Hoe behandel je puistjes, hoe voorkom je puistjes en hoe voorkom je littekentjes en huidontkleuring?

03:03 - 01:50
luistertijd 03:03 - leestijd 01:50

Acne behandelen kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral als littekentjes en stukjes ontkleurde huid eeuwig souvenirs zijn van alle verdwenen puistjes. Daarom hier wat beproefde Amerikaanse regels en adviezen voor de behandeling van acne en puistjes, speciaal voor de huid van kleur.

Nogmaals: dit zijn Amerikaanse adviezen, we vonden het wel eens interessant om ook deze zienswijze te delen. Hij kan natuurlijk afwijken van wat we in Nederland adviseren. Ook worden er andere producten genoemd. Mocht je in Amerika zijn, of er binnenkort komen, kun je er altijd eens naar kijken/shoppen.

Knijp puistjes nooit uit

Als eerste: hoe verleidelijk het ook mag zijn, knijp een puistje nooit uit en ga er ook niet aan zitten frunniken. Dat maakt de boel alleen maar erger en verhoogt het risico op huidontkleuring en littekens.

Crème met benzoylperoxide

Een crème die benzoylperoxide bevat is vele malen effectiever dan uitknijpen en vermindert niet alleen de ontsteking en irritatie, maar beperkt ook de kans op littekens en ontkleuring. Een geadviseerde crème, met maar liefst 2,5% benzoylperoxide, is Neutrogena Stubborn Acne AM Treatment.

Voor extra effect kun je een klein beetje cortison crème toevoegen. Een goede is SLMD Skincare Super Cortisone+, die niet alleen 1% hydrocortison bevat, maar ook fijne, kalmerende ingrediënten als vitamine E, shea boter, en aloë vera.

Reinig je gezicht met milde producten

Reinig je huid met een heel mild, zeepvrij product, gevolgd door een reiniging met wat watten die zijn gedrenkt in glycolzuur. Dit verwijdert de dode huidcellen en voorkomt zo verstopte poriën en puistjes. Veel cosmeticamerken hebben goede producten met een werkzaam percentage glycolzuur, informeer bij de parfumerie of drogist. Een goede tip is de glycolzuurlotion van The Ordinairy.

Bescherm je huid tegen de zon

Ook heel belangrijk: UV-bescherming! Ga nooit naar buiten zonder minimaal SPF 30. Zo voorkom je hyperpigmentatie nadat puistjes zijn verdwenen. Goede producten zijn onder meer Black Girl Sunscreen Moisturizing Sunscreen Lotion SPF 30, EltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46, en La Roche-Posay Anthelios Mineral Tinted Ultra Light Sunscreen Fluid SPF 50.

Avondritueel

En dan het avondritueel. Reinig opnieuw je gezicht met een mild, zeepvrij product. Breng daarna een piepkleine hoeveelheid, ter grootte van een erwt, retinol aan op je wangen, voorhoofd en kin. Masseer dit goed in en breng daarna een goede moisturizer aan.

Waarom retinol? Het bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen, vermindert littekentjes van puistjes, gaat het ontstaan van nieuwe puistjes tegen en doet degene die er al zijn sneller verdwijnen. Goede producten met retinol zijn onder meer Inkey List Retinol Serum en Youth To The People Retinal + Niacinamide Youth Serum.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook