Loop niet door met hormoongestimuleerde haargroei, het is zo weg

07:58 - 04:46
luistertijd 07:58 - leestijd 04:46

We hebben er allemaal van gehoord en wellicht heb je het ook al eens gedaan: je huid ontharen met laser. Het werkt als een tierelier en het is een verademing, als je verlost wordt van het scheren, waxen en plukken.

Huidtherapeut Sacha Sommers vertelt hoe ze bij Doctors at Soap de beste resultaten bereikt dankzij een zeer moderne laser, maar ook haar klanten nog eens extra blij maakt omdat ze het tegen een supervriendelijke prijs kan aanbieden.

Dankbare oplossing

Dankbaar, dat is het eerste begrip dat zowel bij Sacha als bij mij opkomt als we over beharingsproblemen praten en de oplossingen. Als je veel ongewenste haargroei hebt, of eeuwig ingegroeide haartjes, wordt je er best verdrietig namelijk. Schaamte is altijd aanwezig. Elke dag moeten ontharen, vraagt nogal wat.

Haargroei in de (pre-)overgang

Sacha: ‘Ik behandel vrouwen en mannen met een gewone cosmetische wens, maar vooral mensen bij wie de overbeharing als storend ervaren wordt. Ik zie ook steeds meer vrouwen die vanwege de (pre-)overgang meer haargroei krijgen, ook in het gezicht. Op de bovenlip, rond de kin.

‘Het plukken met een pincet maakt je huid vaak stuk en dat ga je zien. Met laser kun je in 6 tot 8 behandelingen echt van het haar af komen. Je beschadigt ook de huidstructuur niet. De huid wordt mooi glad en egaal. Het is niet zo dat je een steviger huid krijgt, er wordt geen collageen gestimuleerd, daarvoor is andere laser nodig.’

‘Een heel vervelend euvel is ook de doorlopende bikinilijn. Het kan vrouwen er echt van weerhouden om een bikinibroekje aan te doen.’

Waar haar groeit is meer kans op ontstekinkjes

‘Het fijne is,’ zegt Sacha, ‘dat ook kleine ontstekingen in het gebied afnemen. De haar is altijd verbonden aan een talg follikel. Als je het haarzakje vernietigd, verdwijnt ook de talg follikel en daarmee de acne-gerelateerde klachten.Als je veel donshaar hebt op je gezicht, is dat helaas niet te behandelen met laser.

‘Dan doe ik dermaplaning, of ik gebruik de N’d Yag laser, hierbij kan 40% van blonde haargroei worden gereduceerd. Het werkingsmechanisme zit hem niet in de warmte absorptie door het pigment in de haren maar doordat het water in het haarzakje verhit wordt en zo op deze manier gecontroleerd beschadigd raakt. De haargroei wordt hierdoor verzwakt. Dit is een onderdrukking en zal geen definitieve oplossing zijn.’

Paradepaardje: de Duetto laser

Bij Doctors at Soap wordt voor de klassieke ontharing gewerkt met de Duetto laser, een mix tussen de Alexandrite en de N’d Yag laser. Alexandrite laser reageert op pigment in de huid, de N’d Yag reageert op water in de huid. Door de technieken te combineren wordt zowel gepigmenteerd haar als het haarzakje, waar vocht in zit, verwijderd.

Zo werkt het

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je huid uitdroogt, het grijpt alleen aan op de kleine hoeveelheid vocht in het haarzakje, waardoor het zakje vernietigd wordt. De rest van je huid blijft ongedeerd. Het gaat om aangrijpen op een specifieke diepte, in dit geval 1064 nanometer.

Bekijk hier de mogelijkheden en de tarieven voor laserontharing bij SOAP

De mannenrug

De meeste vraag bij vrouwen gaat vooral over oksels en bikinilijn, en in toenemende mate het gezicht, gerelateerd aan de leeftijd, vanaf 40 jaar. Bij mannen gaat het vooral om de rug. Heel soms wordt om de baard gevraagd, maar dat is eigenlijk niet te doen. Teveel en te stug haar. Gaat het om enkele vlassige plukjes dan kan het wel.

Lage haargrens, bakkenbaarden en oorschelp haar

Bijzonder, maar ook zeker behandelbaar is de lage hoofdhaar grens, waardoor het voorhoofd korter lijkt dan hij is, en de bakkebaardjes bij vrouwen. Ook teveel haar in je oorschelp kan gelaserd worden, net zoals nekhaar dat te ver doorloopt.

De brazilian

Monique vertelt in het gesprek dat ze jaren geleden haar oksels en brazilian heeft laten doen. Het okselhaar is vrijwel verdwenen, de schaamharen kwamen na verloop van tijd toch weer terug, hetzij wel in mindere mate. Sacha: ‘Schaamhaar is heel erg hormonaal beïnvloed haar. Daar heb je soms wat meer behandelingen voor nodig dan de 6 tot 8 en ook het type laser luistert nauw. Er is inmiddels alweer zoveel verbetert aan ontharingslaser, dat de resultaten ook navenant zijn toegenomen.’

Eens per jaar onderhoudsbehandeling

‘Het is ook belangrijk om eens per jaar na de kuur een onderhoudsbehandeling te doen, zeker bij sterk door hormonen beïnvloed haar, zoals in de schaamstreek, maar ook bij mannen op de rug. In dat laatste geval zien we bijvoorbeeld ook dat de haarfollikels dieper in de huid liggen.

Verder is het zo dat hoe dikker en stugger het haar is, hoe beter de behandeling aanslaat. Hoe fijner van structuur en hoe lichter van kleur, hoe meer behandelingen nodig kunnen zijn. Dan praat je over tien behandelingen.

Bekijk hier de mogelijkheden en de tarieven voor laserontharing bij SOAP

25% korting

Natuurlijk, het is een investering, zegt Sacha. We willen graag veel mensen met beharingsproblemen bereiken, daarom zijn de prijzen ook aangepast. We bieden nu 25% korting en dan zie je dat het echt aantrekkelijker wordt om te laten doen. We hebben nu ook twee nieuwe vestigingen erbij met Doctors at Soap: Haarlem is net nieuw open en Maastricht gaat dit voorjaar open. Je kunt je nu echt bijna overal in Nederland laten behandelen.

Winter = behandeltijd

Perfecte timing, want de winterperiode is de beste tijd om te starten met laserontharing. Zowel voor als na de behandelingen moet je de huid niet aan de zon blootstelling. Voorafgaand ook graag niet zongebruind op behandeling komen, vult Sacha aan. Het pigment is actiever in beide gevallen, en je wilt geen pigmentatie issues krijgen.

Dat neemt niet weg dat je je niet kan laten behandelen in de zomermaanden. ‘In bijvoorbeeld Dubai gaan de vrouwen ook gewoon door met hun behandelingen hoor. Het gaat puur om blootstelling aan het directe zonlicht.’

Tot slot: hoe pijnlijk is ontharingslaser? Van huidverbeterende laser weten we dat dit niet zonder Emla verdovingscreme uitgevoerd kan worden. Sacha: ‘Dat is de Duetto niet zo. Er wordt simultaan gekoeld tijdens de behandeling. Je kan heel lichte prikjes voelen. Daarna ervaar je geen branderigheid, of misschien heel licht, maar niet noemenswaardig.’

Moeten we nog fabels de wereld uithelpen, Sacha? ‘Ja, tussen de behandelingen door mag je eventueel alleen licht scheren, zeker niet waxen. Je hoeft niet bang te zijn dat je daardoor dikkere haren krijgt. Door scheren worden de haartjes bot en recht afgesneden, dat voelt stomp en stug aan. That’s all.

Nog een laatste tip: ontharing in je gezicht kan vergoed worden uit je aanvullende verzekering. Dus check even het type aanvullende zorgverzekering.

Heb jij een vraag aan huidtherapeute Sacha Sommers, stel hem gerust, we zorgen altijd dat je persoonlijk antwoord krijgt. Mail via ons contactformulier ovv Sacha.

Lees ook:

Lees ook