In haar vorige artikel schreef cosmetisch arts dr. Catharina Meijer over hydratatie: wat dit is, de principes erachter en wat je wel en niet kunt doen om de huid beter te hydrateren. Er is namelijk een wereld van verschil tussen gewoon een vochtbindende crème op de huid leggen, en een crème gebruiken die in de diepere huidlagen de huid stimuleert zichzelf te hydrateren.
In dit artikel gaat ze dieper in op de speciale aflevertechnieken die daarbij helpen. De huid is namelijk behoorlijk ondoordringbaar, dus hoe krijg je die werkzame stoffen waar je ze hebben wilt? Er gaat veel slimme chemie achter schuil. Lees maar.
De vele functies van creme
Een cosmetica-product bevat over het algemeen vele ingrediënten. Elke stof daarvan dient een bepaald doel. Water (aqua) en diverse oliën en vetten worden vaak gebruikt als basis, het vulmiddel zeg maar (vandaar dat die ook vooraan in de INCI-lijst staan). Daarnaast zijn er nog tal van functies die ingrediënten hebben, denk aan houdbaarheid, smeerbaarheid, textuur, geur en last but not least: werkzaamheid. Want daar is het ons toch om te doen.
Hoe houd je een stof actief?
Hier zit echter een addertje onder het gras. Een in de huid werkzaam ingrediënt, zoals bijvoorbeeld retinol (een vorm van vitamine A) of l-ascorbinezuur (een vorm van vitamine C) kun je wel in een crème doen, maar dat wil nog niet zeggen dat het product daardoor werkzaam is. Daarvoor zijn nog een aantal andere ingrediënten nodig die ervoor zorgen dat de werkzame stof ook werkelijk werkzaam blijft en dat deze ook werkelijk in de huid, in de cellen, kan worden afgeleverd. In mijn vorige artikel hebben we immers gezien dat een goed functionerende huidbarrière in principe een nauwelijks doordringbare grens vormt.
De juiste ‘omgeving’ bepaalt de werkzaamheid
Eerder dit jaar heb ik een lezing mogen bijwonen van Rick Woodin, de man die in de cosmetica-business te boek staat als ’s werelds beste formulator (een formulator is een gespecialiseerde chemicus die formules voor cosmetica en medicijnen ontwikkeld). Hij gaf als illustratie bij het belang van aflevertechniek de volgende opmerking: “I can proove any ingredient works. While at the same time prooving it doesn’t. It’s all about what’s around that ingredient.”. Deze uitspraak slaat de spijker op zijn kop.
Stabiel houden en afleveren
Het betekent dat een werkzaam product niet alleen werkzame ingrediënten moet bevatten, maar ook een effectieve en efficiënte aflever- en stabiliseringstechniek (veel werkzame ingrediënten zijn instabiel wanneer zij worden blootgesteld aan licht en/of lucht, bijvoorbeeld tijdens het aanbrengen, waardoor ze inactief worden).
Met name farmaceutische bedrijven geven veel geld uit aan onderzoek naar goede aflevertechnieken en in de loop der jaren hebben talloze van deze technieken de revue gepasseerd, zowel in de betere cosmeticamerken als in gerichte medicinale toepassingen.
De beste aflevertechnieken
Een effectieve en efficiënte aflevertechniek heeft een aantal belangrijke kenmerken:
- Het zorgt voor stabiliteit van het werkzame ingrediënt (of ingrediënten), ofwel bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld zonlicht, UV-straling en zuurstof.
- Het is een voor het lichaam een bekend transportmechanisme, waardoor de huidbarrière de stoffen doorlaat in plaats van tegenhoudt en ook de huidcellen het als zodanig herkennen en opnemen.
Cyclodextrines in cosmetica
Laten we beginnen met de cyclodextrines. Een cyclodextrine kun je het beste voorstellen als een hoepel, of makkelijker gezegd een donut, die is opgebouwd uit meestal 6 tot 8 suiker-moleculen. Een molecuul van de werkzame stof hecht zich in de cirkel en vormt zo een nieuw stabiel complex. Deze techniek is goedkoop en wordt veel toegepast in bijvoorbeeld de voedings- en wasmiddelenindustrie. Het komt minder vaak, maar wel met enige regelmaat voor in cosmetica.
Moeizaam opgenomen door de huid
Deze stof werkt alleen met niet-in water oplosbare stoffen. Het complex dat ontstaat is wel in water oplosbaar. Dit is handig als er oraal iets ingenomen moet worden. Voor de huidcellen is het geen handig aflevermechanisme. Ons lichaam herkent het niet, en zal zo’n complex niet makkelijk doorlaten. Is het na enige tijd toch binnengedrongen dan wacht de volgende hindernis: de werkzame stof zit nog steeds opgesloten in die hoepel. Pas nadat de hoepel door suikerafbrekende enzymen in de huid is afgebroken komt de werkzame stof vrij.
Cyclodextrines zijn dus wel effectief in het stabiliseren, maar niet efficiënt in cosmetica doordat ze slecht door de huid worden opgenomen. We zien ze nog wel eens in vitamine A/ retinol crèmes, en dan met name in de goedkope producten. Deze transportstof is namelijk goedkoop.
Liposomen in cosmetica
Een in cosmetica veel gebruikte techniek, die afkomstig is uit de farmaceutische industrie, is het liposoom. Liposomen zijn microscopisch kleine bolletjes (Alle “-somen” zijn bolletjes) opgebouwd uit zogenaamde fosfolipide-moleculen: moleculen met een kopje dat vetafstotend is en een staart die waterafstotend is. Door dit soort moleculen strak tegen elkaar aan te leggen met de kopjes aan de buitenkant ontstaat een bolvorm, waarvan de inhoud hermetisch is afgesloten van de buitenwereld.
Dezelfde structuur als onze celwand
Het leuke van deze techniek is dat deze structuur identiek is aan die van elke celwand. En ons eigen lichaam gebruikt deze eigen ‘liposomen’ om waardevolle stoffen via de bloedbaan door ons lichaam te transporteren. De lever filtert bijvoorbeeld zo’n beetje alle vormen van vitamine A uit ons voedsel. Het vitamine A wordt omgezet in retinol, en dit retinol wordt verpakt in liposomen. De cel herkent een liposoom dus als iets met een waardevolle inhoud en staat het toe om opgenomen te worden in de cel.
Een belangrijk nadeel van liposomen is echter dat UV-straling en zonlicht wel door de wand van de liposoom heen gaan. Hierdoor kan de werkzame inhoud beschadigd raken. Dit is vooral een nadeel tijdens het aanbrengen van een product op de huid. Het duurt immers even voordat een crème of serum echt in de cellen is opgenomen. Ook stelt het hoge eisen aan verpakkingen: als die niet 100% licht- en UV-stralingsdicht zijn, zal het product zijn werkzaamheid sneller verliezen (Let op: dit is niet hetzelfde als bederven!).
Liposomen zijn dus wel efficiënt als aflevering, maar de effectiviteit om de inhoud stabiel te houden is niet optimaal. Liposomen zijn duurder dan cyclodextrines, we zien ze in enige mate bij cosmeceutical-achtige merken in het midden- en hogere segment.
Oleosomen in cosmetica
De allernieuwste aflevertechniek is gebaseerd op oleosomen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ook dit microscopische kleine bolletjes. Sterker nog, ze zijn bijna identiek aan liposomen. Het belangrijkste verschil is dat het bolletje omhult is door een laag van het eiwit oleosine.
Beschermd tegen uv-straling
Een hele belangrijke eigenschap van dit eiwit is dat het UV-straling en een groot deel van het zonlicht tegenhoudt, waardoor de inhoud van het bolletje, veel beter dan bij liposomen, beschermd is en blijft tijdens het aanbrengen op de huid maar ook in de verpakking. Zeer effectief dus qua stabiliteit.
Planten maken zelf oleosomen
Maar, kun je je dan ook afvragen: zal die extra laag eiwit de opnamecapaciteit van de stof niet verslechteren? Om deze vraag te beantwoorden, is het handig om te weten waar oleosomen eigenlijk vandaan komen: uit planten. Ook planten hebben namelijk werkzame, maar kwetsbare/instabiele stoffen, zoals bijvoorbeeld retinol nodig om te kunnen overleven, en dat ondanks het feit dat ze de hele dag in het volle zonlicht en UV-straling staan. In de evolutie heeft het plantenrijk daarom gekozen voor oleosomen als transport-bolletjes.
Ons lichaam herkent ze ook, net als liposomen
Omdat de mens als omnivoor ook veel plantaardige voeding eet, is onze spijsvertering helemaal geoptimaliseerd voor de verwerking van oleosomen. De lever “weet” dat deze waardevolle inhoud bevatten en laat ze ongestoord passeren. Cellen reageren op oleosomen exact hetzelfde als op liposomen: kom maar op met die inhoud! Een extra voordeel is dat het oleosine in de cel door enzymen wordt opgeknipt tot waardevolle aminozuren, waarmee de cel weer allerlei nuttige eiwitten kan maken, zoals bijvoorbeeld het aanmaken van collageen- en elastinevezels, groeifactoren, peptiden, enzovoorts.
Oleosomen zijn hierdoor van alle aflevertechnieken het meest effectief in de bescherming van hun inhoud en het meest efficiënt in de aflevering van de inhoud in de cel. Met als bonus die extra aminozuren.
Van alle aflevertechnieken is de oleosoom het duurste. Met name het proces om ze te maken/winnen en te vullen met werkzame stoffen is gecompliceerd. We zien oleosomen nu mondjesmaat terug in plantaardige huidverzorging (maar dan voornamelijk als ingrediënt om de SPF te verhogen, waarbij opgemerkt dat de Europese Commissie oleosomen nog niet heeft goedgekeurd als zonbeschermer!), maar met name ook in ZO Skin Health van dr. Zein Obagi als aflevertechniek, met uitzondering van de reinigers en scrubs.
Juist vanwege deze goede aflevertechniek en hoge werkzaamheid, werk ik met de producten van dr Obagi. Voor huidverbetering streef ik naar het allerbeste resultaat, en dat is ook waar onze cliënten voor komen.
Staan afleverstoffen op de inci-lijst?
Een logische vraag is nu natuurlijk ook: staan die afleverstoffen op de inci-lijstjes van merken, zodat je zelf kan beoordelen hoe werkzaam een product is in de huid. Helaas niet. En hier ga ik je nog met wat extra informatie verrassen: op de inci-lijst staat alleen maar wat er tijdens de bereiding van het product aan stoffen is gebruikt. En dat hoeft absoluut niet hetzelfde te zijn als er na de bereiding is overgebleven. Verwarrend he?
Wat er tijdens bereiding in gaat staat erop, niet wat eruit komt
Tijdens de bereiding wordt de temperatuur een aantal keren verlaagd en verhoogd en worden de ingrediënten veelal niet allemaal tegelijk toegevoegd. Tijdens de bereiding treden daardoor chemische reacties op, waardoor het ene stofje met het andere reageert en er zo een nieuw stofje ontstaat. Een nieuw stofje, dat niet op de inci-lijst staat, want daar staat alleen maar op wat er aanvankelijk in de grote ketel in de fabriek ging. Maar de uitkomst kan dus een heel andere zijn.
Waarom oleosomen wel op de inci staan
Nu even terug naar de transportstofjes: liposomen en cyclodextrinen vind je niet terug op de inci-lijst. Liposomen kunnen gevormd worden uit verschillende soorten fosfolipide moleculen en zijn daardoor moeilijk te herkennen. Cyclodextrines idem, die worden gevormd tijdens de bereiding. Dit geldt niet voor oleosomen, die worden in hun geheel gewonnen. Doordat ze als gehele oleosomen zijn gewonnen en de ketel in zijn gegaan, moeten ze ook als zodanig in de inci-lijst worden vernoemd.
Oleosomen zijn dus altijd te herkennen aan hun naam in de inci-lijst: Oleosome (vaak afkomstig uit (zoete) amandelen (omdat deze het makkelijkst te winnen zijn) en dan aangeduid als Sweet Almond Oleosomes of Prunus Amygdalus Dulcis Oleosomes.
Geen huidverbetering zonder goede aflevering
Het maken van een werkzaam cosmetisch product is dus echt meer dan wat ingrediënten mengen en blijkt een zeer complex en wetenschappelijk proces, waarin tal van zaken meespelen, die in de inci-lijst niet of nauwelijks herkenbaar zijn.
Nog even los van het antwoord op de vraag “Wat zijn nou eigenlijk werkzame stoffen en hoe werken ze?”, kun je gerust stellen dat zonder effectieve en efficiënte aflevertechniek voor de werkzame stoffen in een product, het product niet of nauwelijks tot huidverbetering zal leiden. Vraag hier dus altijd naar als je overweegt om voor echte huidverbetering te gaan!
Volgende keer: wat zijn de beste werkzame stoffen?
Met alle mogelijkheden die we nu al hebben, laat staan de nieuwe technieken die steeds worden ontwikkeld, is deze tak van wetenschap voor mij uiterst spannend. Ik kijk reikhalzend uit naar elke nieuwe ontwikkeling. Volgende maand meer over de werkzame ingrediënten zelf, met het antwoord op de vragen welke, waarom en hoe!
