Een lezeres vraagt zich af of het plantaardige hormoon di-indolylmethaan (DIM) kan helpen in de pre-menopauze en of het niet gevaarlijk is i.

02:28 - 01:29
luistertijd 02:28 - leestijd 01:29

menopauzeEen lezeres vraagt zich af of het plantaardige hormoon di-indolylmethaan (DIM) kan helpen in de pre-menopauze en of het niet gevaarlijk is i.v.m. borstkanker. Apotheker en suppletiedeskundige Anne Andela geeft antwoord.

De vraagt luidt:

‘Graag zou ik wat meer informatie willen hebben over di-indolylmethaan (DIM), kan je dit supplement gebruiken bij de pre-menopauze en heeft het een hormonale werking? Ik vind het altijd een beetje eng om plantaardige hormonen te slikken omdat daar heel tegenstrijdig over geschreven wordt ivm borstkanker.’

Anne Andela antwoordt:

‘DIM (di-indolylmethaan) is een plantaardige nutriënt en wordt in het spijs-verteringskanaal gevormd bij de consumptie van verschillende koolsoorten, zoals bloemkool, (boeren)kool, spruitjes en broccoli. Het heeft inderdaad een invloed op de hormoonhuishouding, maar het heeft ook een anti-kanker werking. Onderzoek heeft uitgewezen dat wie veel kolen eet, een lager risico heeft op het ontwikkelen van kanker, vooral ter hoogte van de dikke darm, longen, prostaat, baarmoederhals en borsten.

Hiernaast heeft DIM de bijzondere eigenschap dat het de verhouding tussen de hoeveelheid ‘goede’ en ‘slechte’ oestrogeenmetabolieten verbetert. DIM heeft een regulerende invloed op het oestrogeenmetabolisme en ook op de productie van progesteron. Dit laatste effect is vooral belangrijk voor vrouwen in de perimenopauze (=overgang), een periode waarin de productie van dit hormoon een laag niveau bereikt.

Een geringe hoeveelheid van progesteron kan onder meer bijdragen aan het optreden van overgangsklachten, onregelmatige menstruaties, PMS (premenstrueel syndroom)-klachten en endometriose. Doordat DIM-suppletie zou dus kunnen helpen bij overgangsklachten veroorzaakt door een laag progesteronniveau.

 Van het gebruik van di-indolylmethaan zijn geen ongewenste bijwerkingen bekend. Bij dierstudies zijn ook bij toepassing van zeer hoge doses DIM geen nadelige effecten waargenomen. 

Wat uw vraag over risico’s voor borstkanker betreft: hormoonsubstitutie is iets anders dan het slikken van het plantaardige voedingssupplement DIM. Hormonen worden voorgeschreven door artsen bij ernstige overgangsklachten die het dagelijkse leven beïnvloeden; hier kleven inderdaad nadelen aan, waaronder een verhoogde kans op borstkanker. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hormoonbehandeling (> 5 jaar) ook een risicofactor is voor het ontstaan van eierstokkencarcinoom. Dit resultaat komt nog bij het al aangetoonde risico op borstkanker- en baarmoederhalskanker bij hormoonbehandeling.’

Hartelijke groet,

Anne Andela

Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek 

Heb jij ook een vraag aan Anne? Stuur hem naar info@beautyjournaal.nl, ovv. Anne.

Lees ook