L-Lysine is een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat het menselijk lichaam het zelf niet aan kan maken en voor opname er van afhankelijk is van voedsel. De belangrijkste biologische functie van alle aminozuren ligt in de levering van het essentiële materiaal voor de verdubbeling van de genetische code, voor de celdeling en voor de […]

04:54 - 02:56
luistertijd 04:54 - leestijd 02:56

L-Lysine is een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat het menselijk lichaam het zelf niet aan kan maken en voor opname er van afhankelijk is van voedsel. De belangrijkste biologische functie van alle aminozuren ligt in de levering van het essentiële materiaal voor de verdubbeling van de genetische code, voor de celdeling en voor de vorming van spieren en bindweefsels. Suppletie expert Anne Andela vertelt erover.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn kleine bouwstenen van eiwitten die noodzakelijk zijn voor de vorming van grotere eiwitstructuren, zoals ons bindweefsel. Aminozuren zijn dus belangrijke voedingsstoffen voor o.a. de  huid, collageen, elastine en botweefsel. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van enzymen, bloedstollingsfactoren, afweerstoffen, transportmoleculen (ook wel neurotransmitters genoemd), hormonen (zoals insuline) en bijvoorbeeld carnitine. Deze laatste stof is verantwoordelijk voor de omzetting van vetzuren in energie. En zijn ze noodzakelijk voor het ontgiften van het lichaam.

Ook tegen koortslip?

Aminozuren worden ook wel de “bouwstenen van het leven” genoemd. Zo zijn ze bijvoorbeeld belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen en dragen ze essentieel bij aan een goede stofwisseling. Lysine zorgt ook voor een goed functionerend immuunsysteem, vooral tegen virusinfecties.

Een aantal studies hebben aangetoond dat het regelmatig innemen van lysine werkt tegen het voorkomen van uitbraken van het herpes simplex virus, o.a. de veroorzaker van de koortslip.

Hoewel er ook een studie bij was die geen positief effect van lysine kon aantonen. Hierin kon lysine de al opgekomen koortslip niet terugdringen. Maar de belangrijkste biologische functie van alle aminozuren ligt toch wel  in de levering van het essentiële materiaal voor de verdubbeling van de genetische code, voor de celdeling en voor de vorming van spieren en bindweefsels.

Kortom, lysine is een belangrijk aminozuur voor de groei en het herstel van weefsel en de vorming van een verscheidenheid aan stoffen. 

Meer nodig naarmate je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt daalt de hoeveelheid lysine, samen met de overige aminozuren, die van nature aanwezig zijn in ons lichaam. Dit zou een teken kunnen zijn, dat aminozuren een belangrijke speler zijn in het tegengaan van (huid)verouderingsprocessen. De aminozuren taurine en methionine functioneren bijvoorbeeld als antioxidanten. Glutamaat, cysteïne en glycine vormen samen glutathion, dat eveneens een sterk antioxiderende werking heeft. De aminozuren L-arginine en L-glutamine werken sterk bevorderend op de doorbloeding en versterken tevens het spier- en bindweefsel, waardoor de huid een strakkere indruk maakt. Wat lysine tevens een interessant supplement maakt voor ouderen is het gunstige effect op de botaanmaak en botopbouw en door het feit dat de calciumabsorptie wordt verhoogd door inname van lysine. Collageen, het  structuurmolecuul voor de opbouw van botten, huid, aderwanden en vele andere organen, bestaat voor ongeveer 25% uit 2 aminozuren:  lysine en proline.

Lysine wordt in grote hoeveelheden gevonden in spierweefsel. Lysine is dus van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.

Lysine wordt eerst ingebouwd in protocollageen, vervolgens omgezet in hydroxylysine (onder invloed van vitamine C) waarna collageenvorming plaats kan vinden.

Waar zit Lysine in?

Dierlijke eiwitten,  aanwezig in vlees, kip en melk, zijn een rijke bron van lysine. Plantaardige eiwitten afkomstig van granen, zoals mais en tarwe, bevatten over het algemeen een lage concentratie aan lysine. Vegetariërs, topsporters en personen met chronische ziekten aan lever en nieren hebben een verhoogd risico op een gebrek aan aminozuren. Maar een tekort aan lysine wordt over het algemeen zeer weinig geïndiceerd.

Tekenen van een lysine tekort zijn: vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratieproblemen vermagering, vruchtbaarheidsproblemen, haarverlies.

Lysine werkt samen met…

De normale lysineomzetting is afhankelijk van vele voedingsstoffen, waaronder vitamine B3, vitamine B6, vitamine B2, vitamine C, glutaminezuur en ijzer. Lysine is de voorloper van het aminozuur citrulline.

Arginine en lysine moet je niet samen innemen, aangezien ze dezelfde aangrijpingspunten hebben in het lichaam, waardoor ze elkaar tegen kunnen werken.

Dosering:

Lysine 500-1000 mg onderhoudsdosering. Tijdelijke doseringen mogelijk tot 3000 mg.

Personen met een lever – of nierfunctiestoornis dienen eerst hun arts te raadplegen, alvorens over te gaan tot suppletie met lysine.

Aanwezig in voedsel:

Vis, vlees, melk, kaas, gist en eieren en eiwitten in het algemeen zijn belangrijke bronnen van lysine.

Synoniemen: L-lysine, lysine (mono)hydrochloride, lysine HCl.

Literatuur

1] Arginine en glutamine. Effect of a specialized amino acid mixture on human collagen deposition.  Ann Surg. 2002 Sep;236(3):369-74; discussion 374-5.

2] http://www.altmedrev.com/publications/12/2/169.pdf

3] http://www.umm.edu/altmed/articles/lysine-000312.htm

Lees meer in BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek

Lees ook