De plantaardige make-up van Debbie

14:41 - 08:48
luistertijd 14:41 - leestijd 08:48

Lavera make-up

‘Natuurlijke make-up is anders van kwaliteit dan make-up van reguliere merken. De kleuren zijn minder intens en de lippenstiften blijven niet lang zitten. Mascara’s van natuurcosmetica merken zijn sowieso niks aan en natuurlijke cosmetica is niet sexy’.

Deze opmerkingen hoor ik vaak over natuurlijke make-up producten. En dan heb ik het over gecertificeerde make-up, dus met een hoog percentage aan natuurlijke en biologische ingrediënten. Het lijkt mij een uitdaging om deze vooroordelen weg te nemen door over één van mijn favoriete natuurlijke make-up merk te schrijven. Misschien dat na het lezen en het zien van de foto’s een andere mening zijn toegedaan.

In dit artikel wil ik mijn favoriete producten van Lavera beschrijven die ik dagelijks gebruik.  Natuurlijk heb ik over een aantal producten nog wat kleine opmerkingen maar er zitten tussen deze stash ook een aantal favorieten.

Over Lavera

Lavera is een Duits natuurcosmetica merk die momenteel druk moet concurreren met andere merken zoals Sante, Logona, Alba en het steeds populairder wordende merk Benecos. Dr.Hauschka laat ik even buiten beschouwing omdat deze net in een wat hoger segment zit. De producten van Lavera zijn in Duitsland goed betaalbaar en in Nederland ook redelijk verkrijgbaar zij het iets duurder.

Het merk Lavera bestaat nu 25 jaar en is afkomstig uit Duitsland. Kenmerkend voor dit merk is dat de ingrediënten voor bijna 98% BDIH gecertificeerd zijn en dat alle producten zijn geproduceerd volgens de richtlijnen van NaTrue. Dit houdt in dat de grondstoffen van biologische oorsprong zijn en er geen gebruik wordt gemaakt van synthetische geur-en kleurstoffen, siliconen, paraffine en andere aardolie producten. Lavera heeft een uitgebreide lijn huid, lichaam, haar en make-up producten. In 2010 is het make-up assortiment compleet vernieuwd en heeft het een nieuwe samenstelling en een trendy uitstraling gekregen. Het assortiment is uitgebreid van 42 naar maar liefst 54 producten, de Lavera Trend Sensitiv lijn.

De make-up van Lavera bevat geen synthetische ingrediënten en de natuurlijke pigmenten zijn chroom en nikkelvrij getest. Verder bevat het natuurlijke mineralen, natuurlijk voorkomende talk, huidverzorgende biologische wassen en oliën, natuurlijke pure kleurstoffen en biologisch hydraterende ingrediënten. Naast dat de make-up decoratief is, werkt het ook verzorgend voor de huid dankzij de biologische plant en bloemenextracten. Toegevoegde essentiële oliën zorgen voor de fijne geur.

Maar nu terug naar mijn Lavera stash. Welke producten gebruik ik bijna dagelijks en wat zijn mijn bevindingen?

Foto boven: van links naar rechts, Mineral Compact Powder Cool-Ivory-01, Double Black Mascara, Lipstick Sunset Orange 06, Lavera Natural Liquid Foundation Ivory 02, So Fresh Mineral Rouge Powder Lovely Peach 03 ( LE Natural Glow ), Beautiful Mineral Eyeshadow Magic Gray 07.

Mineral Compact Powder Cool-Ivory 01 €15,00 6,1 gram
Dit poeder is erg zacht en verzorgend voor de huid door de toevoeging van zoethoutwortelextract, arganolie en biologische bloemboter en ruikt ook nog eens heel erg lekker! Het gezichtspoeder bevat mineralen zoals magnesium, silicium en biologische rijstextracten. Deze zorgen  ervoor dat het de meeste glans van het gezicht weg haalt. Het is wel nodig dit meerdere keren per dag of naar behoefte te herhalen. Het doosje is erg praktisch en heeft een mooi spiegeltje met bijbehorend pad. Voor degene die een natuurlijke ‘finishing touch’ na het aanbrengen van de make-up wil is dit een hele fijne poeder. Wil je iets meer dekking en eventuele correctie dan zou ik deze gebruiken in combinatie met de Lavera foundation.

INCI:  Mica, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Magnesium Stearate, Magnesium Silicate, Silica, Tricaprylin, Argania Spinosa Kernel Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*,Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Tocopherol, Camelina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil (Olus Oil), Water (Aqua), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract*, Hydrogenated Lecithin, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Tilia Cordata Flower Extract*, Ascorbyl Palmitate, Alcohol*, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Geraniol**, Linalool**, Citronellol**, Citral**, [+/-Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491), Bismuth Oxychloride (CI 77163), Iron Oxides (CI 77492)]
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

Double Black Mascara  €13,60 5,5ml
Een goede mascara vinden die ook nog eens doet wat deze beloofd is heel erg lastig. Dat deze ook nog van redelijk natuurlijk fabricaat moet zijn maakt het nog lastiger. De mascara van Lavera bevat natuurlijke ingrediënten zoals biologische bloemliposomen en verfijnde mineraalpigmenten.
Ik gebruik meestal meerdere mascara’s tegelijk. Ik doe dit omdat ik maar weinig borsteltjes echt prettig vind werken.  Ik vind deze mascara redelijk goed, al moet ik zeggen dat ik liever het kunststof borsteltje gebruik omdat deze mijn wimpers mooi lang maakt. Wat betreft natuurlijke mascara’s vind ik deze wel één van de beste maar toch voldoet het nog niet helemaal aan mijn wensen. Het andere borsteltje geeft mijn wimpers niet voldoende volume en dat vind ik toch wel een klein beetje jammer.

INCI: Water, Grain alcohol*, Stearic Acid, Beeswax*, Hydrolyzed Jojoba Esters, Algin, Argan Oil*, Licorice Root Extract*, Silk, Shellac, Jojoba Esters, Seabuckthorn Extract*, Shea Butter*, Vitamine E, Cocoa Seed Butter*, Coconut Oil*, Sunflower Seed oil, Olive Fruit Oil*, Camilina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil, Hydrogenated Lecithin, Tilia Cordata Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Mellow Flower Extract*, Vitamine C, Fragrance ( Natural Essential Oils ) Iron Oxides, Ultramarines.
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

Lipstick Sunset Orange kleur 06 €11,15
Ik houd erg van lippenstift en meestal kies ik voor een warme kleur of wat fellere kleur. De lipstick Sunset Orange zit er net tussenin. Het is voor mijn doen een beschaafd kleurtje voor overdag maar ook ’s avonds is deze kleur mooi.

De lippenstiften van Lavera zijn verzorgend door de toevoeging van rozen, kaasjeskruid en verschillende oliën. Tevens zijn er vitaminen en mineralen aan toegevoegd. De lippenstift heeft niet echt een specifieke smaak of geur, voelt erg prettig aan en verzorgd mijn lippen inderdaad goed. Er zijn in het totaal elf verschillende kleuren maar deze vind ik het mooist.

INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil*, Hydrogenated Rapeseed Oil, Hydrogenated Vegetable Oil, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax* , Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Theobroma Cacao (Cocoa) Butter*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Argania Spinosa Kernel Oil*, Alcohol*, Tocopherol, Dipotassium Glycyrrhizate, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extrakt*, Tilia Cordata Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Camelina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil (Olus Oil), Ascorbyl Palmitate, Hydrogenated Lecithin, Flavor (Aroma), ), [+/- Mica, Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491), Iron Oxides (CI 77492), Iron Oxide (CI 77499), Tin Oxide (CI 77861), Bismuth Oxychloride (CI 77163), Carmine (CI 75470), Ultramarines (CI 77007), Ferric Ferrocyanide (CI 77510), Manganese Violet (CI 77742].
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

