Het kan wel de verergerende factor zijn…

06:03 - 03:38
luistertijd 06:03 - leestijd 03:38

Voeding veroorzaakt geen acne, zeggen dietisten Samantha Jordaans en Inge Backx, en in dit artikel leggen ze je het haarfijn uit, zodat je geen vergissing meer maakt. Bovendien tref je onderaan dit artikel een hele mooie korting om deel te nemen aan hun online cursus ‘Voeding, suppletie en acne’

Niet de veroorzaker, wel een trigger

Je hebt altijd gedacht dat dit wel zo is en je hoort klanten regelmatig opbiechten dat het slechte eetpatroon tijdens de feestdagen heeft gezorgd voor die onrustige huid. In deze column leggen we je uit wat er gebeurt in de huid bij het ontstaan van acne en dat voeding niet de veroorzaker, maar de verergerende factor kan zijn.

acne

Oorzaak van acne

Het ontstaan van acne is een samenhang van omstandigheden en hoewel nog niet helemaal duidelijk is wat nu écht de combinatie van factoren is die ervoor zorgt dat de één wel acne krijgt en de ander niet, heeft de wetenschap wel aangetoond dat er een vijftal oorzakelijke factoren bekend zijn, waar voeding een rol bij kan spelen, namelijk:

chocolade

Hoe voeding acne kan verergeren

Het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen kan op zichzelf geen acne veroorzaken, maar bepaalde voeding kan de bovengenoemde oorzakelijke factoren van acne triggeren, ofwel verergeren. We noemen drie voorbeelden om dit proces beter te begrijpen:

1. Snelle koolhydraten

Allereerst kan een voedingspatroon met veel snelle koolhydraten, ofwel suikers, de ernst van acne doen toenemen. Teveel snelle koolhydraten in de voeding kan op de lange termijn mogelijk resulteren in hyperinsulinemie, dit is een verhoogd insulinegehalte in het bloed. Uiteindelijk kan het insulineresistentie veroorzaken, waarbij cellen minder gevoelig zijn voor insuline. Beide veranderingen in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat er indirect meer keratinocyten worden aangemaakt. Deze hopen zich op en kunnen verstoppingen in de poriën veroorzaken. Zo worden mee-eters gevormd. Mensen die gevoelig zijn voor acne zullen daardoor mogelijk een verergering van de acne ervaren.

melk

2. Veel zuivel

Een ander voorbeeld is een voedingspatroon met veel zuivel. En dan met name magere koemelk met vaak hogere concentraties van bepaalde hormonen, vergeleken met volvette varianten. De suikers en hormonen in melk kunnen indirect zorgen voor een stijging van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam. DHT is een afgeleide van het androgene hormoon testosteron. Onder invloed van verhoogde DHT concentraties kan de talgproductie en groei van keratinocyten toenemen.

3. Omega-6-omega-3-vetzuurratio

Bovendien speelt de omega-6-omega-3-vetzuurratio in voeding een belangrijke rol in de ernst van ontstekingen bij acne. Deze verhouding tussen deze typen vetzuren is in westerse voedingspatronen vaak erg hoog. Dat betekent dat men veel meer omega-6-vetzuren binnenkrijgt vergeleken met omega-3-vetzuren. Dit kan indirect zorgen voor een toename van reacties in het lichaam die ontstekingen in het lichaam als het ware ‘aanzetten’. Simpel gezegd kan een voedingspatroon met teveel omega-6 vetzuren en te weinig omega-3 vetzuren indirect zorgen voor meer ontstekingen bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Onder andere koek, gebak, chips en gefrituurde hapjes bevatten omega-6 vetzuren en vette vis en bepaalde noten en zaden bevatten vooral veel omega-3 vetzuren.

vis

De juiste voeding voor een rustige huid

Kortom, voeding is dus zelf geen veroorzaker van acne. Voeding heeft wel invloed op de oorzakelijke factoren van acne. Ben je gevoelig voor acne? Dan kan je dat met de juiste voeding heel mooi managen en onderdrukken. Iemand die geen aanleg heeft voor acne, zal dus geen acne krijgen van voeding. Wij vertellen je graag wat je nog niet wist en helpen je op een gedegen manier naar de wetenschap te kijken. Dit helpt je te begrijpen hoe je voeding en eventueel supplementen kunt inzetten bij het verminderen van acne. Er valt namelijk nog zoveel meer te bereiken met voeding, en suppletie, je moet alleen goed weten hoe.

acne

Hoe kom jij van je acne af?

Heb jij last van acne of ken je mensen die last hebben van acne? Met de juiste voeding kun je jouw huid helpen rustiger te worden. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Wil jij antwoord op deze vraag en wil jij alles hierover leren? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ waarin je stap voor stap leert hoe je je huid rustiger krijgt met de juiste voeding.

10% korting op de opleiding!

Al meer dan 200 mensen hebben de opleiding met veel waardering, enthousiasme en succes gevolgd. Zowel huidprofessionals als mensen met acne beoordelen de opleiding als zeer goed! Daarom herhalen we de opleiding ook in 2022 het hele jaar door. Schrijf je je in januari 2022 nog in? Dan ontvang je nu 10% korting op het bedrag excl. BTW. Ben jij er ook bij? Aanmelden kan via deze link .

kivh

Samantha Jordaans en Inge Backx

 

Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook