Beste Jetkse, Ik ben van Antiliaanse afkomst en ik heb al vanaf jongs af aan sproeten op mijn gezicht.

02:07 - 01:16
luistertijd 02:07 - leestijd 01:16

Beste Jetkse,

Ik ben van Antiliaanse afkomst en ik heb al vanaf jongs af aan sproeten op mijn gezicht. Het is altijd heel opvallend geweest, ik vind dat niet leuk. Donkere mensen hebben meestal geen sproeten. Nu ik ouder word, lijkt het wel of het er steeds meer worden. Kan ik ze laten weghalen of maskeren?

(naam bij redactie bekend)

onderzoeksarts dr. Jetkse Ultee antwoordt:

Beste mevrouw,

Het is met alleen cosmetische crèmes lastig om sproeten te vervagen, maar hydroquinone kan er wel voor zorgen dat ze wat lichter worden.  Hydroquinone zorgt ervoor dat de productie van melanine – dat je huid kleur geeft – wordt onderdrukt. Het is dus geen bleekmiddel maar doet echt iets tegen de oorzaak van de pigmentvlekken of bij jou aan de sproeten. Het is wel een medicijn, dus alleen op recept verkrijgbaar.  Je zult het dus onder toezicht moeten gebruiken.

Overigens kan je de creme maar een aantal maanden gebruiken en is de kans groot dat de sproetjes onder invloed van de zon weer zullen terugkomen. Je moet je huid dus blijvend beschermen tegen de zon met een zonnefilter. Dat is ook de beste remedie om überhaupt de zichtbaarheid en hoeveelheid sproeten onder controle te houden. Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal pigmentstoornissen toe. Bekijk ook eens deze film die wij hierover maakten, en lees dit artikel met een lezersvraag over het toenemen van uv-schade op de huid.

Stoffen die je wel langere tijd kunt gebruiken en je sproeten mogelijk wat lichter kunnen maken zijn bijvoorbeeld  vitamine A zuur (ook alleen op recept te verkrijgen) en vitamine C, Zoethoutwortel-extract of niacinamide.

Ook kun je een laserbehandeling overwegen om de sproeten wat te verminderen.

We zouden je persoonlijk moeten zien, om te kunnen beoordelen wat het beste voor jou is.

Groet, Jetske Ultee

Lees ook