De plant is een dankbaar geschenk van deze planeet

02:08 - 01:17
luistertijd 02:08 - leestijd 01:17

Het is eigenlijk heel goed nieuws, en de mensen die medicinale cannabis gebruiken tegen pijn weten dit al lang: het werkt. Het Lareb, waar je klachten kunt neerleggen over bijwerkingen van medicijnen deed onderzoek naar de bijwerkingen en die zijn heel mild. Ze wegen niet op tegen de voordelen die het spul biedt bij pijn.

Uit het onderzoek van Lareb blijkt dat van de patiënten die medicinale cannabis gebruiken, één op de vijf één of meer bijwerkingen ervaart. Het gaat om milde klachten die over het algemeen geen hinder geven. Het onderzoek gebeurde met behulp van een online vragenformulier. Het werd samen met het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) gedaan, tussen maart 2021 tot maart 2023.

Niet geregistreerd als geneesmiddel

Medicinale cannabis is geen geregistreerd geneesmiddel omdat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over het gebruik ervan. Er is behoefte aan meer onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis bij verschillende groepen patiënten en de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Dit zijn de bijwerkingen

Tijdens een periode van 12 maanden ontvingen 251 patiënten vier online vragenlijsten. Zowel mensen die al medicinale cannabis gebruikten als mensen die ermee wilden beginnen, deden mee aan het onderzoek. De mensen ervaarden milde bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid, droge mond, hoofdpijn en toegenomen eetlust.

Lees ook dit bijzonder interessante artikel over hoe luchttrillingen je feel good hormonen stimuleren

Bij chronische pijn

De meest voorkomende redenen om medicinale cannabis te gebruiken waren chronische pijn, zenuwpijn, slaapproblemen, spierpijn en krampen. De meeste mensen zijn erg tevreden over het medicinale cannabis product dat ze gebruiken.

Omdat veel deelnemers medicinale cannabis al langere tijd gebruikten, kan dit onderzoek mogelijk een relatief grote groep mensen vertegenwoordigen die positieve ervaringen hebben met medicinale cannabis en weinig last hebben van bijwerkingen. De resultaten van dit onderzoek kunnen artsen helpen om patiënten beter te informeren.

Bekijk hier het complete rapport met patiëntervaringen en veiligheid van het gebruik van medicinale cannabis in Nederland.

Lees ook