—————————–
Wie is Catharina Meijer?
Dr. Catharina Meijer is eigenaar van DermaClinic, met klinieken in Groningen en Zwolle en diverse behandellocaties in heel Nederland.
Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde
Tevens is zij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde. In deze rol maakt zij zich reeds jarenlang sterk voor kwaliteitsverbetering binnen de cosmetische geneeskunde en professionalisering van de beroepsgroep van cosmetisch artsen.
- Heb je een persoonlijke vraag aan dr. Meijer? Stel hem via het contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.
- Ga hier naar de website van Dermaclinic voor behandelmogelijkheden en afspraken.
- Lees hier alles over dr. Obagi, ZO Skin Health en ZO Medical.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
15 reacties
Interessant artikel zeg! Ben nu toch ook wel benieuwd naar de producten geworden van ZO Skin Health.
Jazeker Monique, als een stof is ingepakt in liposomen of olesosomen wordt het makkelijker door de receptoren herkend, en opgenomen in de huidcellen. Pas in de cel kan het stofje zijn werk doen, en daarom zijn penetratietechnieken (waarvan tot nu toe het “inpakken” in oleosomen of liposomen de meest effectieve zijn) zo belangrijk!
Hartelijke groet, Catharina
Hoi Catharine, reagerend op jouw antwoord bij de post van Lydia: betekent het dan ook dat de lipoom of ander transportmiddel makkelijker bij de receptor kan komen, dan wanneer een stof niet daarin ingepakt is?
Beste Lydia de Loux,
Heel even terugkomend op de beste aflevertechnieken, die van de lipomen en oleosomen, en jouw opmerking over receptoren, het volgende. Het is belangrijk dat de werkzame stoffen in de huidcel komt, want daarbuiten kan het weinig effect scoren. Daarvoor zijn inderdaad receptoren op de celwand belangrijk. Het feit dat liposomen en olesomen zo natuurlijk zijn voor het lichaam en als zodanig door de celwand worden herkend, verklaart ook meteen waarom deze techniek zo veel effectiever is dan andere als het gaat om afleveren van de juiste ingrediënten in de cel.
Vriendelijke groet,
Catharina Meijer
Beste Anna,
Monique heeft jou al uitgebreid geïnformeerd en antwoord gegeven op jouw vragen. Ik begrijp heel goed dat je door de bomen het bos niet (meer) ziet, en het steeds moeilijker vindt worden om de goede keuzes voor de beste producten voor jouw huid te kiezen. Ik denk eerlijk gezegd dat het ook onbegonnen werk is om alles te weten en te begrijpen op dit gebied, en dat is ook logisch want het is ook echt een apart vak. Een vak waar vele daartoe opgeleide deskundigen zich dagelijks mee bezig houden. Gebaseerd op wetenschap, die zich ook nog eens heel snel ontwikkelt. Het is denk ik prettig dat je nu meer informatie hebt en je voordeel mee kan doen. Omdat het interessant is, maar vooral ook omdat het veel voor iemand betekent om een gezond huid te hebben met een frisse uitstraling. Het beste advies dat ik nog kan toevoegen aan die van Monique is om je vooral ook goed te laten adviseren door een daartoe bekwaam en gespecialiseerd cosmetisch arts. En natuurlijk adviseert elke arts of schoonheidsspecialist vaak net weer iets anders dan een collega. Maar nu kan je het wel beter op waarde schatten.
Met vriendelijke groet,
Catharina Meijer
Oh wat leuk Lydia, zo’n model willen wij wel in ons testteam hebben! Want ze heeft natuurlijk helemaal gelijk. Aflevermiddelen gaat over meer: ook over receptoren inderdaad, die met name ook een heel belangrijke rol spelen bij de opname van vitamine a en aanverwante stoffen. Zal eens vragen of ze daar ook op in wil gaan;-) dikke zoen, Monique
Hi Monique,
Wat een goed artikel. En heel begrijpelijk geschreven. Zat gister in de studio met een model wat neurowetenschappen en celbiologie studeert. Zij kon dit alles beamen…. Zij had het er ook over dat behalve de aflevertechniek er in het eigen lichaam ook nog receptoren zitten “de ontvangers” zeg maar. Als die niet in staat zijn het geleverde te ontvangen dan komt er ook niets binnen. Afijn, super interessant. We hebben het er in de studio de hele dag over gehad, ha,ha.
