Krullen vragen extra aandacht

04:36 - 02:45
luistertijd 04:36 - leestijd 02:45

‘Ik heb blond krullend haar, maar als je op foto’s kijkt, zie je mensen met heel mooi glanzend en pluisvrij haar. Mijn haar is dat ook als ik net uit de douche kom en mijn haar gedroogd heb, maar dan ga ik slapen en ’s morgen is het dan juist heel erg pluizig en vaak niet mooi meer in model. En als het eenmaal goed zit, ga ik naar school en na twee uur is het heel erg pluizig en staat het helemaal bol! Is er iets wat ik hier tegen kan doen?’

kapper Piet-Jan Duivenvoorden reageert:

‘Tja, dat is toch een regelmatig terugkomend onderwerp. Toch is hier genoeg aan te doen, ook écht sterk krullend en pluizend haar goed in toom te houden! Mits de juiste behandeling en producten op de juiste manier worden toegepast. Ik geef je wat tips en trucs.

Een must: de moderne olie

Als eerste zijn er inmiddels vele oliën die als een soort night treatment in het haar wordt aangebracht voor het slapen. Voor fijn krullend haar is er de Mythic Oil van L’Oréal, dit is een mooie dunne olie die het haar voedt. Ook de Elixer Ultime van Kérastase is een wat dikkere olie voor haar wat meer voeding nodig heeft.

Was je haar met beleid

Voor de duidelijkheid: kies altijd ( of laat je adviseren door je kapper) een product dat voor jou haar geschikt is. Anders krijg je niet het effect en de voeding die het haar nodig heeft. Te vet of te zwaar werkt niet. Dan is het belangrijk dat je je haar niet te vaak wast bij droog en pluizende krullen. Hoe vaker je je haar wast, des te meer haal je de natuurlijke voeding vanuit de hoofdhuid weg en krijgen de lengten van het haar niet de natuurlijk voeding, de  vetten die het juist zo nodig heeft. Haar borstelen is dus ook een pré de avond voor je het gaat wassen.

Vraag advies aan de kapper

Dan is uiteraard de keuze van de shampoo een hele belangrijke. Laat je ook hier goed adviseren door de expert. En dat is niet die leuke blonde dame bij de drogisterij… Ga juist naar een kapsalon met goede producten en laat ze het goed uitleggen waarom je de ene of de ander shampoo moet gaan gebruiken.

Goed uitspoelen, zacht drogen

Een goed voorbeeld is Moisture Velvet van Shu Uemura en de Oleo Relax serie van Kérastase. Neem een masker voor intensieve voeding en een conditioner als je minder tijd hebt. Goed uitspoelen, van welk product dan ook, is een must. Het achterlaten van het product, vooral zeepresten, zijn funest en droogt het haar alleen maar meer uit! Maak het haar na het wassen ook niet kurkdroog met de handdoek. En ook het doorkammen van het haar is belangrijk: dat je er niet doorheen gaat harken alsof je de tuin aan het harken bent. Met beleid dus, zowel het drogen als het doorkammen.

De juiste krullencrème

Daarna als dit allemaal goed gedaan is, is het toepassen van de juiste ‘krullencrème’ een belangrijk onderdeel van een pluisloze coupe. In de Serie Oleo CURL van Kérastase zit een crème die het haar goed omhult en langer pluisvrij haar garandeert. Binnenkort komt ook Shu Uemura met een nieuw product op de markt voor een nog beter voedende crème speciaal voor krullend haar. Het haar vervolgens aan de lucht laten drogen, is altijd beter dan drogen met de föhn of met een diffuser.

Bescherm tot slot….

Als het haar droog is, kun je weer de olie in de lengten en de punten kneden om een langdurig effect te creëren. Daarnaast is het dus wel belangrijk dat als je naar buiten gaat, zoals bijvoorbeeld in deze vochtige maanden, dat je het haar beschermt tegen vocht van buitenaf. Mist, regen, sneeuw etc. doen al je zorgvuldig uitgevoerde handelingen in één keer tenie.

Succes en een pluisvrije winter gewenst!

Groeten, Piet-Jan Duivenvoorden

Lees hier nog veel meer tips voor je haarverzorging van Piet-Jan

Heb jij een vraag voor onze kapper? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt ook persoonlijk antwoord.

Lees ook