Concertbezoekster boos na proefmonster van MAC

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

De NY Daily News schreef op 30 mei jl. dat Mac Cosmetics aangeklaagd zou zijn omdat een van Rihanna’s fans herpes gekregen zou hebben via een lipstick proefmonstertje op het concert. Deze dame, Starkeema Greenidge, stapte met haar verhaal naar de NY Daily News. “Ik heb twee weken lang niet kunnen werken. Dit heeft mij veel geld gekost,” aldus Starkeema. De werknemers van MAC gebruikten geen schone lipstick tubes, luidde het verwijt.

De Engelse cosmetische wetenschapper Colin schreef hier het volgende over op zijn blog.

Hoe waarschijnlijk is het dat een lipstick je herpes kan geven? Het klinkt niet zo gek, maar de kans is wel erg klein. Herpes is een virus en virussen overleven niet zo goed buiten het lichaam. Via direct contact met een besmette huid is het wel makkelijk om te krijgen. Dus zoenen en zo kun je dan maar beter niet doen. Slijmvliezen zijn zeer goede routes om het virus te verspreiden, ook via de lippen.

Hoe lang overleeft een virus?

Het herpesvirus kan dus wel in een lipstick gaan zitten, maar het zou er niet lang blijven leven. Er zijn geen specifieke studies die aantonen hoelang herpes in een lipstick kan blijven zitten, maar op plastic kan het virus een paar uur blijven leven. Dit houdt in dat het gebruik van andermans lipstick niet verstandig is als je de medische geschiedenis van diegene nog niet hebt gecontroleerd. Als je wel een lipstick deelt, kun je het beter nog een paar dagen laten staan voordat je het zelf aanbrengt. Dit zou verder geen problemen moeten opleveren.

Lees ook:

Lees ook