Glucosamine is een lichaamseigen stof die een belangrijke bouwsteen vormt voor de zogenaamde proteoglycanen.

04:43 - 02:50
luistertijd 04:43 - leestijd 02:50

Glucosamine is een lichaamseigen stof die een belangrijke bouwsteen vormt voor de zogenaamde proteoglycanen. Proteoglycanen zijn complexe structuren die zich rondom collageen en elastine bevinden en zorgen voor een hechtere binding onderling. Maar vooral ook voor het behouden van voldoende vocht. Proteoglycanen zijn negatief geladen en trekken daardoor natrium aan, wat positief geladen is. Waardoor er vervolgens veel water wordt aangetrokken zodat er een soort gel wordt gevormd.

Glucosamine is naast een belangrijke bouwsteen voor proteoglycanen ook een bouwsteen voor collageen en hyaluronzuur. Laatstgenoemde speelt ook een belangrijke rol bij het vasthouden van vocht en vergroot de elasticiteit van bindweefsel. Verder stimuleert glucosamine ook nog eens de nieuwe aanmaak van bovengenoemde verbindingen.

Glucosamine wordt in ons lichaam gevormd door de kraakbeencellen met behulp van het enzym glucosaminesynthetase. Bij het ouder worden lijkt de activiteit van dit enzym te verminderen, waardoor de lichaamseigen productie van glucosamine afneemt.

Welke vorm glucosamine?

In voedingssupplementen worden verschillende vormen van glucosamine toegepast, de mogelijke vormen zijn glucosaminesulfaat, glucosaminehydrochloride en N-acetyl-D-glucosamine. De meeste studies zijn nog steeds gedaan met glucosaminesulfaat en dan met name gericht op de verbetering van gewrichtsaandoeningen.

Ook van glucosamine-hydrochloride zijn er inmiddels onderzoeken met positieve effecten voor artrose gepubliceerd. In principe worden alledrie de vormen goed door het lichaam opgenomen. Het voordeel van glucosaminehydrochloride (HCL) is dat er naar verhouding meer ‘elementaire glucosamine’ in zit, waardoor je er minder van nodig hebt.

Toch verdient glucosaminesulfaat vooralsnog de voorkeur: het bevat als enige zwavel, een stof die mede in verband wordt gebracht met  de positieve effecten van glucosamine. En het is de vorm die het meest onderzocht is, waardoor er het meest bekend is van de werking van deze specifieke glucosaminevorm. Er zijn trouwens ook voedingssupplementen die meerdere vormen combineren, zoals de Youth Builder van Murad met N-acetyl-D-glucosamine en glucosaminesulfaat. Bekijk ook de film op BeautyJournaal met het interview met dr. Murad. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de voordelen van glucosamine voor de huid.

Herkomst glucosamine

Glucosamine wordt gewonnen uit de pantsers van schaaldieren, zoals garnalen, kreeften en krabben. Er bestaat ook een plantaardige glucosaminesoort die schaaldiervrij is (wat prettig is bij allergieën) en daarmee geschikt voor vegetariërs en veganisten. Deze glucosamine wordt gewonnen uit o.a. maïs.

Glucosamine zou dus een belangrijke functie kunnen spelen bij het onderhouden van de huidstructuur en vochtbalans. Het stimuleert de synthese van hyaluronzuur, verbetert mede hierdoor de hydratatie van de huid en vergroot het volume en de elasticiteit van bindweefsels. Hieraan toevoegende is glucosamine ook in studies genoemd als een remmer van de melanine-productie, waardoor het nuttig zou kunnen zijn bij hyperpigmentatie. Deze studie is tot nu toe alleen met N-acetyl-D-glucosamine gedaan in combinatie met niacinamide; bovendien was deze formulering op de huid aangebracht.

Verdere mogelijke toepassingen voor glucosamine:

-spataderen, vaataandoeningen

-gewrichtsaandoeningen, zoals artrose (ook wel gewrichtsslijtage of osteoartritis genoemd)

-wondgenezing

Veiligheid en bijwerkingen van glucosamine

Glucosamine is zeer veilig gebleken en de mogelijke bijwerkingen worden beperkt tot maagdarmproblemen. Indien dit optreedt is het aan te raden het glucosamine-supplement tijdens de maaltijd in te nemen.

Glucosamine kan invloed hebben op de werking van insuline, diabetespatienten moeten daarom hun bloedsuiker regelmatiger controleren bij het gebruik van glucosamine.

Synoniemen: (D-)glucosaminesulfaat, (D-)glucosaminehydrochloride, N-acetyl-D- glucosamine (NAG).

Dagdosering: Bij artrose 1500 mg glucosaminesulfaat (=1200 mg elementair glucosamine); voor huidsuppletie zijn de doseringen wisselend en meestal iets lager.

Aanwezig van nature in kraakbeen en in de harde delen van schaaldieren (krab, kreeft, garnalen).

Literatuur en broninformatie:

[1] Glucosamine: an ingredient with skin and other benefits. J Cosmet Dermatol. 2006 Dec;5(4):309-15. [2] Monografie Glucosamine Van Nature nr. 4 – 2007. 3] Reduction in the appearance of facial hyperpigmentation by topical N-acetyl glucosamine. J Cosmet Dermatol. 2007 Mar;6(1):20-6. 4] Oral N-acetylglucosamine supplementation improves skin conditions of female volunteers: Clinical evaluation by a microscopic three-dimensional skin surface analyzer. Journal of Applied Cosmetology 2002; 20(2):143-52. 5] http://www.umm.edu/altmed/articles/glucosamine-000306.htm. 6] http://www.icnr.com/GlucosamineSulfate/GlucosamineSulfate.html. 7] A multi-central, randomized, controlled clinical trial of glucosamine hydrochloride/sulfate in the treatment of knee osteoarthritis. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2005 Nov 16;85(43):3067-70. 8] http://www.glucosamine-arthritis.org/glucosamine/glucosamine-sulfate.html

Lees ook