Wat heerlijk om serotonine, dopamine en oxytocine een boost te geven 

06:12 - 03:43
luistertijd 06:12 - leestijd 03:43

We leven in een wereld waarin we constant blootgesteld worden aan prikkels. Het kost ons lichaam veel energie om dat allemaal te verwerken. We balanceren de hele dag tussen ontspannen en gespannen zijn. De juiste balans vinden is een uitdaging. 

Alles is trilling, en trilling helpt je

Langzamerhand leer ik van Richard Conrads, van Partner in Aesthetics die Vibra-B naar de Benelux bracht, steeds meer over de enorme mogelijkheden van trillingen ofwel vibraties voor de gezondheid van het lichaam.

Weer in balans komen

Het is een techniek die je helpt met behulp van verschillende frequenties de balans terug te brengen. Of het nu om de activiteit van je huidcellen gaat, stimulatie van je spiervezels of een boost voor de afgifte van ontspanningshormonen. Alles is energie, trilling….tune in to it.

Later dit jaar ga ik zelf ook een kuur doen om het nog intenser te kunnen ervaren. Ik heb al een keer een behandeling gehad, en hemeltje lief, wat werd ik daar ontspannen van! Dat effect hield gewoon een dag aan.

Nederlanders ervaren veel stress

Wij Nederlanders scoren hoog op de meetlat als het gaat om met name werkgerelateerde, psychische klachten. Ruim 31,5% van de werkende bevolking heeft ermee te maken, in tegenstelling tot een 16,4% gemiddeld in ons omringende Europese landen. (bron)

Herken je stressklachten

Typische stressklachten zijn nekpijn, rugpijn, gewrichtspijn, buikpijn, maar ook een gevoel van disbalans door bijvoorbeeld te wiebelen tijdens het staan, zitten op lopen. Aanhoudende stressklachten kunnen leiden tot prikkelbaarheid, slapeloosheid, verdriet, concentratieproblemen en uiteindelijk tot angst en depressie. 

De impact op hormonen

Het is klinisch aangetoond dat trillingen een positief effect hebben op de productie van hormonen en neurotransmitters. Het effect van de trillingen op specifieke frequenties veroorzaakt een verhoging van het dopamine- en serotonineniveau. Dit suggereert een afname van stressniveaus en het risico van depressie. 

De uitwerking is voelbaar

Het mooie is dat vrijwel iedereen zich ontspannen en goed voelt na een behandeling. Zo mocht ik dat zelf ook ervaren, en daarom wil ik ook een complete kuur gaan doen. 

Luchttrillingen

Vibra-B werkt met luchttrillingen. Er wordt gezegd dat het apparaat het vermogen heeft om het gevoelige zenuwstelsel te kalmeren, in balans te brengen. Men spreekt ook wel van het resetten. Vooral mensen die hoog gevoelig zijn kunnen er veel van merken. Alsof je een extra ondersteuningslaag erbij krijgt, waardoor je veerkracht verbetert. Het gevoel te krijgen dat je meer in je kracht staat en dat er minder energie naar van alles en nog wat, weg lekt. 

Ik leg je hieronder uit op welke hormoonsystemen Vibra-B met haar luchttrillingen inwerkt:

1) Regulatie van het limbisch systeem: ontdek de kracht van emotiebeheersing

Het limbisch systeem, ook wel bekend als het ‘emotionele brein’, is een complex netwerk van hersenstructuren in onze grote hersenen. Dit systeem speelt een cruciale rol bij het beheersen van emoties: het reguleren van emotionele herinneringen, het ervaren van plezier en motivatie, maar ook bij het beheersen van basisfuncties zoals temperatuur- en eetlustregulatie, en vitale functies als hartslag, bloeddruk, je slaap-waakritme en seksuele opwinding. 

Meditatie en ‘slow living’ helpen om je limbisch systeem rustig in balans te houden. Vibra-B ondersteunt dankzij trillingen. Je hersenen ervaren de trillingen als heel prettig. 

2) Stressvermindering dankzij oxytocine (hormoon)stimulatie

Oxytocine is een neuropeptide die zowel als hormoon en als neurotransmitter fungeert. De stof geeft je een enorm groot gevoel van welbehagen. Het komt vrij bij de interactie tussen moeder en kind (denk borstvoeding), maar ook tijdens het knuffelen en vrijen. Oxytocine heeft ook een ontstekingsremmend effect en het geeft pijnverlichting. 

Bij het instellen van de juiste frequentie ontstaat er een verhoogde aanmaak van oxytocine in zowel het bloedplasma als in het hersenvocht. Stimulatie van dit bijzondere hormoon helpt om je algehele gevoel van gezondheid en geluk te versterken.

3) Stressvermindering door cortisol (hormoon)verlaging

Ons lichaam beschikt over een mechanisme om stress te reguleren: het hormoon cortisol. Het verhoogt de bloeddruk, de hartslag en geeft extra glucose af in het lichaam zodat je tot een ‘vlucht of vecht’ reactie kunt overgaan. Als we ons in langduriger stresssituaties bevinden, komt er teveel cortisol vrij. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, verhoogde glucosespiegels, overgewicht en zelfs osteoporose door verlies aan spiermassa.

Met de juiste frequentie van de Vibra-B kunnen cortisolspiegels verlaagd wordenook weer bij een trillingsfrequentie van 100 Hz.

Ben je als ondernemer geïnteresseerd in de VIBRA-B? Neem dan vrijblijvend contact op met Richard Conrads via telefoonnummer +31 6 39 64 93 30 en/of via e-mail info@partnerinaesthetics.nl. Lees ook meer op de website.

Referenties;

1. Casale R, Hansson P. The analgesic effect of localized vibration: a systematic review. Part 1: the neurophysiological basis. Eur J Phys Rehabil Med. 2022 Apr;58(2):306-315. doi: 10.23736/S1973-9087.22.07415-9. Epub 2022 Feb 1. 2. Ito E, Shima R, Yoshioka T. A novel role of oxytocin: Oxytocin-induced well-being in humans. Biophys Physicobiol. 2019 Aug 24;16:132-139. doi: 10.2142/biophysico.16.0_132. PMID: 31608203; PMCID: PMC6784812. 3. Cay M, Ucar C, Senol D, Cevirgen F, Ozbag D, Altay Z, et al. Effect of increase in cortisol level due to stress in healthy young individuals on dynamic and static balance scores. North Clin Istanb 2018;5(4):295–301. 4. Kantor J, Vilímek Z, Vítězník M, Smrčka P, Campbell EA, Bucharová M, Grohmannová J, Špinarová G, Janíčková K, Du J, Li J, Janátová M, Regec V, Krahulcová K, Kantorová L. Effect of low frequency sound vibration on acute stress response in university students-Pilot randomized controlled trial. Front Psychol. 2022 Oct 13;13:980756. doi: 10.3389/fpsyg.2022.980756. PMID: 36312194; PMCID: PMC9606670.

Lees ook