Hoe schoon is jouw huid? Reinigers voor elk type…

06:50 - 04:06
luistertijd 06:50 - leestijd 04:06

gezichts en make-upreinigers getest

Voor deze review testte ik vier verschillende reinigers voor verschillende huidtypes.

Het gevoelige type

La Roche Posay Toleriane is een oogreiniger zonder parfum, conserveermiddelen en parabenen, geschikt voor de meest gevoelige huid. Om de hygiëne te garanderen is de reiniger verpakt in individuele, steriele capsules.  De verpakking krijgt hierdoor iets medisch maar ook iets hips.  Het belangrijkste reinigende bestanddeel is poloxamer 184. Daarnaast bevat de oogreiniger hyaluronzuur voor de hydratatie en honing en allantoïne voor de verzachting.

Gebruik:

Ik heb deze reiniger getest toen ik zware oog make-up op had en ik stond versteld. De make up werd makkelijk verwijderd, ik hoefde niet hard te boenen, mijn ogen raakten niet geïrriteerd, maar voelden zacht aan. Een verpakking is ruim voldoende voor twee ogen. In totaal zitten er 30 capsules in een verpakking. Dat maakt deze reiniger niet goedkoop, 14,95 euro: dat is 50 cent per capsule. Maar toch vind ik dit een aanrader. Zeker als je gevoelige ogen hebt of onlangs een oogontsteking had. Ook als je lenzen draagt of als je op vakantie gaat of een weekendje weg.  De plastic capsules zijn licht, makkelijk mee te nemen en stevig genoeg dat je je geen zorgen hoeft te maken dat er één breekt.

SHOP hier online.

Het trendy type

Modelco Eye Liquid Buds zijn ook individueel verpakte oogreinigers. Een wattenstaafje met oogreiniger ineen. Als je een kant van het staafje afbreekt, loopt de reiniger naar het andere uiteinde en raakt de wattentip doordrenkt met reiniger. De reiniger bevat aloë vera en vitamine E. Deze verpakking is in beperkte mate hygiënisch, er kan geen zuurstof bij de reiniger komen, maar als je zo’n wattenstaafje in je tas bewaart, komt er natuurlijk wel vuiligheid aan de wattentip zelf.

Gebruik:

Het is een geinig ding. Grappig hoe de vloeistof naar de wattentip loopt. Het is precies voldoende. Het staafje drupt niet. Ik test deze staafjes als ik verschillende looks voor een artikel voor beautyjournaal oefen en tussentijds niet mijn hele gezicht wil schoonmaken. Daar blijkt zo’n wattenstaafje niet geschikt voor. Het oppervlak is te klein, je hebt er meerdere nodig voor een oog. De reiniger is vrij vet waardoor je er nog met een schoon watje overheen moet voordat je een nieuwe oog make up aan kunt brengen. Ik had verwacht dat dit product ideaal zou zijn om eyeliner tussen mijn wimpers goed te verwijderen omdat je er nauwkeurig mee kunt werken. Helaas, mijn oog raakt geïrriteerd en traant. Je kunt met deze wattenstaafjes wel gemakkelijk je oog make-up corrigeren, zoals uitgelopen eyeliner en mascara. Maar omdat de reiniger vrij vet is, verwacht ik dat de make up daarna nog sneller uitloopt. Prijs rond de €17, per stuk 47 cent.

 

Het eenvoudige type

Etat Pur Micellar Cleansing water. Over micellaire reiniger heeft Beautyjournaal al een keer een artikel geschreven. Een makkelijker reiniger op waterbasis die je met een watje doet en daarmee je gezicht afneemt. Met als nadeel, volgens Jetske Ultee, dat restjes vuil achter kunnen blijven. De bekendste micellaire reiniger is Créaline van Bioderma, wereldwijd gebruikt door visagisten. Helaas niet in Nederland verkrijgbaar. Etat Pur komt van het zelfde bedrijf als Bioderma, maar heeft een totaal ander samenstelling dan Créaline. Het enige ingrediënt dat gelijk is, is water! Met de Etat Pur reiniger kun je zowel ogen als gezicht reinigen. Het reinigende bestanddeel is capryl glucoside. Opvallend, de reiniger bevat ook melkzuur en parfum.

Gebruik:

Hoewel de reiniger geschikt is voor de ogen ben ik voorzichtig vanwege het melkzuur. Dat zou ik zelf niet snel op mijn oogleden smeren. Helaas haalt deze reiniger oog make up er niet goed af. Ik moet behoorlijk boenen met geïrriteerde oogleden tot gevolg. Als ik geen make up gebruikt heb, is dit een lekkere frisse reiniger. Het valt me vooral op hoeveel stof ik op mijn gezicht heb. Het watje wordt niet echt vuil van vet maar ik zie veel donkere pluisjes zitten. Daar was ik me nooit zo van bewust. Als ik make up gebruik, moet ik minstens twee watjes (beide kanten) gebruiken voordat mijn gezicht schoon is. Bij het derde watje komt er geen foundation meer mee. Mijn huid vindt dit niet erg prettig. Ook bij de Bioderma micellaire reiniger heb ik 2-3 watjes nodig, maar ik krijg hier niet dat ruwe gevoel bij. Dus denk ik dat het aan de reiniger ligt en niet aan het herhaaldelijk boenen met de watjes.

Etat Pur is niet duur, 6,95 euro voor 190 ml. Maar in Parijs heb ik 2 x 500 ml Créaline van Bioderma gekocht voor minder dan 20 euro. Dus als je een keer in Frankrijk bent, vergeet niet bij een Apotheek binnen te lopen.

Shop hier fijne micellaire reinigers van onder meer Bioderma.

Het groene type

De Konjac Sponge is een spons van 100% natuurlijk materiaal, gemaakt van de wortels van de konjac plant. Het is dus niet gemaakt sponsdier! De Konjac spons is geschikt voor lichaam en gezicht. Je kunt er zelfs make up mee verwijderen.  100% natuurlijk en afbreekbaar.  Is dit een gadget? Is het groen? Ik ben er nog niet uit.

Gebruik:

Ik test de Konjac spons met Franse groene klei voor de gecombineerde vette huid. Ik weet er niet zo goed raad mee. De spons is te klein voor mijn lichaam. Het is mij niet duidelijk of ik wel of geen zeep bij gebruiken. Vanwege de groene klei denk ik van niet. Het lijkt alsof er een reinigingsmiddel in zit, maar de spons geeft geen schuim. Ik neem aan dat dit de groene klei is. De buitenkant voelt erg zacht, en heeft niet het ex-foliërende dat een ‘normale’ natuurlijke spons heeft. Dat maakt hem wel geschikt voor mijn gezocht. Maar om hier mijn make up mee te verwijderen? Dan moet ik de spons toch uit kunnen wassen en dat is niet de bedoeling. Dit lijkt dit zo’n artikel dat je (op vakantie) koopt en dat vervolgens nutteloos in de badkamer blijft liggen. Vanaf 7,95 euro.

SHOP hier konjac sponges online.

Lees ook:

Lees ook