Een grote aanwinst in Gerti's huidroutine, lees waarom....

06:16 - 03:45
luistertijd 06:16 - leestijd 03:45

Als beauty nerd ben ik altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Een van die ontwikkelingen is bakuchiol, een alternatief voor retinol maar dan zonder de vervelende bijwerkingen.

De eerste keer dat ik een product met bakuchiol tegenkwam was begin 2019, de bakuchiol pads van Indeed Labs; het was in maart 2019 zelfs het favoriete product van Lydia le Loux. Paula’s Choice heeft inmiddels een serum met bakuchiol én retinol, maar Medik8 heeft een serum met bakuchiol en peptides. Deze mag ik vandaag voor BeautyJournaal testen.

medik8 bakuchiol

Bakuchiol, wat is het eigenlijk?

Bakuchiol komt uit de bladeren en zaden van de Psoralea corylifolia-plant. Het een krachtig antioxidant dat zou helpen tegen fijne lijntjes en het verlies van stevigheid. Het zou huidverkleuringen door zonneschade verminderen de huid verzachten en kalmeren.

medik8 textuur

Wat zegt de wetenschap?

Dit zijn nogal boute beweringen, maar ik heb een onafhankelijk onderzoek gevonden dat de werking van bakuchiol en retinol met elkaar vergelijkt. Beiden blijken inderdaad oppervlakte rimpels en hyperpigmentatie te verminderen, zonder statistisch significant verschil tussen beiden! De retinol gebruikers meldden wel meer irritatie. Kortom, Bakuchiol geeft hetzelfde resultaat als retinol, zonder de vervelende bijwerkingen. Dat klinkt allemaal veelbelovend!

Het Medik8 serum bevat zowel bakuchiol als peptiden. Bij het hiervoor genoemde onderzoek werd Bakuchiol 2 keer per dag gebruikt in een concentratie van 0,5%. Het Medik8 serum bevat 1,25% Bakuchiol en voldoet hiermee dus ruimschoots aan de criteria van het onderzoek.

Shop hier online

 

Peptiden

Peptides vond ik niet direct terug op de INCI. Navraag bij Medik8 leert dat er 3 peptides in het serum zitten: Sephiwhite (Undecylenoyl phenylalanine), dit remt de melanine aanmaak; Centella Asiatica, dit stimuleert collageen en herstelt; en Inca Omega olie dat vochtverlies van de huid voorkomt.

Over Sephiwhite heb ik extra informatie gevonden. Het kan inderdaad hyperpigmentatie reduceren, in een concentratie van 2%, of gecombineerd met andere brighteners zoals ascorbyl glucoside of niacinamide in een lagere concentratie van 0,2%. Ik vind deze ingrediënten niet op de inci maar vermoed dat Bakuchiol ook als brightener geldt.

bakuchiol serum

Olie

Medik8 Bakuchiol peptide is een serum op olie basis. Er zit onder andere caprylic/capric triglyceride, zonnebloemolie, jojoba olie, Sacha Inchi olie, plukenetia volubilis zaad olie, moringa olie en olijfolie in.

Het serum is ongeparfumeerd en zit in een lila fles om daglicht buiten te sluiten. Je gebruikt het serum 2 keer per dag, 6 druppels.

Het gebruik

Ik gebruik het serum ’s ochtends en ’s avonds en laat mijn retinol staan. Je kunt het serum gebruiken met AHA en Niacinamide, daarom verander ik verder niks aan mijn routine.

Hoewel ik in eerste instantie bang ben dat een olie te vet is voor mijn huid, valt dat reuze mee. Het serum trekt snel in, ik gebruik er zelfs een crème overheen. Als ik ook mijn decolleté meeneem, heb ik iets meer dan 6 druppels nodig, ongeveer 8.

Shop hier online

 

medik8 serum

Een druppel van het serum

Het resultaat

In de winter, als ik wollen koltruitjes draag, willen retinol en AHA mijn hals nog wel eens irriteren. Na drie dagen Bakuchiol merk ik al verschil, mijn hals jeukt niet meer. Na een week gebruik kan ik mijn wollen koltruitjes zonder problemen dragen.

Na een paar weken alleen bakuchiol peptide ga ik experimenteren. Wat als ik ’s avonds retinol en bakuchiol af zou wisselen? Zou mijn hals dan weer geïrriteerd raken? En nee, ook nu geen irritatie. Een mooi resultaat.

bakuchiol serum

Het serum is volledig ingetrokken

Shop hier online

 

Doet Bakuchiol hetzelfde als retinol?

Dat valt moeilijk waar te nemen. Mijn huid zag er goed uit en ging er niet slechter of beter uitzien. Ik kreeg niet meer onreinheden; pigmentvlekjes werden niet zichtbaarder. Om pigment en/of rimpels aan te pakken, moet je het product zeker 12 weken gebruiken.

Ik merk wel dat ik de neiging heb om afwisselend het bakuchiol serum en mijn retinol serum te gebruiken. Ik heb het gevoel dat mijn huid dan net iets meer glow heeft.

bakuchiol peptides

Conclusie

Het Medik8 Bakuchiol Peptide Serum is een mooi serum. Het irriteert niet en verzacht de huid. Ik kan het zeker aanbevelen voor mensen met een gevoelige huid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het vergelijkbare resultaten geeft als retinol. Ik kan dat bevestigen noch ontkennen. Daarvoor zou ik het serum langer moeten gebruiken, maar ook dan is de vraag of verschil met het blote oog waarneembaar zou zijn. Daarnaast heeft ook retinol tijd nodig om verschil te laten zien.

Shop hier online

 

medik8

Nu de dagen weer langer worden en ik vaker en langer buiten ben, blijf ik dit serum zeker gebruiken en bouw ik mijn retinol af. Bakuchiol is een grote aanwinst in huidverzorging. Wie wil nou niet op een milde manier hetzelfde resultaat bereiken als het veel agressievere retinol?

Shop hier online

 

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook