'Je wilt het verval voor zijn, dus je blijft maar vragen om nieuwe filler in je gezicht, maar dat hoeft niet'

05:11 - 03:06
luistertijd 05:11 - leestijd 03:06

Tijdens een van mijn interviewsessies met de Amsterdamse cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek Dokter Frodo, spraken we over de houdbaarheid van hyaluronzuur fillers in de huid. Uit MRI onderzoek blijkt, en dat is voor mij een nieuw inzicht, dat de fillers veel langer in de huid blijven dan men dacht. Alle hyaluronzuur injectables, ook de zg. skinboosters.

 Frodo vertelt: ‘Dit is natuurlijk goed nieuws. Echter moeten artsen hier wel rekening mee gaan houden. De cosmetisch arts gaat uit van een bepaalde houdbaarheid in de huid, en dat het daarna is opgelost. Dit lijkt dus niet zo te zijn. Dit betekent dat je niet elke keer opnieuw dezelfde hoeveelheid moet gebruiken. 

 Maar wat is het gevolg dan op de lange termijn als je wel op de oude voet doorgaat qua hoeveelheden? Krijgen we dan pillow faces, zoals we die nog kennen van rond het millenium? Denk aan Madonna?

 Frodo: ‘Injectables op zich zijn nooit de oorzaak van die kussentjes-gezichten. Het gaat om de dosering, de hoeveelheid dus. Maar we moeten ook kritisch naar het type hyaluronzuur kijken. Er zijn nu bijvoorbeeld allerlei soorten skinboosters in de omloop. Daar wordt van gezegd dat het na een paar maanden opgelost is in de huid en dat je opnieuw een behandeling moet doen, maar het is de vraag of dat wel verstandig is.

 Oppervlakkig, maar zeker niet ‘light’

‘Die boosters blijven heel lang in de huid zitten. Omdat ze als een soort light-versies van injectables verkocht worden, alleen de oppervlakkige huid van extra hydratatie en andere werkzame anti-aging stoffen voorzien, worden ze in hoeveelheden van 2-3 ml oppervlakkig in het gezicht geplaatst. Telkens opnieuw. Dat stapelt zich op. 

‘De meeste klanten zijn er erg tevreden over, omdat ze een hele gladde, volle huid krijgen. Lijntjes en plooien worden zachter, maar omdat ze in grotere hoeveelheden oppervlakkig worden geïnjecteerd, krijg je uiteindelijk onnatuurlijke, maskerachtige resultaten. 

 Ik vind het wel zorgelijk, als we straks allemaal opgeblazen gezichten gaan zien…..

‘Ja, skinboosters worden steeds meer gedaan. Klanten zijn soms huiverig voor ‘echte fillers’ en denken dan in skinboosters een veiliger alternatief te krijgen. Dit wordt ook zo aan artsen geleerd. Artsen die nog redelijk onervaren zijn nemen dit van de farmaceut over en gaan enthousiast met skinboosters aan de gang. 

 Maar een arts kijkt toch….en ziet dan toch dan de huid nog vol is, waarom zou je dan opnieuw boosteren?

‘Alles went, begrijp je me? Als het aan de klant ligt, wordt er na een paar maanden vanzelfsprekend weer behandeld. En daardoor blijf je het doen, om het idee van terugval voor te zijn…. 

Frodo benadrukt dat de groep cosmetisch artsen KNMG snel groeit. Dit zijn artsen die gedegen zijn opgeleid, goed geschoold, en meer op de hoogte van de ins en outs van nieuwe producten en technieken zijn. Hij zegt: ‘Zo kunnen we met elkaar als beroepsgroep bijdragen aan het voorkomen van bijwerkingen.

 Samen kritisch blijven, verhoogt de kwaliteit van het vak

Frodo vervolgt: ‘Samen brengen we het vak naar een hoger niveau, met het delen van technieken, observaties en laatste inzichten. Ik vind dat we met elkaar kritisch moeten blijven kijken. Zo geef ik ook les aan collega artsen om bij te dragen bij aan een verhoging van de kwaliteit van ons vak. 

‘Binnen onze vakgroep van KNMG artsen bespreken we alle mogelijke cosmetische behandelingen met elkaar. Ook kijken we goed naar de ervaringen in onze praktijken en hoe die zich verhouden tot de aanbevelingen van de producent van de injectables. Hoe meer inzicht, wetenschappelijk en uit praktijkervaring, hoe beter en veiliger we als artsengroep kunnen behandelen, en dus ook doseren.’

 Een lange termijnplan helpt om controle te houden en te zorgen voor natuurlijk resultaat

Maak altijd een langere termijnplan! Frodo streeft ernaar, en onderwijst zijn collega’s er ook in dat een lange termijnplan maken met een cliënt belangrijk is.

Frodo: ‘Zo doseer je en plan je de behandeling door de tijd heen, en hou je meer controle over het effect. Vergeet niet dat het overgrote deel van de vrouwen (en mannen) een heel natuurlijk effect wenst, en dan is behoudenheid en overzicht over hetgeen gebruikt, heel belangrijk. ‘

Bekijk hier ook ons video interview over mooi holistisch behandelen van een gezicht, voor natuurlijk resultaat:

 

Lees hier alles over de behandeling van verschillende probleemzones

Ook leuk!

Lees ook