Cosmeticastoffen Gezicht Woordenboek (A-Z)

Squaleen en Squalaan in cosmetica

Squalaan – INCI naam: Sqalane

De naam squaleen (in het Engels: squalene) komt van het Latijnse woord Squalidae, wat naar de familie van de haaien verwijst, omdat squaleen in de leverolie van haaien werd gevonden. Deze natuurlijke stof komt ook in de vele planten voor, waaronder olijven, amarant, tarwekiem, rijst zemelen, gist. In mensen is het een huidseigen vet en vormt ongeveer 12% van het vetlaagje op de huid. Voor cosmetica kan het worden verkregen uit de leverolie van haaien of uit olijfolie.

Chemisch gezien is het een onverzadigde koolwaterstof molecuul, dat uit 30 koolstofatomen bestaat en  “actieve” (of in chemische termen “niet-geconjugeerde”) dubbele bindingen bevat. Dit suggereert, dat squaleen vrije radicalen kan opvangen en de eigenschappen van een antioxidant kan vertonen, maar tegelijkertijd het maakt squaleen zelf gevoelig voor oxidatie door de blootstelling aan het zuurstof (zoals bij elke antioxidant het geval is). In tegenstelling tot wat sommige internetbronnen beweren is squaleen te stabiel om als antioxidant te worden toegepast.

In cosmetica wordt squaleen amper gebruikt, omdat de kosten niet tegen de voordelen wegen. Squalaan daartegenover is een stof met vergelijkbare eigenschappen, die wel in het brede scala van huid- en haarverzorgende producten en make-up wordt gebruikt.

Squalaan is een stabiele vorm van Squaleen. Het ontstaat doordat de dubbele bindingen worden verzadigd met de waterstof. Het proces is vergelijkbaar met het verkrijgen van margarine van olie. Hierdoor ontstaat een stabieler product, dat volledig bestendig is tegen oxidatie. De moleculaire structuur van squalaan lijkt heel veel op squaleen, waardoor het de voordelen van squaleen als huidseigen stof bezit, maar tegelijkertijd stabiel is en niet ranzig wordt.

In cosmetica wordt squalaan gebruikt als emoliënt, terugvetter (zie emoliënt), conditioner voor haar en huid. Het is een geliefd product door de cosmeticafabrikanten, omdat het voor het fluweelzachte gevoel op de huid zorgt.

Meerdere internetbronnen beweren weer, dat squalaan een antioxidant is. Chemisch gezien is het onmogelijk, omdat squalaan geen “actieve” dubbele verbindingen heeft, die vrijde radicalen kunnen vangen. De vochtinbrengende eigenschappen van squalaan zijn ook beperkt, maar het fluweelzachte gevoel op de huid, die het achterlaat wordt door mensen vaak verward met hydraterende werking.

Beide Squalaan en Squaleen zijn zelfs in de pure vorm niet toxisch en niet irriterend.

Lees het cosmetica woordenboek

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.