De industrie presenteert ons momenteel veel nieuwe reinigingsproducten.

04:43 - 02:50
luistertijd 04:43 - leestijd 02:50

De industrie presenteert ons momenteel veel nieuwe reinigingsproducten. Helemaal duidelijk waarom, is het niet. Echte innovaties zijn er niet. Het zal de gebruikelijke golfbeweging zijn. Het ene half jaar richt men de pijlen op haar, dan weer op creme, dan weer op douche, dan weer op cleansing. Een van de opvallendste zaken is de comeback van de zg. miscellaire reiniger. Zo oud als de weg naar Rome, maar om de een of andere reden weer nieuw leven in geblazen.

Het klinkt fantastisch, vind je niet? Het ziet er ook lekker fris uit: als een transparant watertje en het komt ook uitermate gebruiksvriendelijk over: het is een alles-in-een reiniger, wat wil je nog meer! Maar wat is dat miscellair precies? We vroegen het aan onze dermatologisch expert Jetske Ultee.

‘Het idee van een cleanser is dat het in staat vet en vuil te verwijderen. Om een cleanser te kunnen maken zullen aan een product de wat meer ouderwetse zepen of nieuwe synthetische oplosmiddelen (dan wordt een product zeepvrij genoemd) worden toegevoegd. Als deze stoffen in een voldoende hoge concentratie in water zitten vormen ze micellen (clustertjes). De vorming van micellen is een heel natuurlijk fenomeen. Deze clustertjes (micellen dus) kunnen vet binden en vervolgens verwijderd worden met water.’

De kracht van de moderne micellaire reinigers is dat ze dus niet met water verwijderd hoeven te worden. Merken als La Roche-Posay en Eucerin bieden een dergelijke reiniger juist aan voor ondermeer (zeer) gevoelige huiden: ze reinigen en tonifieren de huid in-een. La Roche-Posay meldt ook dat deze reiniger juist voor de gevoelige huid geschikt is omdat water een extra stresserende factor op een heel gevoelige (eczematische) huid kan zijn: je krijgt er jeuk van.

Als wij wat beautyblogs erop na lezen, vinden we vooral opmerkelijk dat de reinigers over het algemeen make-up niet zo goed verwijderen als de bloggers gehoopt hadden. Niet alle merken claimen ook dat ze daarvoor bedoeld zijn overigens, dus dat moet je wel goed nalezen.

De reinigers op een rij:

 La Roche-Posay Fysiologische Micellaire Oplossing.

Claim: De Fysiologische Micellaire Oplossing demaquilleert in alle zachtheid elke gevoelige huid. Niet comedogeen. De reinigende bestanddelen geselecteerd om hun optimale tolerantie, hoog reinigend vermogen, met thermaal bronwater van La Roche Posay, fysiologische pH , zonder zeep, zonder alcohol, zonder kleurstoffen, zonder parabenen. De gevoelige huid van gezicht, ogen en lippen wordt perfect gereinigd, met respect voor het fysiologisch evenwicht.

BeautyJournaal’s Monique vindt een heel fijne reiniger – maar niet voor zware make-up (je blijft watjes verwisselen en in tonic drenken om alles eraf te krijgen) – maar er wordt ook niet geclaimd dat het een echte make-upremover is. Gebruik hem dagelijks als je geen make-up draagt of alleen heel lichte make-up.

  Eucerin Dermatoclean 3 in 1 Micellaire Reinigingslotion

Claim: Dit product is een gezichtslotion, gezichtstonic en oogreiniger in een. Het verwijdert zelfs waterproof make-up en is geschikt voor alle huidtypen. Het bevat een pH-waarde van 7.4 waardoor het minder zuur is en daarmee milder is voor het schoonmaken van de oogzone. De reinigers in deze serie bevatten een glucoside-afgeleide stof, die zeer verdraagzaam moet zijn voor de huid als reiniger. Daarnaast bevatten de producten gluco-glycerol als extra hydratant. € 11,99. Dit product is sinds 1 april  2011 op de markt.

Yves Rocher Micellaire reinigingslotion

Claim: Intens revitaliserend effect. Een vernuftige reinigingslotion waarmee make-up heel eenvoudig verwijder wordt en die bovendien een revitaliserend effect heeft op de huid. Ook geschikt voor het verwijderen van oog- en lipmake-up. Gegarandeerd mild voor de huid. € 5,95

Lancôme Eau Micellaire Douceur

Claim: Snelle en effectieve make-up verwijdering en optimale tolerantie in een sluier van frisheid. Een transparante reiniging die de huid op milde wijze ontdoet van afvalstoffen en onzuiverheden. Deze zuiverende technologie, gebruikt door visagisten, zorgt voor perfecte reiniging. De buitengewoon milde samenstelling is zelfs geschikt voor het verwijderen van oog-make-up en lipstick. € 27,10.

Avene Micellar Lotion

Claim: een technologisch geavanceerd reinigingswater dat onzuiverheden en make-up verwijdert. Het is gebaseerd op het micellaire principe dat de huid reinigt maar ook beschermt waarbij verzachtende bestanddelen worden vrijgemaakt. Het hoeft niet afgespoeld te worden en verwijdert effectief alle sporen van make-up op het gezicht. Hydrateert en kalmeert de huid, laat een zacht huidgevoel achter. Zacht geparfumeerd – getolereerd door de gevoelige huid. Vrij van conserveringsmiddelen en olie. Bevat geen zeep en alcohol. Behandel na met de Avene Thermal spring hydrating mist. € 13,95.

Lees ook