Waarom is het noodzakelijk om je huidverzorging aan de seizoenen aan te passen?  Ieder seizoen heeft zo zijn specifieke kenmerken. Alles in de natuur (dierenrijk en plantenrijk) past zich op veranderende situaties aan. Omdat we in Nederland echt 4 seizoenen kennen, adviseer ik mensen om ook 4x per jaar een huidanalyse te laten maken zodat […]

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Huidverzorging in de winterWaarom is het noodzakelijk om je huidverzorging aan de seizoenen aan te passen?

 Ieder seizoen heeft zo zijn specifieke kenmerken. Alles in de natuur (dierenrijk en plantenrijk) past zich op veranderende situaties aan. Omdat we in Nederland echt 4 seizoenen kennen, adviseer ik mensen om ook 4x per jaar een huidanalyse te laten maken zodat men de verzorgingsproducten kan afstemmen op de veranderende seizoensomstandigheden. In de winter is de lucht zowel binnen als buiten droger waardoor er meer vocht wordt onttrokken aan je huid. Hierdoor zul je je verzorgingsregime moeten aanpassen.

Wat zijn de specifieke kenmerken van de huidconditie in de winter?

Door de koude zal de huid snel schraal voelen. Dat komt doordat de talg minder vloeibaar is ( zoals in de zomer) en daardoor minder over de huid kan vloeien. Wind en kou zorgen er ook voor dat de NMF (de Natural Moisturising Factor) afneemt. Door sterke koude zullen de bloedvaatjes samentrekken waardoor je bleek gaat zien. Maar door daarna weer in een warme omgeving te komen zullen de vaatjes weer verwijden. Door deze snelle veranderingen wordt de kans op couperose overigens ook( gesprongen adertjes) groter.

De lichaamshuid wordt ook droger. Een van de redenen buiten het aspect ‘vrieskou’ is het gegeven dat de meeste mensen gebruik maken van centrale verwarming. Hierdoor verdampt het water en droogt de huid sneller uit.

Welke rol speelt leeftijd daarin?

Jonge mensen hebben in het algemeen wat meer talgproductie en een beter vochtgehalte. Daardoor zullen ze misschien iets minder snel last hebben van de extra droogte. Omdat de vaatwandjes minder elastisch worden naarmate de jaren verstrijken is de kans op gesprongen adertjes ook groter bij ouderen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die je moet doorvoeren in je verzorgingsregime?

-In koude tijden, en zeker als het vriest, kun je beter kiezen voor een zogenaamde W/O ( water in olie) emulsie. Dit betekent dat in crèmes de olie aan de buitenkant zit en het water aan de binnenkant. Hierdoor is je huid beter beschermd tegen barre invloeden van buitenaf.

-Gebruik milde reinigingsproducten die zeker niet ontvetten.

-Bescherm ook je lippen extra want deze hebben geen talgkliertjes en drogen dus makkelijk uit.

-Vergeet vooral ook niet in de winter (als je veel buiten bent) een SPF te gebruiken.

-Je lichaam kun je eens een bodyscrub geven om droge schilfertjes te verwijderen maar vooral daarna lekker royaal insmeren.

– Draag handschoenen en gebruik een handcrème

 – Drink ook in de winter voldoende water.

Wat zijn ingrediënten die je vooral in de winter goed kunt gebruiken voor de huid?

–  Alle ingrediënten die sterk hydrateren en beschermen (zoals sheabutter, candelilla was)

– Ingrediënten die de NMF ondersteunen en de barrièrefunctie van de huid versterken

– Vitamines zijn belangrijk: Op de huid gebruiken in de vorm van crèmes en oraal innemen d.m.v. voedingssupplementen zoals zeker vitamine C, een multivitamine en omega 3 en 6 vetzuren.

Wat moet je vooral niet doen met je huid in de winter?

– Niet te lang en niet te heet douchen

– Geen zeep gebruiken

– Geen gels op de huid gebruiken als je naar buiten gaat. Door de grote hoeveelheid water kan zo’n product bevriezen.

– Niet te veel peelen

– Geen alcoholhoudende lotions gebruiken

Meer tips over huidverzorging van Mardge lees je hier.

Lees ook