Onlangs vroeg een vriendin welke behandelingen ik deed om die mooie glow op mijn gezicht te krijgen. Ik moest even nadenken en realiseerde me al snel dat ze werkelijk dacht dat je skin glow krijgt door gezichtsbehandelingen. Ik moet je enigszins teleurstellen, want glow krijg je vooral door glansmiddelen in gskincare en al helemaal door de juiste make-up te gebruiken.
Toen vertelde dat ik vertrouw op een speciale foundation van Esse Skincare en een high-gloss blusher van Trinny London, zag ik dat het haar geruststelde. Eén simpele combinatie, geen ingewikkelde rituelen. Maar haar vraag zette me wel aan het denken. Die glow waar we nu allemaal zo prat op gaan, is een perfecte instant bevrediging. Onder dat oppervlak blijven gewoon nog je huidproblemen zitten. Welke problemen dat vooral zijn – waar die glow werkelijk helemaal niets aan doet?
Oxidatieve stress — de stille celbeschadiging
Door invloeden als zonlicht, luchtvervuiling, roken, stress of een ongezond eetpatroon ontstaan er vrije radicalen. Dit zijn agressieve zuurstofdeeltjes die onzichtbare schade aanrichten aan je huidcellen, van collageen tot DNA. Die opstapeling van schade noemen we oxidatieve stress.
In het begin merk je het nauwelijks. Maar langzaam verliest je huid veerkracht, wordt doffer en gevoeliger. Op de lange termijn leidt het tot versnelde collageenafbraak en vroegtijdige veroudering.
De oplossing? Dagelijks breedspectrum‑zonbescherming (UVA1 én UVB), antioxidanten zoals vitamine C in je verzorging. Gebruik egelmatig een herstellend antioxidant-masker en/of een krachtige microneedling‑serumboost om de schade terug te dringen.
Laaggradige ontsteking
Als reactie op die oxidatieve stress, schakelt je lichaam het afweermechanisme in. Niet met zichtbare zwelling of roodheid, maar met een subtiele, chronische ontstekingsreactie in de huid. Die staat bekend als inflammaging.
Het afbreken van collageen versnelt, de huid verliest stevigheid en elasticiteit. Wat je dan al snel ziet, is een vaalheid, kleine onregelmatigheden en soms gevoeligheid. Maar die glow van make-up camoufleert dat perfect.
Pigment
Er zijn ook experts die zeggen van pigmentvlekken vormen van laaggradige ontsteking zijn. Oorzaken liggen vaak in stress, voeding of omgevingsfactoren waaronder luchtvervuiling – vooral in Azië wijdt men de pigmentstoornissten aan de alom aanwezige luchtvervuiling.
De oplossing? Zet in op antioxidanten zoals vitamine C en E, en kalmerende ingrediënten als niacinamide, Centella Asiatica. Overweeg daarnaast behandelingen die ontstekingsreacties tegengaan zoals LED‑lichttherapie en een milde peeling met polyhydroxyzuren.
Glycatie (suikerschade)
Bij glycatie binden suikermoleculen zich aan collageen- en elastine-eiwitten, waardoor de huid verhardt en rimpels ontstaan.
Herkenningssignalen zijn diepere lijntjes, dofheid en een vale huidtint — met name bij mensen boven de 35. Het proces wordt vaak getriggerd door zon, en vooral door suikerrijke voeding (die je bloedsuikerspiegel laat schommelen) en door roken.
De remedie is drievoudig: beperk suiker, eet antioxidanten (zoals blauwe bessen), en kies producten met anti‑glycatie-ingrediënten als carnosine. Ook retinolhoudende producten ondersteunen, omdat ze collageen een prikkel geven.
Skinexpert Suzanne Duijker van Reviderm heeft ons al eens een prachtig verhaal verteld over glycatie en de mogelijkheden om je huid er tegen te beschermen.
Verstoord microbioom
Een gezond huidmicrobioom is de basis van een sterke huidbarrière. Verstoringen ontstaan door agressieve reiniging, antibiotica of verkeerde producten. Je herkent dit aan jeuk, droge of juist vette plekken en een slecht te hydrateren huid.
Jouw oplossing: milde, pH‑neutrale reinigers, barriéreherstellers met ceramiden en pre‑ en probiotische skincare. Regelmatig een voedende barrièrecrème of olie kan je ‘flora’ ook weer in balans helpen.
Ik heb de afgelopen jaren veel over het huidmicrobioom geschreven, en dit is een van de meest leerzame artikelen erover, waar ook jij wat aan hebt.
Exosomen — wat doen ze precies?
Heel nieuw in de aanpak van laaggradige ontstekingsreacties is behandeling met exosomen. Het zijn kleine boodschappertjes (nanovesicles) die bio-actieve moleculen zoals eiwitten, RNA en lipiden transporteren. Ze stimuleren celdeling, verminderen ontsteking en bevorderen collageenproductie. In klinische studies zijn ze zelfs effectief gebleken tegen rimpels, pigmentatie en herstel na UV‑schade .
Op BeautyJournaal spraken we eerder over KRX’s (Koreaanse) exosomenbehandeling uit Centella Asiatica en Dermalogica’s exosomen‑serum uit lactobacillen — innovaties gericht op celsignaalvernieuwing en huidherstel ná procedure zoals microneedling.
Je moet deze artikelen echt nog eens lezen, en op zoek gaan naar een salon waar de behandelingen gegeven worden. Je huid kan hier echt wat aan hebben:
- KrX Pfecta Phyto-exosomen uit Centella Asiatica
- Dermatologica Exobooster met exosomen uit lactobacillen
Echte huidverbetering vereist meer dan oppervlakkige glow. Het gaat om biologische veerkracht, herstelvermogen en balans. Door te kijken naar signalen — roodheid, gevoeligheid, snel oud lijken — en gericht in te grijpen met antioxidanten, zonbescherming, anti-glycatie-tools, microbiometechnologie en celdrivers zoals exosomen, kun je structureel werken aan de weerbaarheid van je huid. Dat is wat échte gezondheid betekent.
Beautyjournaal product highlights
Shopperdepop deze producten!