L-Lysine is een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat het menselijk lichaam het zelf niet aan kan maken en voor opname er van afhankelijk is van voedsel. De belangrijkste biologische functie van alle aminozuren ligt in de levering van het essentiële materiaal voor de verdubbeling van de genetische code, voor de celdeling en voor de vorming van spieren en bindweefsels. Suppletie expert Anne Andela vertelt erover.
Wat zijn aminozuren?
Aminozuren zijn kleine bouwstenen van eiwitten die noodzakelijk zijn voor de vorming van grotere eiwitstructuren, zoals ons bindweefsel. Aminozuren zijn dus belangrijke voedingsstoffen voor o.a. de huid, collageen, elastine en botweefsel. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van enzymen, bloedstollingsfactoren, afweerstoffen, transportmoleculen (ook wel neurotransmitters genoemd), hormonen (zoals insuline) en bijvoorbeeld carnitine. Deze laatste stof is verantwoordelijk voor de omzetting van vetzuren in energie. En zijn ze noodzakelijk voor het ontgiften van het lichaam.
Ook tegen koortslip?
Aminozuren worden ook wel de “bouwstenen van het leven” genoemd. Zo zijn ze bijvoorbeeld belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen en dragen ze essentieel bij aan een goede stofwisseling. Lysine zorgt ook voor een goed functionerend immuunsysteem, vooral tegen virusinfecties.
Een aantal studies hebben aangetoond dat het regelmatig innemen van lysine werkt tegen het voorkomen van uitbraken van het herpes simplex virus, o.a. de veroorzaker van de koortslip.
Hoewel er ook een studie bij was die geen positief effect van lysine kon aantonen. Hierin kon lysine de al opgekomen koortslip niet terugdringen. Maar de belangrijkste biologische functie van alle aminozuren ligt toch wel in de levering van het essentiële materiaal voor de verdubbeling van de genetische code, voor de celdeling en voor de vorming van spieren en bindweefsels.
Kortom, lysine is een belangrijk aminozuur voor de groei en het herstel van weefsel en de vorming van een verscheidenheid aan stoffen.
Meer nodig naarmate je ouder wordt
Naarmate je ouder wordt daalt de hoeveelheid lysine, samen met de overige aminozuren, die van nature aanwezig zijn in ons lichaam. Dit zou een teken kunnen zijn, dat aminozuren een belangrijke speler zijn in het tegengaan van (huid)verouderingsprocessen. De aminozuren taurine en methionine functioneren bijvoorbeeld als antioxidanten. Glutamaat, cysteïne en glycine vormen samen glutathion, dat eveneens een sterk antioxiderende werking heeft. De aminozuren L-arginine en L-glutamine werken sterk bevorderend op de doorbloeding en versterken tevens het spier- en bindweefsel, waardoor de huid een strakkere indruk maakt. Wat lysine tevens een interessant supplement maakt voor ouderen is het gunstige effect op de botaanmaak en botopbouw en door het feit dat de calciumabsorptie wordt verhoogd door inname van lysine. Collageen, het structuurmolecuul voor de opbouw van botten, huid, aderwanden en vele andere organen, bestaat voor ongeveer 25% uit 2 aminozuren: lysine en proline.
Lysine wordt in grote hoeveelheden gevonden in spierweefsel. Lysine is dus van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.
Lysine wordt eerst ingebouwd in protocollageen, vervolgens omgezet in hydroxylysine (onder invloed van vitamine C) waarna collageenvorming plaats kan vinden.
Waar zit Lysine in?
Dierlijke eiwitten, aanwezig in vlees, kip en melk, zijn een rijke bron van lysine. Plantaardige eiwitten afkomstig van granen, zoals mais en tarwe, bevatten over het algemeen een lage concentratie aan lysine. Vegetariërs, topsporters en personen met chronische ziekten aan lever en nieren hebben een verhoogd risico op een gebrek aan aminozuren. Maar een tekort aan lysine wordt over het algemeen zeer weinig geïndiceerd.
Tekenen van een lysine tekort zijn: vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratieproblemen vermagering, vruchtbaarheidsproblemen, haarverlies.
Lysine werkt samen met…
De normale lysineomzetting is afhankelijk van vele voedingsstoffen, waaronder vitamine B3, vitamine B6, vitamine B2, vitamine C, glutaminezuur en ijzer. Lysine is de voorloper van het aminozuur citrulline.
Arginine en lysine moet je niet samen innemen, aangezien ze dezelfde aangrijpingspunten hebben in het lichaam, waardoor ze elkaar tegen kunnen werken.
Dosering:
Lysine 500-1000 mg onderhoudsdosering. Tijdelijke doseringen mogelijk tot 3000 mg.
Personen met een lever – of nierfunctiestoornis dienen eerst hun arts te raadplegen, alvorens over te gaan tot suppletie met lysine.
Aanwezig in voedsel:
Vis, vlees, melk, kaas, gist en eieren en eiwitten in het algemeen zijn belangrijke bronnen van lysine.
Synoniemen: L-lysine, lysine (mono)hydrochloride, lysine HCl.
