shop Eucerin UreaRepair Plus Voetcrème 10% Urea De allerbeste crème bij droge voeten en kloofjes. Bekijken Wel eens stilgestaan dat een levende roos anders ruikt dan een levende nog met haar worteltjes in de grond? Of wel eens nagedacht hoe een parfumeur kan weten hoe een zeldzame bloem ruikt midden in ondoordringbare oerwouden? Headspace analysis […]

01:37 - 00:58
luistertijd 01:37 - leestijd 00:58

Wel eens stilgestaan dat een levende roos anders ruikt dan een levende nog met haar worteltjes in de grond? Of wel eens nagedacht hoe een parfumeur kan weten hoe een zeldzame bloem ruikt midden in ondoordringbare oerwouden?
Headspace analysis is de Engelse term voor een techniek die een geheel nieuwe inspiratie heeft gebracht in de parfumindustrie. Headspace is een vacuümtechniek die vluchtige elementen van een geur analyseert, met name veel gebruikt voor de geur van levende natuurlijke dingen. De geur van een bloem, een rijpe vrucht hangend aan een boom, de bladeren na een warme tropische bui.
De Zwitserse scheikundige Roman Kaiser ontwikkelde de headspace-methode in de jaren 80. Je plaatst een ronde bol over een levende bloem, blad of vrucht. Deze bol staat in verbinding met een apparaat dat de geurmoleculen wegzuigt en opvangt. Vervolgens vertaalt deze machine de opgevangen fractie naar de identiteit van de verschillende moleculen, zodat deze later weer kunnen worden nagebootst.
Met deze techniek zijn er geheel nieuwe ingrediënten ontstaan en nieuwe sferen beschikbaar gekomen in het palet van de parfumeur: de sfeer en geur van een tropisch woud, een zeelucht boven de duinen, een flinke regenbui of een bezwete mango. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om alle ontwikkelingsstadia van een natuurlijke geur vast te leggen. Denk aan de roos die vanuit de knop vol in bloei staat en vervolgens verwelkt.
Een andere veelgebruikte term voor een vergelijkbare technieken is ‘Living Flower’.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook