De gezichtshuid van Fanny en Mendel is na een jaar nog steeds acne-vrij.

08:20 - 05:00
luistertijd 08:20 - leestijd 05:00

Ik weet niet beter in mijn 25-jarige carrière als beautyjournalist dat acne een ingewikkelde ontstekingsreactie van de huid is, die vaak ook maar moeilijk onder controle te krijgen is. Het is een multifactorieel probleem. Hoe mooi is het dan om te zien dat huidtherapeute bij Doctors at Soap, Sacha Sommers, het wel lukt in veel gevallen. Zeker bij Fanny en Mendel, die beiden begin twintig nog jeugdpuistjes hadden maar ook rest-acne.

De effecten van microneedling zijn groot

Acne en rest-acne

Sacha werkt graag met een vast behandelprotocol waar microneedling vrijwel altijd deel van uit maakt. Zowel bij actieve acne als bij rest-acne waarbij vooral sprake is van pigmentverstoringen en roodheid.

Altijd een combi met zuren

Bij de microneedling gebruikt Sacha ook zuren en afhankelijk van de huidgevoeligheid kan dat salicylzuur of glycolzuur zijn. Ze gebruikt het voorafgaand aan de behandeling. Sacha: ‘Glycolzuur zet ik graag in als er ook sprake is van postinflammatoire hyperpigmentatie. Glycolzuur werkt mooi oplichtend aan de oppervlakte. Ik werk dat dan qua percentage op van 20% naar 50% in een tweede en derde behandeling. De needling doe ik met naaldjes tussen de 0,8 en 1,25 mm.’

Onderhuidse talgbultjes

Sacha werkt ook bij actieve acne met onderhuidse talgbultjes graag met microneedling omdat de kleine gaatjes die je ermee in de huid maakt, celregeneratie tot stand brengen. Door de prikkeling van de naaldjes krijgt de huid een signaal dat ze aan de slag moet en dat resulteert ook weer in een mooiere huidstructuur, legt ze uit. ‘Littekentjes vervlakken, pigmentvlekjes die er zitten worden opgeruimd, omdat ze daar niet horen te zitten in een opeenstapeling. Je stimuleert dus het zelfgenezend vermogen van de huid.

De acnebacterie houdt niet zuurstof, via microneedling geef je hem juist zuurstof

‘Maar nog interessanter,’ zo gaat ze verder, ‘de anaerobe bacterie propioni die in het talg leeft, kan niet tegen zuurstof, en met needling breng je juist zuurstof in de huid. Het remt zo de ontsteking die de bacterie veroorzaakt af.’

Een hele belangrijke vraag is natuurlijk: hoe voorkom je terugval?

Sacha: ‘Bij een goede behandeling krijg je ook producten geadviseerd voor thuisgebruik. Wij werken bij Doctors at Soap met Prescription. Het is een compacte lijn van enkele basiscrèmes en een aantal serums die zeer goed geformuleerd zijn. Als je ze opneemt in je skinroutine geeft dat echt 50% meerwaarde bij een goede uitkomst van mijn needling-behandeling.’

De toppers van Prescription bij acne

Welke producten Sacha in zet bij acne? ‘Denk daarbij voor acne en rest-acne vooral aan een mandelic of glycolzuur om te mengen met je cleanser om de poriën open te houden en de productie van talg onder controle te houden. Ons retinolserum om de structuur en de kleur van de huid egaal te maken. Je kunt dit afwisselen met het niacinamide serum.

Thuisprogramma op maat

‘Het gecombineerde hyaluronzuur/DMAE serum is perfect om de hydratatie van de huid. Dit laatste is ook erg belangrijk. Om verdere irritaties tegen te gaan. Je wilt de huid zo kalm mogelijk houden. Bij een sterkere rest-acne met vlekjes kunnen we ook nog vitamine C serum extra aanbevelen. Ik maak altijd een behandelopzet voor thuis op maat.’

Sacha vindt het belangrijk dat cliënten om de paar maanden terug komen. Om een eventuele flare-up weer te onderdrukken, dan wel de huidstructuur nog verder te verbeteren. Met microneelding of een glycolzuurpeeling. Ook Fanny en Mendel hebben een tijd gekuurd bij Doctors at Soap.

Fanny (23): ‘Ik verzorg mijn huid nu veel bewuster’

De 23-jarige Fanny uit Eindhoven heeft zes microneedling behandelingen gehad, bij Doctors at Soap in Eindhoven. De laatste behandeling was een jaar geleden. Ik kan niet anders zeggen dat haar huid er prachtig uitziet.

Fanny’s rustige huid een jaar later

Opvlammingen in Corona-tijd

Fanny had actieve acne, en door in de Corona tijd zelf te gaan ‘dokteren’ met een BHA lotion die ze tweemaal daags gebruikte, ging haar huid steeds meer achteruit. ‘Het was zo erg, maar ik kon aan niemand advies vragen. Ik wist ook niet dat de huidtherapeuten wel doorwerkten in die tijd.’

Toen Fanny eens langs de prachtige pui van Doctors at Soap liep in Eindhoven, was haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze kwam in gesprek met huidtherapeute Sacha Sommers. ‘Sacha adviseerde meteen om niet alleen de actieve ontstekingen aan te pakken maar ook de vele onderhuidse talgbultjes en mijn rest-acne.

Rood als een garnaaltje

‘Ik vond de gedachte aan microneedling heel eng, het deed ook pijn de eerste keer. Je went eraan, zeker als je resultaat gaat zien. Na afloop zag mijn huid er vaak uit als een rood garnaaltje. Mijn huid werd ook heel droog erna. De producten van Prescription konden dat gelukkig heel goed ondervangen.

Niet meer bang dat het terugkomt

Ik deed de behandelingen met tussenpozen van 6 weken. Ik ben nu een jaar verder en niet bang dat mijn acne terugkomt. Ik ben me wel bewuster geworden van mijn huidverzorging. De producten van Prescription hebben me goed gedaan. Het retinolserum 3.7% gebruik ik nog altijd. Mijn huid blijft er mooi egaal van. Ik wil nog wel iets meer doen aan de kleine pigmentvlekjes, maar daarvoor ga ik eerst sparen.

Mendel (21): ‘Hoe heerlijk is het dat ik nog nauwelijks make-up draag’

Ook de 21-jarige Mendel is meer dan te spreken over haar microneedling kuur, en ik kan me dat helemaal voorstellen. Ook haar huid ziet er geweldig gaaf uit. Mendel heeft lang met rest-acne doorgelopen, en actieve acne vlamde me regelmaat op. Vanaf haar 12e jaar al.

Mendel’s rustige huid een jaar later

Advies van een dermatoloog

Mendels moeder hoorde van een dermatoloog dat microneedling het overwegen waard was. Mendel had een goede aanvullende verzekering die een deel van haar kuurkosten vergoedde, en ook haar moeder legde bij.

Mendel ervaarde weinig pijn van het needlen. ‘Het verkoelende masker na afloop deed ook altijd veel goeds. De roodheid is een aantal uren te zien, maar de volgende dag echt weg.’

Dol op het niacinamideserum

Ook Mendel zag de effecten na drie behandelingen opkomen en dat gaf haar veel vertrouwen. De producten voor thuisgebruik van Prescription heeft ze het hele jaar gebruikt. Het niacinamideserum gebruikt ze nog steeds, het houdt haar huid rustig, zegt ze.

‘Mensen praten nu met mij, en niet met mijn huid’

Mendel vindt haar heerlijk dat ze nu nog nauwelijks make-up gebruikt, ze hoeft niets meer te camoufleren. Ze heeft ook niet meer het idee dat mensen die met haar praten vooral naar haar huid kijken. ‘Ik was er vaak onzeker over. Als ik nu bijvoorbeeld op de uni een presentatie geef, hoef ik me niet meer druk te maken over hoe ik eruit zie.’

Zo de moeite waard….

Een nadeel is er wel, grapt ze; ‘Als ik nu iets verpest, kan ik het ook niet meer de schuld aan mijn acne geven, haha. Oke, het is ook best kostbaar, een behandeling kost 176 euro. Ik ben blij dat een aanvullende verzekering vergoeding geeft. Maar als dat niet gebeurd was, had ik het ook gedaan. Ik beveel microneedling ook echt aan bij mijn vriendinnen met acne. Het is zo de moeite waard….’

Heb jij een vraag aan huidtherapeute Sacha Sommers over je huid? Stuur hem via ons contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook