O.l.v. Marielle Bastiaansen en Marie-Sopie Steenaert

11:40 - 07:00
luistertijd 11:40 - leestijd 07:00

Haarstylist Marielle Bastiaansen en visagiste Marie Sophie Steenaert namen testpanelvrouwen Babs en Jolanda onder handen tijdens een gezellige dag met Wella. Wat een traktatie!

Jolanda: ‘Op de valreep mocht ik mee naar de make-over door uitval van een testpanel-collega. Dat kwam als geroepen want ik wist het niet meer met mijn haardos. Babs en ik werden verwacht bij Wella Professional in Rotterdam in de oude Van Nelle fabriek. Eindelijk iets in Rotterdam en waar ik blindelings naar toe kon rijden, zalig! Lekker op tijd gingen we van start en na wat drinken, werden Babs en ik onder handen genomen.’

Babs: ‘Zo leuk om eindelijk eens Mariëlle Bastiaansen te ontmoeten. Ze is ambassadrice van Wella en al 27 jaar (!) werkzaam in de kappersbranche, en heel gezellig om Max Factor’s visagiste Marie Sophie live te zien. Ook mijn haar was hard aan een up-do toe: het was droog en had een saaie kleur. We werden heel hartelijk ontvangen door Carien, (PR Procter and Gamble), Mariëlle en Marie-Sophie. Drankjes en zoete versnaperingen stonden klaar in een gezellige kamer inclusief wasbakken en kapspiegels.’

Nieuwe kapsels

Jolanda: ‘Na jaren kort haar en half lang haar kreeg ik eindelijk het geduld om mijn haar te laten groeien. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voelde dat ik een staartje kon maken en dat mijn haar in de wind wapperde. Dat gewapper voor mijn ogen vind ik ook net het irritante van lang haar. Mijn werk als verpleegkundige verbiedt los lang haar, vanaf schouderlengte moet het opgebonden worden en uit het gezicht worden gedragen.

Er werden goede vragen gesteld: ‘hoe verzorg  je je haar, wat gebruik je aan producten en hoe breng je het in model?’ Daarbij werd er gevoeld aan mijn haar en hoofdhuid en gekeken naar mijn gezichtsvorm. Mariëlle moest er even over nadenken want ik had het dezelfde week ook maar even zelf mijn pony geknipt wat de boel behoorlijk uit balans trok.

Lowlights

Een paar jaar geleden had ik een grafische bob met een scherpe rand op het achterhoofd wat goed stond.  Maar ik zag dat dit ook een veel gebruikt kinderkapsel was en zeg nou eerlijk, welke volwassen vrouw wil een kinderhoofd? Begin dit jaar had ik een plan opgesteld met mijn kapper om mijn geverfde haar te laten uitgroeien. Maar wat een geduld moest ik daarvoor opbrengen. Dus deze onverwachte make-over kwam als geroepen en in mijn mentale voorbereiding had ik Mariëlle Bastiaansen al een carte blanche gegeven. Nadat de make-up voor het grootste deel aangebracht was werd ik in de haarverf gezet. In de kleur van de donkerste lowlight, die zeer dicht bij mijn natuurlijke haarkleur past. Na het uitspoelen –en dat verwachtte Mariëlle al- piepten mijn blonde highlights speels door de nieuwe donkere kleur.

Weg staartje

En toen, point of no return, de schaar ging erin en ‘knipperdeknip’ daar zweefde drie jaar ‘geduld’ naar de grond. Mariëlle had gelijk; waarom laat je je haar groeien om het in een staartje te doen? Ik bak niets van föhnen, laat staan iets doen met een föhnborstel. Maar toch, ik heb nu goed opgelet en geleerd hoe ik schuimmousse het beste kan opbrengen om dat volume te verkrijgen. Dan met een platte hand rondjes wrijven op mijn haar en blazen met de föhn. Ik heb dat verder thuis geoefend en ik beken, het werkt echt. Daarbij het gebruiken van mousse en haarlak geeft ook volume zeker in samenwerking met de föhn.’

Babs: ‘Wat ik graag met mijn haar wilde doen? Een bob à la Victoria Beckham vond Mariëlle wel bij mij passen, maar we hebben toch besloten om het niet te kort te knippen. Ze heeft mijn gezicht van alle kanten bekeken en vond dat ik nog best een mooie hals had, (yesss!) hoe leuk kan het zijn, en de vorm van mijn hoofd was langwerpig. Ik dacht altijd dat mijn hoofd van rond naar puntvormig was gegaan, mijn kin dan. Mariëlle begreep dat ik een type ben die graag met kapsels speelt, dus besloten we het meer volume te geven, het speels te houden en er niet te veel van de lengte af te halen.

Van donker naar lichter

Wat ik apart vond, was dat ik niet de standaard opmerking kreeg dat mijn haar er droog uitzag en dat er minstens zoveel af moest, maar dat Mariëlle gewoon vroeg: “hoe zullen we het doen?” Perfect, een hele verademing vergeleken met de meeste kappers. Haar voorstel was: een donkere tint (chocoladebruin) aan de bovenkant, zeker bij de aanzet, en naar de punten toe lichter, waardoor het ook meer diepte en structuur krijgt.

Ik heb zulke goede tips gehad, hoe je het beste de styling mousse aanbrengt en dat ik alleen het grijs en de uitgroei moet verven, niet de punten. Zo houd je het grijs tegen en de onderkant licht van kleur. Mijn haar werd gewassen, gekleurd en om de beurt wisselden Jolanda en ik van plek. Het föhnen deed ze met een smalle blaasmond en ronde borstel, zo werd mijn haar mooi gepolijst. Na het föhnen van een lok kan je er een klittenbandroller erin draaien, waarna je haar afkoelt en de vorm van de roller behoudt, maar dit keer draaide ze heel handig alle borstels erin, zag er best fashionable uit.

