Heeft een littekencreme zin op de lip?

02:00 - 01:12
luistertijd 02:00 - leestijd 01:12

Stel: je krijgt onverwacht een tik op je gezicht waarbij vooral je lip beschadigd raakt. In de regel zeggen artsen dat je dit vanzelf moet laten genezen, meestal is het na een week weer dicht. Het is belangrijk je lip te koelen met een ice pack. Tenzij de scheur natuurlijk heel ernstig is, dan moet er gehecht worden. Ga daarom altijd eerst naar een arts om dit te laten beoordelen.

Litteken op je lip

Maar wat doe je als je er een litteken aan over houdt dat zichtbaar is en waar een klein deukje in zit, en een dik gevoel aan de binnenkant van je lip? Kun je er dan speciale littekencremes op smeren? En kun je dat deukje laten opvullen?

Onze expert, plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam geeft raad:

Dr. Frank Niessen

” Normaal geneest het slijmvlies van je lip snel en met weinig problemen. Wanneer het letsel dieper is en ook de spier in je lip is gescheurd dan geneest het met littekenweefsel, dat is wat je voelt in de lip.

Masseren of opnieuw hechten

Het littekenweefsel doet er een jaar over om soepeler te worden. Je kunt dat proces wat versnellen door het voorzichtig iets te masseren. Een littekencrème heeft hier weinig zin, maar het vet houden van het litteken geeft wel verzachting.

Mocht het litteken na een klein jaar nog vervelend en stug blijven, dan adviseer ik het te laten opereren en netjes te hechten.”

Lees ook:

 
Heb jij een vraag voor Frank Niessen? Stel hem via het contactformulier.

Lees ook