140 Vrouwen zijn tot vier maanden na de implantaatverwijdering gevolgd. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature.

06:50 - 04:06
luistertijd 06:50 - leestijd 04:06

Nieuw onderzoek toont aan: significante afname van klachten na verwijdering borstimplantaten

frank niessen

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek van Dr. Frank Niessen dat gebubliceerd is in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature, toont aan dat de symptomen van BII/ASIA (borstimplantaat ziekte) opmerkelijk snel verminderen na het verwijderen van siliconenborstimplantaten. De kwaliteit van leven neemt significant toe, evenals de tevredenheid over de eigen borsten.

Al sinds de jaren zestig zien artsen een potentieel verband tussen siliconenborstimplantaten en verschillende systeemziekten, waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. BII (Breast Implant Illness) is een cluster van bijna zestig verschillende symptomen, waaronder ASIA (Autoimmune/inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants). Toch is BII vreemd genoeg nog steeds geen officiële diagnose.

Gezondheid

In een nieuw wetenschappelijk onderzoek keek Dr. Frank Niessen naar de invloed die het verwijderen van deze borstimplantaten heeft op de kwaliteit van leven van vrouwen die aan BII lijden. En die blijkt flink te zijn. Niet alleen verbeterde de algemene gezondheid van de vrouwen, ook de tevredenheid over de eigen borsten steeg aanzienlijk.

Niessen voerde het onderzoek uit in zijn kliniek, Mittsu Institute in Amsterdam, gespecialiseerd in esthetische ingrepen waaronder het verwijderen van siliconen borstimplantaten en het reconstrueren daarvan. Het onderzoek liep van januari 2019 tot september 2021 en er werkten 140 patiënten aan mee, die tot vier maanden na de verwijdering van de siliconenborstimplantaten werden gevolgd.

Al hun medische en andere relevante gegevens, zoals BMI, wel of niet roken en alcoholgebruik, werden vastgelegd. Uiteraard werd ook een uitgebreid lichamelijk medisch onderzoek gedaan. Uiteindelijk vulden 109 vrouwen in totaal drie nieuw ontwikkelde vragenlijsten over hun ASIA/BII symptomen in, zowel voor als vier maanden na de verwijdering van de siliconenborstimplantaten. De vragen richtten zich onder meer op de hevigheid van de klachten, de diverse symptomen en de tijd tussen het plaatsen van de siliconenborstimplantaten en de eerste klachten.

Borstreconstructie

Patiënten konden, als ze dat wilden, na het verwijderen van de siliconenborstimplantaten, ervoor kiezen om de borsten te reconstrueren met behulp van eigen vet en/of door middel van een borstlift. De mogelijkheden werden uitvoerig besproken met de patiënten. De implantaten werden verwijderd via een incisie in de plooi onder de borst of tegelijkertijd met de borstlift.

Indien nodig werd ook het kapsel geheel of gedeeltelijk verwijderd. Eventueel aanwezige granulomen, ontstaan door lekkage van het siliconenborstimplantaat, werden eveneens geheel verwijderd. Als het siliconenimplantaat was gescheurd, dan werd het omliggende weefsel geheel schoongemaakt en gedesinfecteerd. Koos een patiënt voor borstreconstructie met eigen vet dan werd liposuctie uitgevoerd en werd het vet vervolgens ingespoten in de borsten.

Direct na de operatie werden diverse gegevens genoteerd, zoals het merk en de grootte van het siliconenborstimplantaat, eventuele afwijkingen aan het implantaat, of het kapsel geheel of gedeeltelijk was verwijderd en of er was gekozen voor een borstreconstructie.

Significante afname van klachten

Alle (!) deelnemende vouwen meldden een significante afname van de ASIA/BII klachten na het verwijderen van de siliconenborstimplantaten. Ook waren de vrouwen in de meeste gevallen meer tevreden met hun borsten en meldden ze dat hun kwaliteit van leven aanzienlijk was verbeterd. Dit lijkt er wederom op te wijzen dat de beste remedie tegen ASIA/BII klachten het verwijderen van de siliconenborstimplantaten is.

De resultaten van dit onderzoek lijken de belangrijkste theorie over BII opnieuw te bewijzen: de permanente aanwezigheid van siliconenborstimplantaten in het lichaam zorgt voor een overreactie van het immuunsysteem. Dit kan verklaren waarom het verwijderen van het implantaat tot een snelle afname van alle symptomen leidt, in dit onderzoek al in een periode van ruim tweehonderd dagen.

Toch is na die tijd de BII nog niet bij alle patiënten helemaal verdwenen, deze patiënten hebben meer tijd nodig. De ene patiënt heeft ook meer hevige klachten dan de andere patiënt, zoals geheugenverlies, hersenmist en concentratieproblemen; daarin kan een psychologisch aspect ook een rol spelen. Wel verbeterde na het verwijderen van de implantaten de kwaliteit van leven bij alle patiënten. De vragenlijsten die de vouwen postoperatief invulden bewezen dit. Dit onderzoek was overigens het eerste dat gebruik maakt van deze postoperatieve vragenlijsten.

De psychologische kant van het verhaal

Dit was tot nu toe het grootste onderzoek naar de invloed van het verwijderen van siliconenborstimplantaten op de klachten die vrouwen met deze implantaten hebben. Het is duidelijk geworden dat deze klachten snel verminderen na het verwijderen van de implantaten. Tevens maakt het onderzoek duidelijk dat ook de tevredenheid over de borsten toeneemt na het verwijderen van de implantaten, zeker als vervolgens gekozen wordt voor een reconstructie met eigen vet of een borstlift.

Toch is er nog veel meer onderzoek nodig, met name naar de invloed van het verwijderen van de implantaten op het immuunsysteem en de psychologische kant van het verhaal. Meer onderzoek zal dus ongetwijfeld nog volgen.

Frank Niessen staat bekend als een zeer vakkundige chirurg, die eerlijke uitleg en goede  voorlichting geeft. ‘Het allerbelangrijkste is dat een patiënt het gevoel heeft, bij jou in veilige handen te zijn.’ Hij werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam.

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Bekijk hier ook nog een videofilm van een operatie van een buikwandcorrectie waarbij meteen een lipofilling van borsten werd toegepast:

Lees ook op BeautyJournaal:

Lees ook