Een overzicht van littekenbehandelingen

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00

Onlangs kwam bij ons de vraag binnen welke behandelingsmogelijkheden er allemaal zijn om littekens door acne minder zichtbaar te maken. We hebben een overzicht gemaakt van heel eenvoudige benaderingen met creme en massage, naar zwaardere huidtherapeutische behandelingen als peelings en bindweefselmassages, tot laser aan toe.

Creme

Er wordt altijd gezegd dat littekens behandelingen met zg. littekencreme geen zin heeft. Toch is dat niet helemaal waar. Vitamine e heeft bijvoorbeeld een algemeen verbeterende huidconditionerende eigenschap en zit vaak in deze cremes. Een de massage die je uitvoert om het op te brengen zorgt ook voor een soepeler, beter doorbloed weefsel. Maar weg gaan ze er niet van nee.

Getipt!

Massage
Baat het niet dan schaadt het niet. Massage kan echt bijdragen aan minder zichtbaar maar ook soepeler littekenweefsel wat lichter van kleur is. En dan met name de in Nederland steeds meer toegepaste bindweefselmassage. Een heel stevige massagegreep op het onderhuidsbindweefsel. Het is jaren geleden al onderzocht door prof. Neumann i.s.m hannah. Bijkomend effect: serieus steviger huid en minder rimpels!
Getipt!
Combinatie behandelingen met peeling
Een peeling met zuren helpt om de huid weer glad te maken.Peelings verfijnen de huidstructuur in zijn totaliteit en maken de littekentjes dus ook minder zichtbaar. Om een echt effect te krijgen zul je wel iets intensiever moeten peelen met meerdere AHA peelings achter elkaar of met een TCA peeling. Met een AHA peeling blijf je toonbaar maar je zult zo’n 6 weken achter elkaar een behandeling moeten ondergaan. Met een TCA peeling ga je echt volledig vervellen en ben je dus even een paar dagen niet toonbaar. Ook kan er gewerkt worden met kruidenpeelings.
Getipt!

Laserbehandelingen

Laser is de zwaarste en duurste methode om in te zetten tegen littekens, maar mogelijk ook de meest duurzame behandeling. Het goede ervan is dat er nu laser bestaat waarmee ook een donkderder huid behandeld kan worden, zonder de grote risico’s van overpigmentatie problemen.

Bekijk hier een film die we maakten over laser en littekens:

 

Bevriezing en corticosteroiden

Tot slot laten we je nog een film zien over behandelingen in het ziekenhuis. Waarbij met name verdikte littekens worden behandeld: aan het oor met bevriezing, en op de borst met ontstekingsremmende injecties tegen de verdikte, rode bulten, als gevolg van acne op jongere leeftijd.

 

Lees ook