Veelbelovende ontdekking, maar medicatie is er nog niet

01:32 - 00:55
luistertijd 01:32 - leestijd 00:55

Carnaval zijn de hoogtijdagen voor koortslippen, zo lazen we in een bericht op de website van het Huidfonds onlangs. ‘ Verminderde weerstand, veel drinken uit soms slecht gespoelde glazen en tussendoor massaal zoenen, zorgen voor deze pijnlijke infectieplekken op de lip’,  aldus het artikel.

Maar wellicht komt er binnen niet afzienbare tijd goed nieuws voor alle dragers van het herpes simplex virus – waarmee zo’n 80% van de mensen geïnfecteerd is. Amerikaanse genetici isoleerden een stof die vermenigvuldiging van meer virussen volledig blokkeert. Ze publiceerden hierover in Science Translational Medicine, op 9 januari 2013.

Het enige middel dat we momenteel voor handen hebben is een virusremmer genaamd acyclovir, maar het virus blokkeren doet dit niet. Het virus is niet altijd actief, daar zijn de ideale omstandigheden voor nodig, zoals hierboven omschreven. En er zijn enzymen bij betrokken. Nu is ontdekt dat als die enzymen worden afgeremd, het virus ook niet actief kan worden. Zover de testen dan in het lab. De ontdekking van deze enzymblokkade reikt verder dan uitsluitend mogelijke toepassing voor koortslip, aldus het artikel. Ook de behandeling van andere virusinfecties – denk aan aids – zou van de ontdekking kunnen profiteren in de toekomst. Zie voor een samenvatting: http://stm.sciencemag.org/content/5/167/167ra5.abstract?sid=ce0f3e16-63c4-4a88-844f-d37ed8771831.

Lees ook:

Lees ook