Uitputting door onvervulde basisbehoeften. Get to know yourself…..

11:03 - 06:38
luistertijd 11:03 - leestijd 06:38

Hieronder geven we een aantal interessante tips van Mohammed Boulahrir aan je om te voorkomen dat je uitput door stress. Door de constante productie van adrenaline en cortisol raken je bijnieren uitgeput, en in het verlengde daarvan wordt je hormoon huishouding ook in de war geschopt. Luister ook nog eens naar mijn podcast met hem, over de motivatie om zijn boek Emotionele Intelligentie te schrijven. De tips komen ook uit dit boek.

Mohammed bij mij thuis, zijn boek signerend

Ons lichaam is perfect in staat om weerstand te bieden aan een stressvolle situatie. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is wel dat het om de zoveel tijd rust krijgt zodat je bijnieren zich kunnen helen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. In de praktijk komt hij regelmatig mensen tegen die zeggen nauwelijks stress te ervaren maar hierbij de onbewuste stress sterk onderschatten.

Shop zijn boek hier online

(Deze onderstaande tekst is van Mohammed Boulahrir)

Dit artikel bestaat uit twee delen

In het eerste deel ik tips voor het fysieke lijf. Hiermee pak je het probleem niet bij de bron aan. Wat deze maatregelen wel doen is dat ze de weerbaarheid vergroten bij stress.

In het tweede deel kijken we naar de psycho-emotionele oorzaken van stress. Wanneer je hiermee aan de slag gaat pak je de dieperliggende oorzaken wel aan en versterk je zo je bijnieren.

Specifieke tips om de bijnieren te ondersteunen bij stress

Shop zijn boek hier online

De dieperliggende oorzaken van chronische stress

Zorg voor meer veiligheid in je lijf

Veiligheid ontspant het lichaam en vanuit ontspanning kan je lichaam zich beter helen. Het tegenovergestelde hiervan zijn gevoelens die voor onrust in je lichaam zorgen.Gevoelens van machteloosheid of hulpeloosheid zijn hierbij de sterkste gevoelens die onrust geven en zo je bijnieren verzwakken.

Waarom heeft de een meer stress dan de ander?

Een van de mooiste studies die ik over dit onderwerp tegenkwam, was van de Amerikaanse arts dr. Abiola Keller. Ze wilde weten waarom sommige mensen veel minder snel gestrest zijn en als gevolg hiervan minder snel gezondheidsklachten ontwikkelen. Aan het begin van het onderzoek stelden ze de respondenten daarom de volgende twee vragen:

“Hoeveel stress heb je het afgelopen jaar ervaren?”
“Denk jij dat de stress schadelijk is voor jouw gezondheid?”
Ze analyseerde de data van 28.753 deelnemers die ze vervolgens acht jaar volgde. Na acht jaar waren 2.960 deelnemers overleden.

Beter: stress niet als stress ervaren…..

Wat bleek? Chronische stress verhoogde de kans om vroegtijdig te overlijden met 43%. Echter, – en nu komt het – dit was alleen het geval bij de deelnemers die geloofden dat stress schadelijk was voor hun gezondheid! De respondenten die veel stress hadden en van mening waren dat stress niet schadelijk was, hadden geen verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Sterker nog, de groep deelnemers die veel stress hadden en dit niet als schadelijk ervaarden, hadden zelfs een lager risico op vroegtijdig overlijden dan de respondenten die aangaven heel weinig stress te ervaren.

‘Ik heb het nu gewoon even moeilijk’

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het leven zoveel mooier is wanneer je lief bent voor jezelf. Wanneer de dingen niet gaan zoals ik zou willen, zeg ik regelmatig het volgende tegen mijzelf: “Ik heb het nu even moeilijk, dat hoort soms bij het leven. Ik zal er alles aan doen om er juist nu voor mijzelf te zijn.” In de loop van de jaren ben ik hier steeds beter in geworden. Het zijn twee korte zinnen met een grote impact.

Kortom, train je innerlijke dialoog. Blijf in verbinding met jezelf ook al zit het tegen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig jezelf bang maakt en tegen jezelf zegt; `hier kom ik niet uit` of ‘dit is heel schadelijk voor mij’, zit je aandacht vooral in je hoofd gevangen. Op deze manier verlies je de verbinding met je lijf en dus je gevoelswereld.

Wees trouw aan jezelf

Niet trouw aan jezelf zijn zie ik als een grote energielek dat de bijnieren uitput. Waarom is dat zo? Wanneer je trouw bent aan wie jij ten diepste bent, minimaliseer je het energieverlies in jouw lichaam. Zodra je jezelf niet meer voor de gek houdt, is er geen weerstand tussen je binnenwereld en je buitenwereld. Jezelf voor de gek houden doe je bijvoorbeeld als je iets doet wat diep vanbinnen niet goed voelt of wanneer je iets gelooft wat niet waar is.

