Vooral hormoonverstorende eigenschappen liggen onder vergrootglas

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00

Tegen het eind van 2023 gelden in de hele Europese Unie strengere regels voor het gebruik van een aantal cosmetica-ingrediënten. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de hoeveelheid retinol die mag worden verwerkt in gezichtscrèmes. De veranderingen werden begin juni 2023 bekendgemaakt. Omdat het wettelijke veranderingen betreft, kan de officiële ingangsdatum wel langer duren.

Extra aandacht voor hormoonverstoring

Vanaf 2024 mag bijvoorbeeld de stof Enzacamene, ook bekend als 4-Methylbenzylidene Camphor of 4-MBC niet meer worden verwerkt in zonneproducten. De stof, die mogelijk hormoonverstorend werkt, was al verboden in Japan en Denemarken en is nooit goedgekeurd in de VS.

Ook gelden voortaan flinke restricties voor het gebruik in cosmetica van mogelijk hormoonverstorende isoflavonen als genistein (tot 0,007%) en daidzein (tot 0,02%).

Pigmentoplichtende stoffen

Ook het toevoegen van populaire blekende ingrediënten in producten tegen hyperpigmentatie wordt aan banden gelegd. Deze gezicht- en handproducten mogen voortaan tot 1% kojinezuur, maximaal 2% alfa arbutine en maximaal 7% arbutine bevatten.

De antibacteriële conserveermiddelen triclocarban en triclosan mogen niet meer in mondwater worden gebruikt. In tandpasta blijven ze toegestaan, maar niet voor kinderen jonger dan zes jaar.

Vitamine A en derivaten aan banden

Een belangrijk, bijzonder effectief en daardoor populair ingrediënt in onder meer tal van gezichtscrèmes is vitamine A in al zijn varianten: retinol, retinylacetaat en retinylpalmitaat. Deze stoffen zijn op zich volkomen veilig voor gebruik in cosmetica maar kunnen er aan bijdragen dat je lichaam te veel vitamine A binnenkrijgt, met alle nare gevolgen van dien.

Vitamine A is van nature te vinden in onder meer vis, eieren en zuivel. Je hebt vitamine A nodig voor gezonde botten, gezonde ogen, een gezonde huid en een gezond afweersysteem. Teveel kan echter leiden tot vergiftiging. Symptomen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, een schilferende huid en zelfs coma. Tijdens de zwangerschap worden cosmeticaproducten met vitamine A (derivaten) ook afgeraden.

We krijgen teveel binnen

Omdat we in Europa aardig wat zuivel, eieren en vis wegwerken en ook enthousiaste gebruikers van voedingssupplementen zijn krijgen we met z’n allen toch wat te veel vitamine A binnen. Slechts een heel klein beetje daarvan is vitamine A in cosmetica, maar toch meent de EU dat ook daar een grens aan gesteld worden.

Vanaf 2024 mag er maximaal 0,05% retinol en andere vormen van vitamine A aan bodylotion en tot 0,3% aan andere cosmeticaproducten. Daarnaast wordt het verplicht om op het etiket te vermelden dat een product vitamine A bevat.

Note: voordat deze gewijzigde wet goed en wel is doorgevoerd, krijgen producenten altijd een overbruggingstijd. De vewachting is dat deze per 2026 eindigt, maar tot die tijd kun je nog wel producten in de winkels vinden met hogere percentages.

Ben je, zoals zovelen, liefhebber van cosmetica waar retinol in is verwerkt, vermijd dan voedingssupplementen waar vitamine A in zit. Eet verstandige hoeveelheden zuivel, eieren en vis. Zo blijf je gezond en voorkom je een vervelende en mogelijk gevaarlijke vergiftiging. 

Bron

Lees ook:

Luister naar de podcast met Mardge Pascaud over het detoxen van je huid: zin of onzin en wat dan?

Lees hier al onze actuele artikelen over cosmeticaclaims

Lees ook