Onmiddellijke werking, geen gif middelen

04:00 - 02:24
luistertijd 04:00 - leestijd 02:24
Volledig voorhoofd behandeld met Iovera

Wellicht heb je er her en der al over gelezen of het even op tv gezien: er is een nieuwe methode om de rimpels die veroorzaakt worden door mimische spieren minder zichtbaar te maken. Tot nu toe was Botox hier de enige oplossing voor, maar nu is er ook Iovera. Een prikmethode waarbij de zenuwuiteinden van de spiertjes (in het gezicht) bevriezen, waardoor de prikkeloverdracht wegvalt, en de spier tot rust komt, ofwel ook even verlamt.

Oorsprong in pijnbestrijding

Deze methode bestaat al sinds 1960 en werd vooral ingezet bij ernstige pijnklachten. Er zijn 1500 patenten op aangevraagd in Amerika. Voor pijnklachten heeft FDA een veiligheids- en werkzaamheidsapproval gegeven. Voor cosmetische doeleinden heeft de FDA een veiligheidsapproval afgegeven.

De zenuwuiteinden worden opgespoord met elektro stimulatie

Bevriezing met vloeibare stikstof

Inmiddels wordt de methode volop ingezet om rimpels aan te pakken. Er wordt net zoals bij Botox geprikt, alleen wordt er nu geen botuline toxine ingebracht maar een combinatie van lachgas met vloeibare stikstof. Dit zorgt voor ijsvorming rond de naald (denk aan ca – 41 C) en bevriezing van het weefsel dat wordt ingespoten, in dit geval de zenuwuiteinden van een spiertje dat behandeld moet worden. Deze zenuw wordt gelokaliseerd met behulp van een speciaal apparaat met elektro stimulatie. De zenuw reageert hierop en wordt zichtbaar. De arts weet dan waar hij het middel moet inbrengen.

De claims die aan deze methode gehangen worden zijn:

Vanaf een scherm meegekeken: de zenuwuiteinden worden nu bevroren

Behandelgebieden

Zaken om rekening mee te houden zijn ondermeer dat niet alle soorten fronsrimpels aangepakt kunnen worden. Men focust nu vooral op het voorhoofd. Het werkt namelijk minder secuur en lokaal dan Botox. Met Botox kun je heel gericht een spiertje aanpakken. Inprikken op zenuwen betekent dat die zenuw toch naar meerdere spiertjes gaat in een vertakking, je pakt dus een iets breder gebied aan. Het is niet toepasbaar bij kraaienpootjes en langs de onderkant van het gezicht – het zenuwnetwerk is daar te vertakt. De zenuwuiteinden verschrompelen en groeien langzaam weer aan, met ongeveer 1 mm per week.

Op de foto rechts is het voorhoofd al behandeld met Iovera en dat is direct zichtbaar

Niet bij hangende oogleden

Mensen die naast voorhoofdrimpels ook last hebben van uitzakkende wenkbrauwen, zijn niet geschikt voor deze methode. De ogen moeten dus echt nog fier in het hoofd staan.

Ideaal is de fronslijn

Wel is het interessant voor de fronslijn en verticale voorhoofdslijnen. Het is niet pijnvrij, dit bevriezen, daarom krijg je een lokale verdoving aangebracht.

Onmiddellijke werking

Interessant is dat het onmiddellijk werkt, waar Botox pas na 4 tot 5 dagen zichtbaar wordt. Omdat het technisch een ingewikkelder klusje is, en je er echt vaardigheid voor nodig hebt, meer dan bij andere prikmethoden, ligt de prijs ook hoger: ca. 600 euro voor een voorhoofd. Na behandeling kan de huid rood zijn, in 5% van de gevallen treedt er zwelling op. De afgestorven zenuwuiteinden worden door het lichaam zelf opgeruimd. De producent is Myoscience in Amerika. In Nederland is Bo-Esthetics de importeur. Kijk op hun website voor behandelcentra.

Bekijk ook deze korte film erover:

 

Lees ook:

 

Lees ook