tien, want goedkoop is het ook al niet.

Nog een serie erbij gekocht…

Vooruit met de geit. Tegen de tijd dat ik twaalf keer gebaad heb in het roze hoogfrequente licht begint het hele gebeuren me een beetje tegen te staan. Het is best een tijdrovend proces, telkens die gang naar de cocon, uitkleden, twintig minuten roze, aankleden en weer terug of verder op pad. Daarnaast moet het ook minstens twee keer per week, anders wordt het proces onderbroken. Dat wil ik niet, dus sjok ik gehoorzaam naar weer een rondje baarmoeder. Uiteindelijk maak ik de vijftien keer vol.

Waar blijft het resultaat?

Ik zie nog steeds geen resultaat, zou het meer een langetermijneffect zijn? Word ik wellicht pas in de zomermaanden aangenaam verrast door een op wonderbaarlijke wijze zichtbaar stralender en strakker wordende huid? Die vraag leg ik aan de eigenaar voor. Nee, je zou het toch eerder al moeten zien. Dan komt de aap uit de mouw: hijzelf en de meeste mensen, zo zegt hij, zijn er toch zeker zestig, zeventig keer onder geweest om een zichtbaar resultaat te krijgen. Maar nu hoeft hij het maar één keer per week bij te houden. Ja zeg! Had me dat gerust eerder verteld! Grapjas. Nu wordt achteraf mijn hoop de bodem ingeslagen.  Ik vind het in elk geval welletjes zo.

Even nog de feiten op een rijtje:

Wat is het?

Collageen lichttherapie is een behandeling waarbij de huid wordt blootgesteld aan zacht roze licht met een frequentie van vooral 633 Nanometer.  Het toestel behandelt het gehele lichaam in een sessie van 20 minuten.

633 Nanometer is de frequentie waarop collageenlampen hun meest effectieve bereik hebben. Licht wordt ingedeeld in een bandbreedte. De bandbreedte voor zichtbaar licht loopt van 400 tot 780 Nanometer en op 633 Nanometer is de kleur van het licht roze tot rood. Deze lichtgolven dringen tot wel 5mm diep in de huid en de werking kan uiteindelijk wel 8 tot 10mm diep doordringen.

-De claims:

Door middel van de licht behandelingen (licht is energie) wordt de doorbloeding van de huid sterk gestimuleerd waardoor zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd, afvalstoffen worden afgevoerd en de gehele huidfunctie als het ware weer tot leven wordt gewekt. Dit gehele proces maakt dat het huidbeeld sterk verbetert en de cellen die verantwoordelijk zijn voor de collageen en elastine aanmaak (fibroblasten) aangezet worden tot productie van nieuw collageen en elastine.

-Wat wordt er nog meer over verteld?

Bij een aanzienlijk aantal gebruikers is er na 3 a 4 behandelingen al een verschil merkbaar, de huid wordt zachter, poriën verkleinen zich en de huid ziet er frisser uit.

-En waar komt dat uiteindelijk op neer?

Voor het volledige effect en met name voor het verstevigende effect zijn er tussen de 18 en 25 behandelingen nodig afhankelijk van de gesteldheid en conditie van de huid. Elders staat dat minstens dertig keer nodig is. Mijn eigen ervaring leerde me dat zestig keer niet ongebruikelijk is.

-Wat zijn de kosten?

Nogal aan de hoge kant. Ik maakte gebruik van een tijdelijke actie voor de eerste tien keer( tien maal voor honderd euro), daarna waren de kosten zestien euro per beurt. Een vlug rekensommetje laat zien dat het kostenplaatje op kan lopen tot 60 x 16€ = 960€ om de basis te leggen, plus de onderhoudskosten van 16€ per week. Jaarlijks betekent dit nog 832€ extra. Plus, en daar kom ik nu pas achter, de fibroblasten kunnen alleen overgaan tot de aanmaak van nieuw collageen mits er voldoende energie en bouwstoffen in de cel aanwezig zijn. Ze kunnen maar net zoveel collageen maken als voorhanden is in de voeding. Gewoon gezond eten is niet genoeg, hiervoor zijn supplementen nodig, de zogenaamde nutriceuticals. De kosten daarvan lopen uiteen.

Ook worden in meerdere artikelen over collageenlichttherapie voor op latere leeftijd aanvullende behandelingen geadviseerd, zoals facelifts en andere huidverstevigende therapieën, naast de collageenbank om effect te krijgen.

-Eindoordeel?

Voor mij te wazig, te duur en te tijdrovend om ermee door te gaan.

 

 

Lees ook