Is dat bakvet niet schadelijk voor mijn ogen?

01:51 - 01:06
luistertijd 01:51 - leestijd 01:06

Toen BeautyJournaal’s Monique vorige week een live uitzending had op radio Amsterdam FM vroeg iemand of het waar is dat er frituurvet in haar mascara zit. Ze had dat namelijk gehoord van een horecagelegenheid waar oud vet opgehaald wordt en voor hergebruik wordt voorbereid. Monique had er nog nooit van gehoord, maar na wat speurwerk ontdekte ze wel dat er inderdaad een aantal grote recyclebedrijven zijn in Nederland die in deze keten van ophaal- en hergebruik werkzaam zijn, o.a. het bedrijf Rotie.

Maar hoe werkt dit nu precies? beautyJournaal legde deze vraag neer bij haar expert, chemicus Hans Lambers:

‘ Het gaat hier om plantaardige vetten, zogenaamde tri-glyceriden; bijv. olijf-olie, zonnebloem-olie, cocospalm-olie etc… Deze kunnen vast zijn (veel verzadigde vetzuren) of vloeibaar (veel onverzadigde vetzuren). Naast tri-glyceriden, komen ook di-glyceriden en mono-glyceriden voor.

Zowel in cosmetica als bij frituren worden (vaak dezelfde) tri-glyceriden gebruikt. In de cosmetica is het een van de meest gebruikte ‘vetten’/emollients om de huid soepel te maken/houden en komt in heel veel producten voor, ook in decoratieve cosmetica, zoals mascara. Bijv. olijf-olie (INCI: Olus oil of Olive Glycerides) of zonnebloem-olie (INCI: Helianthus Annuus Seed Oil) of palm-olie (INCI: Coco Glycerides).

Recyclen van frituurvet is inderdaad helemaal niet zo’n gek idee; (n.b. je kunt er ook auto’s op laten rijden!). Het goed zuiveren van afgewerkt frituurvet (wrs. dmv filtratie en destillatie) is natuurlijk wel van groot belang, maar de gezuiverde tri-glyceriden kunnen daarna gewoon voor iets anders worden gebruikt (i.e. cosmetica of misschien wel salade-dressings etc.).

Groet, Hans

Heb jij een vraag aan onze chemisch expert? Stel hem via het contactformulier.

Hieronder lees je meer Q & A’s met hem.

Lees ook