Wat niet resoneert, verzwakt je

Hoe ontzettend belangrijk een integer leven is voor je gezondheid legt Caroline Myss uit in haar boek ‘Why People Don’t Heal and How They Can’. Sterker nog, ze stelt op basis van meer dan dertig jaar onderzoek vast dat mensen die niet trouw zijn aan zichzelf niet goed kunnen helen. De basisgedachte is dat alles wat niet resoneert met jouw essentie, de liefde in jou verzwakt. Wanneer je niet doet wat diep vanbinnen goed voelt, lieg je tegen jezelf. Wanneer je tegen jezelf liegt, laat je meer energie toe in je lichaam met een lage frequentie. Dit zorgt voor een onbalans. Wanneer je dit vaak genoeg doet, put je steeds meer jouw bijnieren uit.

Kortom, sta wat vaker stil en reflecteer: hoeveel ‘onkruid’ heb je de afgelopen tijd toegelaten in je leven? Herinner je aan jouw essentie, dat wat je hart gelukkig maakt en doe dat wat vaker.

Heel je innerlijk kind

Dit is mijn belangrijkste tip om je bijnieren te versterken en levert je op termijn de meeste gezondheidswinst op.

De belangrijkste oorzaak van chronische stress of een burn-out is dat we het contact met onszelf verliezen. We voelen ons lichaam niet goed aan en gaan alsmaar door.

Wanneer we nog verder inzoomen op stress, horen we de stem van het verdrietige innerlijke kind. Het is het kind waarvan de basisbehoeftes onvoldoende zijn vervuld. Het kind zoekt hierdoor als compensatie het geluk buiten zichzelf. Dit is een uitputtingsslag waarin het kind steeds meer zichzelf verliest.

Hoe lang duurt dat?

Dr. Peter Levine zegt daarover in zijn boek ‘De Tijger ontwaakt’ het volgende: “Hoe groter de emotionele wonden die je als kind hebt, hoe langer de weg als volwassene om terug bij jezelf te komen.” Het is de volwassene die daardoor minder goed voor zichzelf opkomt en moeite heeft met het aangeven van grenzen.  Ik ben ervan overtuigd dat zodra we ons verbinden met de liefde, de kracht in ons, chronische stress nagenoeg onmogelijk is.

In zijn boek ‘The biology of love’ legt de Amerikaanse psychiater Dr. Arthur Janov uit hoe een gebrek aan liefde het lichamelijke en mentale functioneren beïnvloedt: “Als je als kind veel emotionele pijn hebt, zorgt deze pijn ervoor dat zenuwcellen minder goed functioneren. De hersenen maken daardoor minder geluksstofjes aan.

Onderdrukking emoties geeft juist pijn

Ook minder heftige emotionele gebeurtenissen – die regelmatig terugkomen – hebben een traumatisch effect. Het gevolg is dat je als volwassene regelmatig periodes hebt waarin je je minder gelukkig voelt of zelfs depressief bent. Het is niet de pijnlijke gebeurtenis zelf, maar juist het onderdrukken van de emotie dat zorgt voor de meeste pijn.”

Wat zijn je triggers?

Als je je innerlijke kind wilt helen, begint dat proces met het bewust worden van je triggers, je oude emotionele patronen en de rol die je daarbij aanneemt. Met welke overtuigingen doe jij jezelf tekort? Wat zijn je overlevingsstrategieën die je nu niet meer dienen? Welke leugens hou je in stand en hoe ga je er vanaf nu meer voor jezelf zijn? Als je daar antwoorden op hebt, kun je alsnog de behoeftes van je innerlijke kind vervullen en het geven waar het al die jaren naar verlangde.

Wat je doet is dat je de pijn gaat aankijken. Je koppelt een onbewust emotioneel patroon aan een bewuste reactie. Als het nodig is, doorleef je de pijn en voel je dus bewust wat je op dat moment voelt. Het gevolg is dat je steeds minder ‘gegijzeld’ wordt door je triggers en dus bewuster gaat leven.

Shop zijn boek hier online

Tot slot, 

Toegegeven, wat hierboven staat doe je niet van de een op de andere dag. Dit proces heeft tijd nodig. Het is alsof je een reis naar binnen maakt waarbij je steeds meer loslaat wat jou niet meer dient. Het is vaak een confronterende reis, maar tegelijkertijd een van de mooiste reizen die je in het leven kunt maken.

(einde tekst van Mohammed Boulahrir)

Beluister hier nog eens mijn podcast met Mohammed over de motivatie om zijn boek Emotionele Intelligentie te schrijven:

Lees ook