Literatuur
1] Arginine en glutamine. Effect of a specialized amino acid mixture on human collagen deposition. Ann Surg. 2002 Sep;236(3):369-74; discussion 374-5.
2] http://www.altmedrev.com/publications/12/2/169.pdf
3] http://www.umm.edu/altmed/articles/lysine-000312.htm
Lees meer in BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
12 reacties
Waar zouden we zijn zonder google searchengines beste Ina:-) https://www.google.nl/search?q=lysine&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=rZFjVJqkPJLDbI_4gLgI
Waar kun je lysine cream kopen, of gaat het alleen via de h.arts
Beste Lisanne, stuur je vraag even via info@beautyjournaal.nl, dan leggen we het voor aan onze cosmetisch dermatologe dr Aleida Dijkstra.
Hallo, ik slik al een paar week elke dag lysine tabletten maar ik krijg nog steeds om de week een nieuwe koortslip. Wat kan ik er nog aan doen zodat het weg blijft ? Ik probeer vanalles, tea tree crème, vitamine c-1000, lysine, weerstand pillen..en mag ik 3000 Mg per dag van de lysine zonder bijwerkingen?
In februari was ik zwanger, ik heb toen aan mijn huisarts gevraagd of ik lysine (wat ik al jaren met groot succes gebruik tegen een herpes aanval) mocht blijven doorslikken. Hij raadde dit af omdat er inderdaad geen onderzoek naar was gedaan. Ik ben toen onmiddellijk gestopt, helaas met een herpes aanval tot gevolg. Uiteindelijk is deze zwangerschap geëindigd in een miskraam maar omdat ik graag weer zwanger wilde worden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Ik ontbijt altijd met yoghurt en cruesli en daar gooi ik nu dagelijks 4/5 gedroogde abrikozen in stukjes door. Abrikozen bevatten van nature lysine en vezels en in combinatie met yoghurt en cruesli heb je een heerlijk en verantwoord ontbijt!! Ik heb nog geen herpes aanval weer gehad, maar ben inmiddels wel weer zwanger en de baby doet het goed!
@Jessica: ik denk dat die waarschuwing er standaard staat omdat er geen onderzoek is gedaan naar lysinesuppletie tijdens de zwangerschap. Lysine zit in veel voedingsmiddelen (yoghurt, melk, kaas, abrikozen, mango, papaya en margarine.) waarvoor het voedingscentrum geen waarschuwing afgeeft er niet teveel van te eten, zoals dat bijv. bij lever wel het geval is. Ik ken veel fokkers van katten die het hun zwangere en lacterende poezen geven, om niesziekte (door herpes) te voorkomen. De dosering ligt vele malen hoger dan bij de mens, nl. 500-1500 mg per dag. Voedingsfabrikanten doen het zelfs bewust door het voer voor zwangere katten en jonge kittens. Ik zou me dus geen zorgen maken.
beste jessica, we zullen je vraag doorgeven aan anne andela, de voedingssuppletiedeskundige.
Hallo! Ik ben nu 5,5 week zwanger en neem al jaren 500 mg. lysine tegen koortslip in. Ik heb bij de apotheek gevraagd of ik het door mocht slikken en die zeiden ja! Nu lees ik dit en ben ik geschrokken, ik stop vanaf vandaag met de inname! Ik ben vegetarier, denk je dat mijn kindje er al last van heeft gehad????
“Arginine en lysine moet je niet samen innemen, aangezien ze dezelfde aangrijpingspunten hebben in het lichaam, waardoor ze elkaar tegen kunnen werken.”
Maar in kip zit naast lysine ook arginine. Dus zal het eten van kip, of elk ander voedingsmiddel waar lysine samen voorkomt met arginine, dan geen effect hebben wat betreft de omzetting van lysine, begrijp ik dat goed?
Beste Ilse,
Een supplement met Lysine wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Lysine heeft namelijk een stimulerende invloed op de groei, waardoor het wordt afgeraden bij kinderen en de ongeboren vrucht omdat ze nog onvolgroeid zijn. Extra lysine in de vorm van een supplement zou de balans kunnen verstoren. Voor jou is het beter om op de voedingsmiddelen te letten waar lysine in zit en gezond en gevarieerd te eten.
Ik ben op dit moment 9 weken zwanger en gebruik 1000 mg l lysine per dag als onderhoudsdosering.
Kan het gebruik hiervan schadelijk zijn?
Ooit heb ik L-lysine gebruikt om een koortslip te onderdrukken. In een hoge dosering (6-8000 mg). Inderdaad ging mijn koortslip weg, geen litteken, niks. Erg mooi. Maar. Ja, er was een maar. Een dag later kwam de koortslip terug op een ander plekje. Tijdens mijn jeugd is namelijk mijn hele mond besmet geweest. Een koortslip kan bij mij daardoor overal rond mijn mond de kop opsteken. Ik gebruik nu helemaal niks meer. Gewoon uitzieken. Dat werkt uiteindelijk toch het snelste.
Maar als je koortslip altijd op dezelfde plek terugkomt, dan kan ik zeker lysine aanraden!