Een openhartig gesprek over energie, liefde, focus en wijsheid

11:59 - 07:11
luistertijd 11:59 - leestijd 07:11

We leven in een hectische tijd, eigenlijk al heel lang, maar Covid-19 heeft dit nog eens versterkt. Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Om in balans te blijven. Te kunnen blijven doen, wat je doet, terwijl je de stormen van het leven doorstaat. Navigeren dus. In deze serie bespreken we de gezondheidsrituelen van mensen die gewend zijn onder hoge druk te werken. Vandaag Frank Niessen, plastisch chirurg & en fervent meditatie-beoefenaar.

frank niessen

Zelfstandig ondernemer

Frank is gewend om vele uren per dag ‘aan te staan’, in optimale focus. Is het niet in de operatiekamer, dan wel in de spreekkamer en ’s avonds beantwoordt hij digitaal nog vele patiënten vragen. Hij heeft drie kinderen – sinds enige tijd in co-ouderschap die hij alle aandacht geeft. Daarbij komt ook dat hij sinds twee jaar een eigen kliniek (Mittsu Institute, een holistische kliniek voor plastische chirurgie en huidtherapie) runt, wat ook nog de nodige perikelen als zelfstandig ondernemer met zich mee brengt.

Daarnaast heeft hij zijn eigen littekenpoli in het VUMC alwaar hij een team aanstuurt en ook zelf verrichtingen doet. Tevens begeleidt hij promovendi die zijn wetenschappelijke vraagstukken proberen op te lossen middels wetenschappelijk onderzoek.

Voor de kliniek ontwikkelt hij nieuwe producten en als “ideeën fabriek” oplossingen voor patiënten of als consultant voor de beauty industrie.

De onrust nam toe

Jaren geleden, toen de hectiek steeds verder toenam, merkte hij dat zijn focus veranderde en de onrust toenam. Tijd voor bezinning, maar wat?

‘Ik sportte altijd al veel. Ik loop regelmatig hard, doe aan krachttraining en ga met de racefiets naar het werk- maar ik had behoefte aan meer mentale rust en meer flexibiliteit van het lichaam wat goed van pas komt tijdens langdurige of fysiek zware operaties. Het begon met yoga, aanvankelijk in groepsverband en toen ik eenmaal de sequences kende, was het thuis ook goed te doen.

Meditatie kwam daar later bij tezamen met de steeds meer toenemende verdieping in de energie van alles wat leeft: van mens, dier tot plant, en wat uit de Aarde voortkomt: gesteente.

yoga

Holistische leefstijl

Uit die interesse volgde een opleiding tot reiki master als kennis voor mezelf, maar ook voor de patiënten in de praktijk. Ja, ik heb gaandeweg een holistische leefstijl ontwikkeld, en daar heb ik in mijn medisch werk ook veel profijt van. Mijn focus tijdens de operaties werd stukken beter en de omgang met mijn cliënten is veranderd, werd meer verdiept, zonder dat er energie verloren raakt.

Behouden van de rust

‘Er komt zoveel op me af gedurende de week, mijn levensstijl met rituelen heeft mij echt geholpen bij het vinden en behouden van mijn rust, het ordenen van soms chaotisch snelle gedachten in mijn hoofd, het behouden van mijn authenticiteit en wat ik echt wil in het leven.’

Het ochtendritueel

Frank staat door de week elke ochtend stipt om zes uur op. Hij start de dag door een intentie te zetten voor de dag en ziet en voelt zoals hij graag wil hoe de dag zal verlopen. Daarbij ziet hij ook de toekomst van zijn bedrijf voor zich.

Zorgvuldig gekozen voedingssuppletie

Hij drinkt vervolgens twee grote glazen lauwwarm water, met vers citroensap om een gezonde spijsvertering te stimuleren. Hij neemt op hem afgestemde Bachbloesemdruppels en combineert dat met speciale Schusslerzouten voor sportmensen (alles onder de tong), aangevuld met zorgvuldig gekozen voedingssuppletie en neemt vervolgens plaats op zijn poef voor ademhalingsoefeningen.

water drinken

Hersenfunctie in balans brengen

‘Ik hou dan mijn edelstenen in mijn handen en adem vervolgens in, en weer uit waarbij ik de focus leg op een buikademhaling. Bij een druk leven kan mijn ademhaling hoog worden en dat wil je voorkomen. Ik wil rustig mijn dag starten en ik wil dat mijn ademhaling gedurende de dag rustig blijft.

