Lees hier haar geurige avonturen…

06:22 - 03:49
luistertijd 06:22 - leestijd 03:49

Roos Lubbers is een nieuwe parfumdeskundige in ons land, ze schreef onlangs haar boek Parfumgids waarmee ze nu op tv komt en op radio en ze geeft diverse lezingen in het land over parfum. Maar Roos doet meer! Ze gaat binnenkort ook parfums reviewen voor BeautyJournaal, en langer organiseert ze leuke geurreizen met parfumliefhebbers. Lees hieronder haar dagboek van haar parfumtrip naar Parijs!

Van 12 tot en met 14 maart jl. bezocht ik met een groep van dertien parfumliefhebbers Parijs. Met als doel: ruiken, ruiken en nog eens ruiken. En dat is gelukt. Wanneer je in Parijs bent, wordt weer duidelijk waarom deze stad zo geassocieerd wordt met parfum, het staat werkelijk bol van de bijzondere adresjes. Het ene niche merk na het andere heeft zich daar genesteld. Je zou er dagen, misschien zelfs weken, aan kunnen besteden. Maar aangezien wij slechts drie dagen tot onze beschikking hadden, kozen we voor de wat bekendere adressen, hoewel stuk voor stuk pareltjes.

In maart 2012 had ik met een eerdere groep dezelfde tocht gemaakt. De foto’s van toen getuigen van een stralend voorjaarszonnetje en wandelend in een T-shirt. Hoe anders was onze start dit keer. De weerberichten gaven al aan dat we ons warm moesten kleden, maar dat we midden in Noord Franse sneeuwstormen terecht zouden komen, had niemand kunnen bevroeden…

Niets vermoedend vertrekken we per busje ruim van tevoren naar Antwerpen Centraal, waar de Thalys om half 10 zal vertrekken. Dat alleen al wordt een race tegen de klok, want het hele verkeer ligt die ochtend plat. Nadat een deel van de groep de trein toch heeft gehaald, ontspannen we en zoeven we fluitend naar Brussel-Zuid. Totdat we daar worden verzocht om uit te stappen. Er rijdt niets meer naar Parijs. Het hele station staat vol met passagiers en koffers, bij de Thalys info-balie kun je wat water en koffie halen en verder is het één grote chaos. Trein in, trein toch weer uit, enfin. Na enkele uren in het ongewisse te zijn gehouden en we eigenlijk al hebben besloten om terug te keren naar Antwerpen, immers de sneeuw houdt aan en Frankrijk is gesloten, komt opeens het gerucht dat er misschien toch nog een trein rijdt op perron zes. Wij erheen, ploffen neer in de stilstaande trein, waarvan alle conducteurs en machinisten al naar huis zijn gestuurd, in de hoop dat deze misschien toch zal gaan.

En het wonder geschiedt, vijf uur later dan gepland glijden we over de rails, waar vandaan we van Brussel tot aan Paris Nord één lange lijn met vrachtwagens op de weg zien, vreselijk. Maar wij zijn er! Het feest kon beginnen.

De sfeer in de groep is werkelijk geweldig. Met onze koffers ploegend door de sneeuw komen we om 17.30 uur aan bij The Different Company in Rue Ferdinand Duval (metro Saint Paul), opgericht door Jean Claude Ellena, thans huisparfumeur bij Hermès en dochter Céline. De vrij recente Cologne lijn, gecreëerd door Emilie Coppermann, vind ik mooi. Vooral over Limon de Cordoza ben ik als citrusliefhebber erg te spreken. Dat is nog eens een streling voor de neus.

s’ Avonds dineren we in het sfeervolle La table des Gourmets in de buurt van Centre Pompidou. Een leuke buurt om ‘s avonds nog wat rond te struinen en de Parijse sfeer op te snuiven, maar nog specialer wanneer het helemaal wit is!

De volgende dag wordt een volle ruikdag. We starten om 11.00 uur bij La Grande Boutique van l’Artisan Parfumeur aan de Rue de Adm. de Coligny (metro Louvre). Het mooie van dit adres is de enorm uitgebreide collectie. Ook concepten zijn goed uitgedacht, daarom is hier al gauw voor ieder wat wils. Niet alleen geuren, ook kaarsen, specials items, van alles! Aansluitend bezoeken we de flagshipstore van Guerlain aan de Champs-Elysées, wat een beetje tegenvalt omdat een deel van het pand momenteel wordt verbouwd. Wel ruiken we aan een aantal geurklassiekers, want die zijn daar natuurlijk wel te vinden. De lunch gebruiken we bij Le Fumoir. Over topadressen gesproken. Hoe Frans wil je het hebben? Het zou me niet verbazen als Inez de la Fressange herself daar binnen kwam wandelen.

Nadat we heerlijk hebben getafeld en gelachen, splitsen we de groep in tweeën op. De ene helft van de groep start om 15.30 uur bij Maison Francis Kurkdjian aan de Rue d’Alger en de andere groep bij het mystieke Les Salons du Palais Royal Shiseido. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat elke parfumliefhebber hier een keer geweest moet zijn. De hele entourage is net een sprookje. Om 17.00 uur wisselen we om. Na een dag vol geuren en indrukken keren we terug naar het hotel. s’ Avonds dineren we bij Chai 33 in het verrassende Cour St. Emilion.

Donderdag, de laatste dag alweer, worden we verwacht bij Editions de Parfums Frederic Malle aan de Rue Mont Thabor. Ook dit is weer een bijzondere ervaring. Deze winkel bevat glazen geurcabines waar je letterlijk ‘je neus in kunt steken’. De geur Dries van Noten, gemaakt door Bruno Jovanovic is hun laatste paradepaardje. Hierna lunchen we bij het imposante La Brasserie Le Printemps (foto). Wat een majestueus gevoel krijg je hier toch. En toch met vriendelijke bediening, dat verwacht je niet bij zo’n tent. Om 16.00 uur verzamelen we bij het hotel en gaan we richting station Gare du Nord waar de Thalys een uur later richting Nederland vertrekt. En dan rest ons slechts nog de geurherinnering…

We’ll be back!

Lees ook:

Lees ook