Natural Liquid Foundation Ivory 02 €12,65 30ml
Deze foundation van Lavera heb ik nu net een week in huis en nog maar een paar keer gebruikt. Ik ben op zoek naar een goede natuurlijke foundation met een medium dekking maar ik heb deze nog niet kunnen vinden. Na deze foundation een aantal uren het op mijn gezicht te hebben gedragen vind ik het resultaat er niet meer mooi uit zien. Mijn huid gaat er in de loop van de dag wat glimmend uit zien. Een foundation moet mijn huid mooi matteren en er redelijk natuurlijk uit zien zonder ‘greasy ‘ aan te voelen.
Wederom zitten er wel allerlei verzorgende ingrediënten in deze foundation zoals essentiële vetzuren, arganolie en bloemboter. Zij zouden de huid beschermen tegen vochtverlies. Tevens bevat deze foundation vitamine A, C en E.  Ik vind het zeer zeker de moeite waard dat de decoratieve make-up van Lavera ook verzorgende ingrediënten bevat maar bij deze foundation vermoed ik dat het voor mijn huid een tikkeltje teveel is. Want tenslotte gebruik ik onder mijn foundation ook nog de gebruikelijke dagverzorging. Nou ja, ik geef deze foundation in ieder geval een kans en zal er misschien later nog een keer op terug komen.

Inci:Water (Aqua), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Alcohol*, Myristyl Myristate, Carthamus Tinctorius (Saffl Ower) Seed Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Cetyl Alcohol, Silica, Tricaprylin, Glyceryl Stearate Citrate, Glucose Glutamate, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Theobroma Cacao (Cocoa) Butter*, Hydrogenated Lecithin, Dehydroxanthan Gum, Microcrystalline Cellulose, Hydrogenated Palm Glycerides, Algin, Xanthan Gum, Argania Spinosa Kernel Oil*, Camelina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil (Olus Oil) , Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Glycyrrhiza Glabra (Liquorice) Root Extract*, Lecithin, Brassica Campestris (Rapeseed) Sterols, Lysolecithin, TocopHerol, Algae, Cichorium Intybus (Chicory) Root Extract, Magnesium Gluconate, Maltose, Tilia Cordata Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract*, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Citral**, Citronellol**, Geraniol**, Limonene**, Linalool**, [+/- Titanium Dioxide (Ci 77891), Iron Oxides (Ci 77492), Iron Oxides (Ci 77491), Iron Oxides (Ci 77499)] * Ingredients from Certified Organic Agriculture ** Natural Essential Oils
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

So Fresh Mineral Rouge Powder Lovely Peach 03 €12,15 4 gram
Deze blush is één van mijn favorieten uit mijn Lavera stash. Het is een erg mooie koraal roze kleur en net zoals de poeder erg zacht van textuur en verzorgend voor de huid. De blush ruikt heerlijk naar roosjes  en als je het ruikt ga je vanzelf geloven dat het ook nog eens goed is voor je huid! De blush komt uit de LE Natural Glow Edition 2012 en is een fijne blush die ook nog eens overal bij past. Hij is zeker geschikt voor de wat lichtere huidtypen. Ook deze blush bevat een fijne spiegel en een breed kwastje die ik ook gebruik. ( hoe dikwijls gebeurd het niet dat het bijbehorend kwastje onberoerd blijft ) Het mooie bloemen reliëf in de poeder geeft het net wat extra’s.