‘Vervolgens adem ik afwisselend via mijn neusgaten. Er wordt gezegd dat deze techniek je linker- en rechterhersenhelft met elkaar verbindt. De linkerhersenhelft is praktisch en analytisch, terwijl intuïtie, emotie en creativiteit functies zijn van de rechter hersenhelft. Kortom je schijnt dus door deze oefening je hersenfunctie in balans te brengen.

Concentratieoefening

‘Ik sluit deze sessie af met een concentratieoefening (om mijn focus te trainen) waarbij ik naar 1 punt kijk. Als ik dit doe, verlies ik als het ware de wereld om mij heen. Ik kom in een flow terecht. Het hoeft maar een paar minuten. Heel effectief en dit helpt mij intens bij het behouden van mijn focus tijdens operaties. Mijn ochtendroutine geeft mij houvast en complete rust alvorens de hectiek van de dag begint. Ik wijk geen enkele dag van mijn routine af, ook niet in het weekend. Al slaap ik dan wel langer uit hoor.”

Edelstenen

‘Waarom ik edelstenen vasthoud? Het heeft met energie te maken. Ik geloof erin dat alles om ons heen energie heeft. Planten, bloemen – met de Bachbloesem druppels wordt dat ook doorgegeven, maar dus ook met stenen. Ik gebruik amethist, rozenkwarts en bergkristal. Leg je hand er maar eens tegenaan. Als je er gevoelig voor bent, kun je de energietrilling voelen.

‘Ik vind energie heel interessant, ook bij andere mensen. Het verschil tussen je fysieke en energetische lichaam en hoe die samenwerken. De energie van de stenen die ik bij me houdt, zorgen voor positiviteit en extra balans in het leven.’

mediteren

Yoga oefeningen

Na de ademhaling en focus oefening, volgt een serie yoga oefeningen. Eerst op de grond en dan staand. Om de dag wisselt hij dat af met krachtoefeningen om fysiek fit en flexibel te blijven. Hij gebruikt sequences uit de Kundalini yoga. Het is erop gericht om veel energie op te wekken.

‘Inmiddels ben ik daar heel bedreven in. Het is een golvende energie die omhoog komt. Alsof de energie je lichaam uitgaat. Ik kan het ook laten gebeuren als ik gewoon zit. En door het jarenlang elke dag beoefenen van deze sequences, neemt mijn dagelijkse energie en focus verder toe.

Visuele meditatie

Tot slot mediteert hij. Hij doet vaak een visuele meditatie en geeft vervolgens in gedachten en via zijn ademhaling aandacht aan de chakra’s in zijn lichaam en beoefent de zogenoemde ‘inner smile’ naar zijn organen. ‘Het is een methode die ook in mindfulness wordt beoefend waarbij je visualiseert dat je organen blij zijn. Ook hier werk je weer met energie, het aanboren van positieve energie naar alle delen van je lichaam. Ook al voel je jezelf somber, dan kan je dit door deze oefening ombuigen in positieve(re) gevoelens’.

Oosterse en westerse geneeswijzen

‘Ja als plastisch chirurg ben ik vast een vreemde eend in de bijt, maar ik geloof in het combineren van de oosterse en westerse geneeswijzen. Met alleen de westerse of alleen de oosterse geneeskunde heb je geen antwoord op alle vragen. De kracht ligt in de combinatie. Het toepassen van het beste uit twee werelden. In de westerse geneeswijze hebben we het nooit over energie. Want de levensenergie is niet iets tastbaars. Maar het is ons vuur wat ons levend houdt.

Energiepoorten

‘In de oosterse geneeswijzen zijn chackra’s zeer belangrijk als teken voor je gezondheid. Het zijn de energiepoorten van je lichaam. Als een energiepoort uit balans is of raakt, dan wil ik daarmee aan de slag om de balans te hervinden.”