Nog meer overtuigd nu dat het aanleveren van binnenuit moet komen. Nog steeds blij met de “Collalift” poeder en et resultaat…. Gr, Lydia
Beste anna je hoeft niet te checken op afleverstoffen zoals wordt uitgelegd in het artikel, simpelweg omdat ze niet op de incilijst staan. Alleen oleosomen staan erop, maar zoals gezegd komen die nog maar in een paar merken in de wereld voor, zoals in Zo Skin Health, zoals te lezen is. Ik zou zeggen: laat je niet gek maken door al die prietpraat online want iedereen kletst elkaar uit angst en vervolgens uit onwetendheid na. Heerlijk dat je een merk hebt waarover je tevreden bent: houden zo. En al dat gezwets over dierproeven kun je ook vergeten. Het is nu verboden en verder zijn alle stoffen die voor 1980 op de markt kwamen getest geweest op dieren en dat is zeker 80% van alle inhoud van potjes. Ook van jouw potjes;-)
dankjewel Monique…ik was nog altijd in de veronderstelling dat potjes een no-go zijn. Wel moet je thuis heel goed je huiswerk doen (of scheikunde gestudeerd hebben) om in de winkel te weten welk product goede afleverstofjes heeft of niet…en dan wil ik ook nog graag dierproefvrij en palmolievrij of goedgekeurde palmolie vanwege de misdaden die daarmee gedaan worden…Gelukkig heb ik in Paula’s Choice dat wel goed, maar nu moet ik eerst weer naar afleverstofjes checken…en elke week staan er bij ICI/Douglas wel weer nieuwe merken die nog beter zijn….het valt niet mee
Anna, als een product goed geformuleerd is, is dat helemaal niet erg. Er zijn stoffen die lucht en licht gevoelig zijn, je kunt er dan als formuleerder voor kiezen om ze in een licht en luchtdichte flacon met pomp te doen. Dan moet je wel kwaliteitsverpakking hebben die dat garandeert. Dergelijke verpakking is ook wat duurder.
Je kunt er ook voor kiezen om de lucht en lichtgevoelige stoffen dermate te omhullen, te koppelen aan een stabiliserend stofje of in te pakken met een aflevertechniek/transportstifje waardoor het ook stabiel blijft in de pot en werkzaam op jouw huid terecht komt. Een formuleerder kan er ook voor kiezen om bijv voor vitamine c dat zo gevoeliger is in poedervorm te verpakken en die je dan middels een slimme flacon telkens mengt met een vloeistof en meteen aanbrengt. Pascaud heeft nu poeder dat je zelf mengt.
Het komt er bottomline op neer dat het technische formuleringsverhalen zijn. En hoeveel geld een merk ervoor over heeft om te kiezen voor een speciale formulering waardoor het gewoon in een pot kan, of investeert in lucht lichte goed werkzame flacons.
De kwestie dat iedereen zo rilt van de pot is vooral omdat men denkt dat het vies is. Maar dat is het niet er zit conserveringsmiddel in. Vanwege jouw (overigens vaak helemaal niet zo vieze want net gewassen) vingers, maar nog meer omdat productieprocessen niet onder farmaceutische standaard plastsvinden waardoor contaminatie vooral in de fabriek plaats vindt, en natuurlijk wil men, de producent, een zo lang mogelijk shelf life in de winkels, meestal wereldwijd, ook dat vraagt om conserveringmiddel in een product.
Is het niet erg dat er creme’s in potten zitten van dit merk? Ik vind het zooo moeilijk om te bepalen wat nou goed of niet goed is. Er zijn zoveel “specialisten” zelfs onder de artsen die allemaal een eigen verhaal hebben of zelfs eigen producten verkopen. Het is voor een gewone consument die gewoon een goede flacon creme wil, niet leuk meer zo.
nu ja, het antwoord moge duidelijk zijn:-) en wordt ook uitgelegd in het artikel.
Interessant artikel. Tis eigenlijk voor n consument niet te doen om huidverzorgingsproducten op daadwerkelijke effectiviteit te beoordelen. Heeft t wel zin om inci’s te lezen?
Brigitta, niet de industrie zet ons op een dwaalspoor, maar de wetgeving;-) De industrie volgt de wetgeving, en wetgeving wordt voor europese cosmetica gemaakt in Brussel (waar de industrie natuurlijk wel haar lobbyisten heeft, dat wel natuurlijk;-)
Wat een fijn informatief artikel! Hier leren we een hoop van 😉
Helaas worden we dus nog grotendeels door de cosmeticaindustrie op een groot dwaalspoor gezet wbt de INCI lijsten! Ik hoop dat daar eens verandering in gaat komen.