Onderzoekers hebben een relatie gevonden tussen melk en acne

04:22 - 02:37
luistertijd 04:22 - leestijd 02:37

Diverse studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen het westerse voedingspatroon en acne. Het westerse voedingspatroon bevat vaak veel suiker, vet, vlees en weinig groente en fruit. Bovendien wordt het consumeren van zuivel er bij veel Nederlanders letterlijk met de paplepel ingegoten.

Maar is dat wel zo goed voor de huid en krijg je nu wel of geen acne van melk? In deze column geven we antwoord op deze vragen.

acne

Melkinname en de relatie met acne

Er zijn diverse grootschalige observationele studies uitgevoerd naar de associatie tussen melk en acne, waaronder een studie onder vrouwelijke verpleegkundigen met leeftijden van 25 tot 42 jaar (Adebamowo, 2005). Het onderzoek is onderdeel van een grotere studie naar de relatie tussen leefstijl en ziekten.

De onderzoekers stellen dat melk een positieve associatie heeft met acne. Dat betekent dat mensen die meer melk drinken mogelijk meer last hebben van acne. Let op: een associatie wilt niet zeggen dat de melk acne veroorzaakt.

Magere melk vs. volle melk

Het onderzoek laat drie opvallende resultaten zien. Allereerst valt op dat acne vaker voorkomt bij vrouwen die méér melk dronken in de tienerjaren. Daarnaast blijkt dat magere melk de sterkste associatie heeft met acne. Mogelijk is dit omdat magere melk een hogere concentratie androgene hormonen bevat vergeleken met volle melk.

Als derde blijkt dat ook andere vormen van zuivel, denk aan kaas, hüttenkäse en yoghurt, een positieve associatie hebben met acne. De hypothese van de onderzoekers is dat de hormonen die zuivel van nature bevat (androgenen, progesteron en oestrogenen) invloed hebben op acne. 

melk

Hoe zit het met (melk)chocolade?

De onderzoekers benoemen in hun discussie meerdere vergelijkbare studies waarbij bijvoorbeeld chocolade zonder melk(poeder) géén associatie lijkt te hebben met  acne. Echter, studies spreken elkaar ook tegen.

Zo blijkt uit een interventiestudie juist dat de dagelijkse inname van een kleine hoeveelheid 99% pure chocolade gedurende vier weken mogelijk resulteert in een statistisch significante toename van de ernst van acne. Mogelijk ligt het dus niet aan de melk maar aan een ander component in chocolade.

Er zijn aanwijzingen dat het te maken kan hebben met cacaoboter.

melkchocolade

Meer onderzoek is nodig

Hoewel het hier om een grootschalige observationele studie gaat moeten de resultaten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Zo is er geen causaal verband aangetoond en zijn de resultaten niet direct te generaliseren naar alle Nederlanders.

Ook heeft het onderzoek de beperking dat gevraagd is naar ‘gediagnosticeerde’ acne, dus mensen die nooit bij een arts zijn geweest voor acne zijn mogelijk niet meegenomen in het onderzoek. Er zijn meer grootschalige observationele studies gedaan die deze resultaten bevestigen, maar tot op heden zijn er nog geen interventiestudies gedaan naar de zuivelinname en acne.

Tot die tijd kunnen er geen harde conclusies worden getrokken over de relatie tussen zuivel en acne.

acne

Is melk goed voor elk?

Concluderend kan gezegd worden dat de onderzoekers een relatie hebben gevonden tussen melk en acne. Wat opvalt is dat meer melk-inname mogelijk leidt tot meer kans op acne, waarbij magere melk de grootste kans geeft. Mogelijk komt dit door de hoge concentratie hormonen in magere melk. Ieder zuivelproduct lijkt effect te hebben op acne.

Echter, studies spreken elkaar tegen. Eén studie is niet voldoende om mensen met acne te adviseren alle vormen van zuivel te laten staan vanwege het risico op acne. Wel kan hier in de praktijk rekening mee worden gehouden.

melk

Reageer je op zuivel? Probeer de inname van zuivel dan te vervangen door een volwaardig alternatief. In zuivel zitten namelijk ook heel belangrijke nutriënten, zoals eiwitten, calcium en B vitamines. Gelukkig zitten deze nutriënten ook in vlees, groente, fruit, brood en graanproducten.

Krijg je daar niet voldoende van binnen, dan kun je een supplement nemen als aanvulling op de voeding.

Lees ook:

 

Lees ook