INCI: Mica, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Magnesium Silicate, Magnesium Stearate, Silica, Tricaprylin, Argania Spinosa Kernel Oil*, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Tocopherol, Camelina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil (Olus Oil), Water (Aqua), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract*, Hydrogenated Lecithin, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Tilia Cordata Flower Extract*, Ascorbyl Palmitate, Alcohol*, Maltodextrin, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Geraniol**, Linalool**, Citronellol**, Citral**, [+/-Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491), Bismuth Oxychloride (CI 77163), Iron Oxides (CI 77492), Iron Oxides (CI 77499), Carmine (CI 75470), Tin Oxide (CI 77861)]
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

Beautiful Mineral Eyeshadow Magic Gray €9,95 1,6 gram
Aan deze minerale oogschaduw zijn verschillende mineralen toegevoegd zoals magnesium en silicium. Rijstpoeder, verzorgende oliën zoals arganolie, duindoornolie en bloemenliposomen geven de oogschaduw een lichte romige structuur. De toegevoegde zilveroxide vangt het licht en laat de ogen stralen.
De oogschaduw is net zoals de andere poederproducten van Lavera erg fijn in het gebruik en dit komt voornamelijk door de zachte textuur. Dit zie en merk ik ook bij de minerale gezichtspoeder en de minerale blush. De verzorgende oliën en het bloemig parfum maken dit echte fijne items.
Doordat de oogschaduw zo’n fijne textuur heeft kun je deze makkelijk opbrengen en ook naar behoeft en smaak wat lichter of intenser maken. In het totaal zijn er acht verschillende tinten oogschaduw verkrijgbaar. Het doosje is wederom mooi vormgegeven en voorzien van een handige applicator en spiegeltje binnenin.

INCI: Mica, Oryza Sativa (Rice) Germ Powder*, Magnesium Stearate, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil*, Silica, Tricaprylin, Argania Spinosa Kernel Oil*, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Tocopherol, Camelina Sativa Seed Oil, Vegetable Oil (Olus Oil), Alcohol*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract*, Hydrogenated Lecithin, Malva Sylvestris (Mallow) Flower Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Tilia Cordata Flower Extract*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Ascorbyl Palmitate, Water (Aqua), Fragrance (Parfum)***, Citral***, Citronellol***, Geraniol***, Limonene***, Linalool***, [+/- Titanium Dioxide (CI 77891), Calcium Aluminium Borosilicate, Iron Oxide (CI 77491), Iron Oxide (CI 77499), Bismuth Oxychloride (CI 77163), Iron Oxide (CI 77492), Tin Oxide (CI 77861), Ultramarines (CI 77007), Silver Oxide].
* Certified Organic Ingredients
** Natural Essential Oils

Debbie concludeert:

Lavera is een mooi degelijk Duits gecertificeerd natuurcosmetica merk en heeft zeker een aantal fijne items in haar collectie. Van de minerale poeder, de blush en de oogschaduw is het effect van de toegevoegde oliën en de bloemenliposomen echt een meerwaarde, het verzorgt de huid en blijft er de hele dag mooi uit zien. De kleuren van vooral de minerale oogschaduw zijn fantastisch!

Daarin onderscheid Lavera zich van andere natuurcosmetica merken waarvan ik de kwaliteit van de poeders toch wat minder vind. Twee keer per jaar presenteert Lavera een Limited Edition waarvan de herfst-winter collectie ‘Romantic Moments’ met voornamelijk goud en aarde tinten ook de moeite waard is.

De prijs-kwaliteit verhouding vind ik prima en gezien de fijne ingrediënten is deze ook zeer redelijk. Lavera biedt een mooi alternatief voor reguliere make-up producten en wat betreft de moderne kleuren, praktische en stijlvolle verpakkingen èn de houdbaarheid hoef je het zeker niet te laten. De producten die ik in dit artikel heb beschreven vormen samen een frisse en sexy look voor overdag maar zijn zeker ook erg aantrekkelijk voor de avond.

In Nederland word de Lavera Trend Sensitiv lijn inmiddels bij een aantal reformzaken verkocht en ook via diverse webwinkels is dit merk goed verkrijgbaar. Op de website van Lavera Nederland staan alle officiële verkooppunten vermeld.

Lees ook