Zijn het zenuwen of is het de borstspier? De plastisch chirurg geeft antwoord...

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Als je bijvoorbeeld een borstvergroting, of een correctie – denk verkleining of reconstructie hebt ondergaan, kun je een heel scala aan pijnsensaties ervaren.

frank niessenSteken van genezing

Een daarvan zijn steken in de borst. Echt zo plotseling en heftig dat je denkt tegen het plafond aan te springen. Volgens plastisch chirurg Frank Niessen is dat meestal een teken van genezing. De steken kunnen wel tot enkele maanden na de ingreep soms nog voorkomen.

De tepelkwestie

Frank Niessen: ‘Ik ken vrouwen die geen gevoel meer in hun tepel hadden na een borstvergroting, mogelijk doordat de zenuwen uitgerekt zijn. Als je het implantaat dan verwijderde, kwam het gevoel er weer in terug.’ Als de zenuwen beschadigd zijn in geval van een borstoperatie is dat helaas niet het geval. Daarnaast kun je ook tintelingen in de tepel ervaren na bijvoorbeeld een borstvergroting. 

Als de pijn blijft…

Soms wordt het beter door de tijd heen, maar het kan ook blijvend zijn na een borstingreep (van welke aard dan ook), legt Frank uit. ‘Deze pijnsensaties zouden binnen een paar maanden weg moeten zijn. Soms vertellen vrouwen dat ze langer pijn houden. Dit moet dan onderzocht worden, want het kan ook de borstspier zijn die problemen geeft.

Protesterende borstspier

‘Deze spier heeft in ruste een bepaalde lengte ofwel tonus. De spier ontspant zich dan. Als de spier wordt opgerekt (bijvoorbeeld wanneer een implantaat achter de spier geplaatst wordt) en langer wordt, kan het moeilijker voor de spier zijn om weer in een rust tonus te komen. Dat kan pijnklachten geven.

‘Soms wordt er dan Botox gebruikt, om de spier te helpen ontspannen. We zien dat ook toegepast worden bij borstreconstructies na borstkanker-amputaties’ bijvoorbeeld.

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook:

Hoe krijg je mooiere, strakkere borsten zonder implantaat?

Lees ook