Met levende probiotica van Esse skincare!

08:03 - 04:50
luistertijd 08:03 - leestijd 04:50

Acne is een complex spel van erfelijkheid, hormonen, leefstijl en je microbioom (in je darmen en op je huid). Medisch schoonheidsspecialiste Iris Peters van Knappp in Eindhoven behandelt al haar acne-cliënten met bijzondere stammen van Lactobacillus bacteriën, van Esse Skincare. Het is de meest natuurlijke en duurzame weg naar een rustige huid.

Binnen 9 maanden onder controle

Esse heeft speciaal voor de acnegevoelige huid de Clarifying-lijn ontwikkeld. Het sterproduct in deze lijn, de Clarifying Oil bevatt maar liefst 4 stammen van levende Lactobacillus. Voor Iris zijn het ideale producten om de ontstekingen waarmee acne gepaard gaat, te behandelen.

Ontstekingen, zoals zwelling en roodheid

‘Denk hierbij aan roodheid en  zwelling,’ vertelt ze trots. ‘Als klanten voor het eerst bij mij komen met actieve acne, heb ik binnen drie weken de eerste resultaten behaald. Roodheid en ontstekingen nemen echt af Binnen 9 maanden heb ik een huid heel mooi onder controle.’

Voorzichtig met het strippen van je microbioom

Wie het merk goed kent, en de oprichter Trevor Steyn ook al eens ontmoet heeft, weet dat hij geen voorstander is van peelings en andere middelen die ingezet worden bij acne om de huid maar te ontvetten en de poriën te ontstoppen.

Een peeling verstoort per definitie het microbioom van de huid. Trevor doet er met zijn producten, waaronder die met levende bacteriën, alles aan om dat ecosysteem gezond te krijgen en te houden.

Behandel je acnegevoelige huid juist mild

Iris: ‘Het valt me nog te vaak op dat mensen met actieve acne, ook veel te actieve cosmetica gebruiken. De irritatie wordt daardoor alleen maar groter. Te veel reinigen, liefst dubbel, en meerdere peelings per week. De talgproductie zal hierdoor uiteindelijk alleen maar toenemen, omdat de huid zich wil beschermen.

Werken aan een nieuwe balans

‘Als ik start met een cliënt dan lijkt de acne in het begin even toe te nemen. We moeten naar een nieuwe balans toe werken, waarbij de huid niet alleen maar gestript wordt, maar juist gekalmeerd wordt. De Clarifying lijn is heel mild maar zo effectief om dit doel te bereiken.’

Waar bestaat de Clarifying lijn uit?

Je gebruikt een milde reiniging, Clarifying Cleanser. Deze werkt zuiverend, is niet schuimend en het stript niet de natuurlijke talglaag van de huid. Die heb je namelijk heel hard nodig als voeding voor je probiotica. Natuurlijk zitten er wel stoffen in die de propioni bacterie aanpakken, zoals salicylzuur. Bamboe houtskool helpt om afvalstoffen en overtollige talg van de huid te absorberen. De Lactobacillus houdt de bacteriepopulatie optimaal gezond.

Trouwens, de propioni bacterie wordt tegenwoordig de cutibacterie genoemd.

Clarifying Oil, met provitamine D, bakuchiol en maar liefst vier stammen levende Lactobacillus helpt het huidmicrobioom in balans te komen. Bakuchiol kan heel mooi de talgproductie reguleren. Hoe lager de vitamine D status in de huid, hoe meer acne er is. Daarnaast helpt vitamine D ontstekingen te verminderen. Provitamine D in deze olie stimuleert onder invloed van zonlicht de aanmaak van vitamine D3 in je huid.

Clarifying Serum maakt, samen met de Oil, het grote verschil bij acne. Het serum bevat 2% salicylzuur om de poriën open en schoon te houden. Ook zit er niacinamide in de formule om ontstekingen af te remmen. Probiotische extracten en prebiotica geven een boost aan de huidbarrièrefunctie. Hyaluronzuur ondersteunt wondgenezing en Myrothamnus heeft een krachtige antioxidantwerking.

Olie en serum samen gebruiken

Iris vult aan: ‘De olie en het serum gebruik je altijd in combinatie. De olie bevat dus vier stammen levende Lactobacillus, en het serum bevat vooral veel prebiotica, dat als voeding voor de probiotica dient.’

Tot slot is er de Spot Corrector. Een fijn extra product dat je in kunt zetten bij lokale puistjes. Het bevat salicylzuur, bakuchiol en niacinamide.

Natuurlijk zitten hier ook Lactobacillus in: de lysaten (de generieke benaming voor alle stoffen die uit een opengebroken microbe voortkomen) voor een verbeterde microbiële balans, en de getindaliseerde (verhitte microben die niet meer leven, maar nog wel een functie hebben) Lactobacillus voor een verbeterde barrièrefunctie.  

Volgens Iris heb je met deze vier producten een mooie compacte set voor thuisgebruik. Om de paar weken ziet ze haar cliënt dan terug voor een extra reiniging van de huid en natuurlijk om te kijken of de routine nog altijd passend is. De Clarifying Lijn kun je minimaal 90 dagen, achtereen gebruiken. De maximale periode is 180 dagen.

Actieve acne, rest-acne, rust…..

Iris behandelt veel mensen met acne in haar instituut. ‘Maar de mate van ernst is wisselend,’ vertelt ze. ‘Soms zie ik veel actieve acne, dan weer mensen met rest-acne. Je kunt ervan uitgaan dat je je huid in negen maanden echt heel mooi kan krijgen, dat is wat ik zie in de praktijk.’

Doorbehandelen tot er rust is

Als de actieve acne verdwenen is, hou je vaak nog wel rest-acne over, zoals skinexperts dat noemen. Het zijn de restverschijnselen zoals mee-eters en dergelijke. Iris: ‘Als de ontstekingsgraad laag blijft, kun je een tweede plan erbij uitwerken.

Na de actieve fase, onderhoud tegen rest-acne

Bij Iris bestaat het tweede plan om de rest-acne te behandelen met producten uit de basislijn van Esse Skincare zoals de Cream Cleanser, en de Repair oil om de talgproductie te normaliseren. ‘Als crème adviseer ik dan de Light of de Deep Moisturiser.

‘Eventueel kan er nog een exfoliator bij, zoals de Microderm Exfoliator. Soms pak uit mijn eigen aanbod een iets zwaardere peeling of pas ik microneedling toe. Bovendien kijk ik of er in het eetpatroon nog winst te behalen is.’

Een vergelijk met medische middelen tegen acne

Bij de ontwikkeling van de Clarifying lijn is heel goed getest hoe de producten werken ten opzichte van bestaande medische productbehandelingen.

Uit onderzoek van Esse blijkt dat 70% van de mensen die standaard medische producten gebruiken bijwerkingen heeft zoals schilfering en uitdroging. Bij het gebruik van Esse Clarifying lijn is dat minder dan 2%. De huid droogt niet uit, maar kalmeert juist.

Voor Iris Peters niets anders dan Esse

‘Ik sta echt 100% achter Esse Skincare, omdat dit merk voor mij bewezen heeft dat ze problemen bij de huidbarrière al aanpakt, en dat is ook waar het moet gebeuren. Je moet de oorzaak aanpakken, en niet de gevolgen onderdrukken. Het microbioom hoort in balans te zijn.

….en dat weet je dat het gelukt is

‘Weet je wat voor mij altijd een ultieme testcase is? Als een cliënte blij uitroept dat ze tijdens haar menstruatie nog maar 1 puistje heeft gehad. Dan weet ik: het is ons gelukt!’

Lees ook:

Bekijk ook deze video over Monique’s gezichtsbehandeling met 5 miljard levende microben van Esse!

Lees ook