dr Frank Niessen legt uit hoe je een borst kunt reconstrueren na kanker

02:43 - 01:38
luistertijd 02:43 - leestijd 01:38

Een lezeres stuurde een brief naar onze plastisch chirurg met de vraag welke mogelijkheden ze heeft na haar borstamputatie. Ze zou aanvankelijk een reconstructie krijgen middels de dieplap methode maar dat ging niet door vanwege problemen met bloedvaten. Nu vraagt ze zich af of er een andere methode is om toch weer een borst te krijgen, zonder dat er een implantaat in moet. Bijvoorbeeld een combinatie van Brava met lipofilling.

Plastisch chirurg dr Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt:

‘Een heel vervelende ervaring en een forse tegenvaller heeft u net gehad. Helaas komt dat bij ongeveer 1 op de 20 patiënten die een DIEP lap reconstructie krijgen.

Om een goed advies te kunnen geven aan patiënten zoals u is het noodzakelijk om uw huid en de andere borst te kunnen beoordelen. Een advies kan dus alleen maar een algemeen advies zijn. Uw plastisch chirurg kan u de meest passende informatie en uitleg geven.

Een BRAVA systeem met lipofilling zou een alternatief kunnen zijn. Het hangt er vanaf of uw borst bestraald is of niet. Als deze bestraald is, dan is de kans op succes minder groot. De huid rekt minder goed uit en ook de uitgroei van bloedvaatjes die er voor moeten zorgen dat er meer vet overleeft is belemmerd. Ook hangt het af van de grootte van de borst die u wilt verkrijgen. Hoe groter, des te moeilijker om een goed resultaat te behalen en des te vaker de procedure herhaald dient te worden. Ook vergt het wel wat van u om langdurig het BRAVA systeem te moeten gebruiken.

De risico’s zijn dat je last van de huid krijgt door het BRAVA systeem, alhoewel zeldzaam een infectie kunt krijgen na de ingreep, een bloeduitstorting, onvoldoende resultaat tov de andere kant en dat je bultjes in de borst kunt voelen. Maar op deze manier een borst maken lukt wel.

Een ander alternatief is het maken van een borst mbv de grote rugspier in combinatie met een implantaat.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

Bekijk hieronder een film van een jonge vrouw die een natuurlijke borstvergroting ondergaat met Brava in combinatie met lipofilling:

 

Lees ook