Als er geen permanente fillers meer gebruikt mogen worden..

03:44 - 02:14
luistertijd 03:44 - leestijd 02:14

Al geruime tijd mogen er geen permanente fillers meer gebruikt worden, toch zie je nog veel vrouwen met zg. ‘duck-lips’, alsof ze eendenbekjes hebben. Wat wordt er toch in die lippen gespoten? En wat is het effect daarvan op de lange termijn? Ik wil ook graag weten hoe dit kan gebeuren: willen vrouwen dit, of vinden de artsen het mooi? En hoe kun je voorkomen dat je met zulke lippen naar huis gaat?

Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop vertelt: 

‘Als er geen permanente fillers gebruikt worden, wordt er doorgaans hyaluronzuurfiller gebruikt. In de USA worden ook wel ‘saline’ kussentjes ingebracht: kleine ballonnetjes die zijn gevuld met zoutoplossing (saline). Dit is een prothese – dus ook een permanente oplossing, en vaak ook een forse vulling.

Lange termijneffect

Het effect van het opspuiten van lippen met afbreekbare fillers op de lange termijn is de vorming van littekenweefsel door het prikken in de huid. Dit betekent dat het inspuiten van filler wat moeilijker gaat naarmate er vaker behandeld is. De lippen worden niet uitgerekt of permanent beschadigd. Het effect op de lange termijn van de saline kussentjes weet ik niet.

Waarom gebruiken artsen dit nog steeds? De behandeling is nog niet zo gek oud, dus de eerste generatie artsen die lippen ging inspuiten hadden nog niet veel anders tot hun beschikking en waren op dat moment niet op de hoogte van het feit dat deze vulling na verloop van tijd problemen kan geven.

Eens siliconen, altijd siliconen?

Ook is er vaak gebruik gemaakt (en wordt het nog altijd gebruikt ondanks negatief advies vanuit de overheid) van siliconenolie om lippen weer volume te geven. Ik begrijp van een arts die dit vroeger veel deed, dat siliconenolie een hele mooie natuurlijke vulling kan geven.Volgens hem mooier dan met hyaluronzuurfillers. Daarnaast is het bijspuiten van een toch al met siliconen gevulde lip volgens hem beter te doen met nog wat siliconenolie. Dit is de enige reden waarom artsen het nu nog spuiten: om mensen die al siliconenvulling in hun lip hebben nog wat bij te werken.

Let op BIG registratie!

Wanneer de arts zowel vindbaar is in het BIG register (alle artsen in Nederland horen hierin te staan, check dat altijd!)  en de NVCG website (de cosmetisch artsen die gecontroleerd en gevisiteerd zijn en hierna tot kundig zijn bevonden), is dat al een goed begin.

Oplosmiddel

Vraag ernaar of het middel wat gebruikt gaat worden door het lichaam zelf afgebroken kan worden. Het meest gebruikte middel voor de lippen is nu een hyaluronzuurfiller, en dit product wordt door het lichaam zelf afgebroken, maar kan bij ongewenst resultaat ook door een oplosmiddel afgebroken worden. Zo kun je als je niet blij bent met het resultaat de vulling weer laten verwijderen.

Goed gevoel

Geef goed aan wat je wilt en ga samen naar je spiegelbeeld kijken. De meeste artsen hebben folders en beeldmateriaal op hun website en of in de wachtkamer. Wijs aan wat je wel en niet wilt.

Tot slot: bezoek een arts waar je je goed bij voelt, en bij wie je je gehoord weet. Bezoek er desnoods een paar voordat je je laat behandelen. Als jullie elkaar begrijpen geeft dat vertrouwen en rust en kun je met plezier tot een behandeling overgaan.’

Groet, Annebeth

Heb jij ook een vraag aan onze cosmetisch arts Annebeth Kroeskop? Stel hem via het  contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook