Binnenkort krijg ik een zware operatie aan mijn buik. Een kennis had dezelfde ingreep ondergaan en het de huid is prachtig genezen. Mijn kennis noemde de naam van de zalf, maar ik ben het vergeten. Kunt u mij vertellen wat de beste littekenzalf is? (naam bij de redactie bekend) Plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Jan […]

01:48 - 01:04
luistertijd 01:48 - leestijd 01:04

Binnenkort krijg ik een zware operatie aan mijn buik. Een kennis had dezelfde ingreep ondergaan en het de huid is prachtig genezen. Mijn kennis noemde de naam van de zalf, maar ik ben het vergeten. Kunt u mij vertellen wat de beste littekenzalf is?

(naam bij de redactie bekend)

Plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdamdr Frank Niessen antwoordt:

Beste mevrouw,

Er zijn veel crèmes op de markt die allen claimen goed te zijn voor littekens. De enige crèmes die echt goed zijn onderzocht en waarvan enig effect op het voorkomen van littekenhypertrofie (verheven littekens) is bewezen, dat zijn de siliconencrèmes. Voor de rest geldt dat het altijd goed is om de littekens vet te houden en te masseren. Littekens worden namelijk uit zichzelf ook altijd mooier.

Een litteken op de buik in de richting van de huidlijnen, dus dwars over de buik, wordt doorgaans veel mooier dan een litteken loodrecht op de huidlijnen, zoals door het midden van de buik. Ook hangt het genezen van een operatie sterk af van hoe je zelf geneest. Wanneer het litteken intrekt wordt het minder fraai. Dat verschilt zeer van persoon tot persoon en kan de operateur vaak niets aan doen. Mogelijk dat je kennis wat dat betreft meer geluk heeft dan jij.

Op latere leeftijd is de kans dat je een lelijk litteken krijgt overigens kleiner dan wanneer je 20 bent; de immuunreacties zijn vaak minder heftig.

Met vriendelijke groet,

Dr. Frank Niessen

Lees hier meer over onze expert. En wil je hem een vraag stellen? Dat kan hier.

 

Lees ook