Make-up

Jolanda: ‘Wat betreft make-up weet ik redelijk welke kleuren voor me of tegen me werken. Maar ik zie mijn ogen ouder worden en het gevecht met de zwaartekracht verliezen. Waar zit mijn arcadeboog tegenwoordig en hoe kan ik dit optisch een beetje neppen zodat mijn ogen er fris uitzien?

Embryolisse

Mariëlle ging eerst met Babs aan het werk en ik ging in de make-up bij Marie Sophie Steenaert. Voor het eerst een volledige make-up door een pro in tegenstelling tot alleen de ogen of lippen bij een make-up counter van M.A.C of Bobbi Brown. Mijn gezicht werd gereinigd met Crealine en Embryolisse werd als dagcrème gebruikt. Het was even zoeken naar de juiste kleur foundation, want mijn huid is blank met milde rode couperose en zelfs wat geel.

Face Finity

Deze foundation is nieuw van Max Factor en is een drie in één product; primer, concealer en foundation. Face Finity 3 in 1 foundation (nude 47) is werkelijk superspul, we hebben zelfs geen poeder nodig gehad en met mijn gecombineerde huid is dat bijzonder. Al werkend en kletsend over make-up en trends viel me op dat Marie-Sophie af en toe haar handen naast haar of mijn ogen plaatste om het omgevingslicht af te schermen om te bepalen of een kleur goed genoeg was. Inspirerend om te zien hoe echte pro’s genieten van hun werk, doen waar ze goed in zijn.

Bruin en blauw, toefje wit

Mijn ogen die grijs-blauw zijn, schreeuwen altijd om bruintinten, dat staat altijd goed. Marie-Sophie heeft dit gecombineerd met de Earth Spirits eyeshadows; Burnt Bark en Stormy Blue. Om de oogopslag op te peppen gebruikte ze een toefje glanzend wit van de Smokey eye effect stiften in de binnenste ooghoek, in het midden van het bewegend ooglid en nog een stipje onder het oog. Toen Marielle met mij klaar was, werd de make-up bijgewerkt en mijn blush aangebracht. Creamy blush in Soft Copper, dat zou ik zelf niet kiezen met mijn vele donshaartjes. Maar ik zag hoe makkelijk dit werd aangetipt ben ik niet meer zo sceptisch. Met de wijsvinger wordt het opgebracht en met de middelvinger klop je het in de huid. Fluitje van een cent en met een natuurlijk effect.’

Babs: ‘Visagiste Marie Sophie had ook geweldige tips voor mij: een glansje op je jukbeenderen en aan de binnenkant van je oog-neusbrug kan je ook maken door wat vaseline en een glanspoedertje op te brengen. Maar eerst heeft ze diverse laagjes Embryolisse crème op mijn gezicht gedaan, een product waar visagisten dol op zijn. Wat is dat lekker spul, zeg! Mijn ogen werden best zwaar aangezet, maar perfect voor een fotoshoot.

Mijn lijstje

Het is zo leuk om mee te maken, het gaat echt met uiterste precisie. We kregen een kaartje mee met alles wat Marie Sophie gebruikt had. Bij mij was het:

 

Het resultaat

Jolanda: ‘Het haar is geweldig geknipt en ondanks mijn zelf verknipte pony is het perfect in balans. Deze volwassen bob-line loopt vanaf het achterhoofd vloeiend naar een mooie punt naar de kaaklijn. Ik heb nu ook besloten om tijdig naar mijn eigen kapper te gaan om dit model nog héél lang te mogen dragen. Dit kapsel is geknipt voor mij! Dat volume föhnen lukt me thuis redelijk alleen zo veel volume zoals Mariëlle heeft gemaakt voor deze make-over is voor mij over the top. Iets minder voelt beter. Het gemis van mijn lange haar heb ik niet gevoeld of gemist, dit past veel beter bij mij.

Loop niet voorbij Max Factor…

De make-up: Max Factor, een merk dat in de drogist niet schreeuwt; ‘Pak me.’ Door de zwarte verpakkingen is het zelfs wat onzichtbaar opgesteld in de winkels in mijn buurt. Dat is jammer want het is een goed make-up merk. Het is net zoals de andere merken frequent in de aanbieding. Ik heb mijn slag geslagen met de 2000 Calorie Mascara en de absoluut Waterproof Liquid Effect Pencil in Brown Blaze. Marie-Sophie heeft gelijk; dit potlood loopt echt niet uit ook niet na een dag werken en lachen! Dat heeft Max Factor weer gewonnen van menig, vaak duurdere, merken. Ik loop niet meer voorbij Max Factor.’

Babs: ‘Het zou ongeveer twee uur duren, maar het werd zeker vier uur, was er zoveel werk om ons er een beetje op te kalefateren….? Nee, grapje. Het was ook erg gezellig. Weer van die heerlijke, aardige mensen ontmoet. En Jolanda, wauw, wat een “grande dame”! Waanzinnig mooi kapsel en een sprankelende make-up.

So happy

Ik  kreeg  van de Wella Proserie de Frizz Controle haarlak, Volume conditioner en Frizz Controle mousse mee en ging helemaal happy met mijn nieuwe look op weg naar huis. Maar eerst heb ik nog een paar keer over de in de van Nelle ontwerpfabriek aanwezige catwalk heen en weer gelopen om in mijn hoofd even de Ooh’s en Aah’s van het publiek te horen…

Lees ook:

 

 

Lees ook