Liefdesenergie

‘Tijdens mijn meditaties vind ik het tot slot heel belangrijk om mijn liefdesenergie te laten stromen. Ik denk dan altijd aan iemand waar ik van hou. Ik visualiseer een omhelzing, qua gevoel. Ik geloof in de wet van energie. Stoffelijk gaan we uiteindelijk dood, maar onze energie blijft bestaan.’

Littekenspecialist

Frank’s ochtendritueel duurt een uur. Hij houdt ervan diverse krachtige metaforen de revue te laten passeren. Liefde, maar ook succes, en wijsheid. Van huis uit is de chirurg ook een littekenspecialist, en hij onderzoekt als wetenschapper al jaren hoe hij littekens mooier kan laten genezen.

inspiratie muur

Een antwoord uit stilte

Ook in zijn meditaties probeert hij tot inzichten te komen voor een nieuwe therapie. ‘Ik weet dat je de oplossing voor een probleem nooit vanuit bestaande oplossingen moet zoeken. Je moet out of the box denken, buiten je comfort zone gaan. Vaak komt in de stilte het antwoord spontaan. Thuis heb ik een speciale muur waarop ik al mijn nieuwe inzichten schrijf. Ik onderzoek nu het idee van inenting tegen littekenvorming bijvoorbeeld.

Alwetende bron

‘Ik ben ervan overtuigd dat in het onderbewuste heel veel inzicht schuilt. Ik noem het een alwetende bron, van jezelf. De ideeën en inzichten die je hier vindt, kun je dan meenemen naar het ‘bewuste’.

Mentaal en fysiek fit

Frank vertelt dat als hij een uurtje is bezig geweest, de stilte in hem alom aanwezig is. ‘Alsof ik in een sneeuwlandschap terecht ben gekomen. Het is een fijne gewaarwording, die ik ook tijdens mijn werk kan ervaren. Het klinkt misschien heel vaag, zweverig en veel wat ik allemaal doe als ochtendritueel, maar het maakt me enorm gefocust, heel rustig en ik voel me elke dag mentaal en fysiek super fit.

lezen

Geweldige start van de dag

‘Weet je dat heel veel succesvolle mensen een ochtendritueel hebben? Het geeft een geweldige start van de dag. Je hersens zijn vroeg in de ochtend nog helder. Ik noem het ook gewoon selfcare, goed voor jezelf zorgen, zodat je ook prettiger bent voor de mensen om je heen.”

Zonder tegenslagen geen succes

‘Ik doe dit inmiddels vier jaar en ik zit beter in mijn kracht dan ooit. Mijn rituelen hebben me echt door moeilijke perioden heen geholpen. Ik behoud mijn positiviteit en die heb ik soms hard nodig. Want ook ik ken tegenslagen, zoals elk mens in zijn leven tegenslagen leert kennen. Zonder tegenslagen geen succes. Hoe je er mee omgaat, is je kracht. Daarom doe ik dit. Het geeft me superpowers.

‘Na de sessies neem ik een koude douche. Het is de Wim Hof-methode ja, die je immuunsysteem stimuleert.

voeding

Het avondritueel

‘Overigens heb ik ook een avondritueel: ik neem altijd het operatie schema van de volgende dag door en ik visualiseer al de operaties van de volgende dag. Hoe wil ik dat de operaties verlopen.

‘Daarna neem ik mijn dag achterste voren nog eens door. Waar ben ik dankbaar voor, wat heeft de dag mij gebracht, wat ging goed en wat kon er beter? Wat geeft mij liefde en wie wil ik liefde geven. Wat wil ik morgen bereiken? Soms slaap ik al voordat ik het laatste kan beantwoorden.

Dankbaarheid

‘Dankbaarheid is een belangrijk begrip. Door op meditatieve wijze stil te staan bij de dingen die ik doe, en vooral hoe ik ze doe, voel ik me echt veel gelukkiger. Als mens, als plastisch chirurg. In het contact met mijn patiënten.’

Lees ook:

Lees ook