Het beste resultaat tegen cellulite

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

celluliteMet vakantieplannen en strand dagen in het vooruitzicht wil ik deze maandelijkse beauty pick graag wijden aan de bindweefselmassage  tegen cellulite.

Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat voor mijn eigen cellulite de bindweefselmassage verreweg het meeste resultaat heeft opgeleverd ten opzichte van endermologie, crèmes, supplementen, laserbehandelingen en pakkingen. Een eye opener dus!

Wat is bindweefselmassage?

Verwacht geen ontspannende  massage want de bindweefselmassage is pittig en vaak niet pijnloos. Bindweefsel is het weefsel dat om de cellen ligt als ware specie tussen bouwstenen. Tussen de huid en de spieren ligt een lag onderhuids bindweefsel met elastische bindweefselvezels waarin vetcellen liggen. Het onderhuidse bindweefsel isoleert warmte, slaat energie op en is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof, voedings –en afvalstoffen.

Rollen van de huid

Bij bindweefselmassage wordt de onderste laag van de huid, het onderhuidse bindweefsel geprikkeld.  Dit gaat door middle van verschillende massage technieken, waaronder het rollen van de huid over de onderliggende structuur (spieren).

bindweefselmassage

Een bindweefselmassage bevordert de doorbloeding, versnelt de afvoer van afvalstoffen en verbeterd de effectiviteit van de spieren. Door de diepe massage technieken die op het bindweefsel inwerken, vervormen de fibroblasten , waardoor er collageen wordt aangemaakt en de elasticiteit in de huid wordt verbeterd. Deze massage is geschikt als rimpel- en littekenbehandeling.

Hoe ontstaat cellulite?

Een jonge, strakke en rimpelvrije huid bestaat van binnen uit goed bindweefsel. Dit bindweefsel zit vol collageen en elastine. Het gehalte van het collageen en elastine is dan zéér hoog is in ons bindweefsel.

Wanneer vetcellen groter worden, kunnen ze uit dit bindweefselnetwerk gaan puilen en bultjes veroorzaken. Ook kunnen ze massaal groter worden en zo het onderhuidse netwerk van bindweefselvezels opspannen en zo intrekkingen of sinaasappelhuid veroorzaken.

Vicieuze cirkel

Daarnaast speelt de doorbloeding een rol. Door spanning in het bindweefsel network, maar ook door minder beweging kan de doorbloeding in dit gebied afnemen.

Erfelijkheid en hormonale invloeden, met name oestrogenen en stresshormonen, spelen ook een belangrijke rol in dit proces. Er ontstaat een vicieuze cirkel: de verminderde bloedsomloop verstoort de afvoer van lichaamsvocht en afvalstoffen; de vetcellen worden groter, het bindweefsel gaat verharden en de vetcellen worden nog steviger ingekapseld. Van alle vrouwen heeft 60 % aanleg voor cellulite; het komt op elke leeftijd voor.

drs. Annebeth Kroeskop is cosmetisch arts.

Heb jij een vraag aan Annebeth? Stel hem via het contactformulier.

Lees ook