En ja, zorg ook maar dat er geen titaniumdioxide in je supplementen zit…..

07:56 - 04:45
luistertijd 07:56 - leestijd 04:45

Er worden tal van voedingssupplementen aangeboden en ingezet voor de huid en haren. De keuze is reuze, maar zie jij door de bomen het bos nog? Waar let je op bij het kiezen van een supplement dat het beste bij jou past? Wat is veilig en waar vind je de informatie die je nodig hebt? Dit zijn vragen die wij dagelijks krijgen. In deze column trilogie delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste supplement voor huidverbetering.

supplementen

Supplementen nodig?

Voordat je verder leest willen we benadrukken dat niet iedereen altijd supplementen nodig heeft. Dit hangt sterk af van jouw leeftijd, geslacht, huidskleur, leefstijl, voedingspatroon, medische verleden, medicatiegebruik, algehele gezondheid en behoeften. In Nederland komen weinig ernstige voedingstekorten voor. Echter, indien men ongezond en/of eenzijdig eet is onder andere de huid het laatste orgaan waar (essentiële) voedingsstoffen naartoe gaan.

Tekorten aanvullen

De huid is, samen met het haar en de nagels, het minst belangrijk om te overleven. Zonder ernstige voedingsdeficiënties in het lichaam kunnen er dus wel tekorten in de huid ontstaan die invloed hebben op de huidconditie en daarmee de huidgezondheid. In dat geval kunnen supplementen helpen om deze tekorten aan te vullen. Risicofactoren voor tekorten aan voedingsstoffen in de huid zijn onder andere overmatig lijnen, eetstoornissen, maag-darmresecties, drugsgebruik, alcoholisme, medicijngebruik (waaronder anticonceptie) en bepaalde ziekten.

levensstijl

Advies vragen

En nog een tweede noot voordat je start met het lezen van stap 1. Om te beoordelen of jij supplementen nodig hebt en om een keuze te maken voor een merk is kennis nodig. Bij twijfel adviseren we je altijd om advies te vragen van jouw behandelend arts, diëtist of voedingskundige. Ben je zelf professional? En heb je geen voedingsachtergrond, werk dan samen met andere disciplines om samen tot de beste inzichten te komen voor jouw cliënten. Je mag ons ook altijd om advies vragen, maar let op. Wij geven enkel objectief advies en zullen geen merken noemen. We helpen je graag zelf bewuste keuzen te maken. In dit deel van de columnreeks helpen we je alvast op weg met de twee belangrijkste stappen. Ben je er klaar voor?

Stap 1. Check de verpakking

Deze meeste ingrediënten in voedingssupplementen zijn erg gevoelig voor achteruitgang onder invloed van licht, lucht en vocht. Een goede verpakking kan ervoor zorgen dat de ingrediënten beschermd blijven tegen zogeheten degradatie. Helaas zien we dat veel merken hierop bezuinigen, denk aan los poeder in een zak of in een pot. Er kunnen misschien goede ingrediënten in een supplement zitten, maar als deze in een pot zitten die dagelijks wordt geopend, gaat de kwaliteit en dus werkzaamheid heel snel achteruit. Binnen een paar dagen zit er al niet meer in het product, wat erin hoort te zitten. Zeker als het om antioxidanten gaat. Deze gaan letterlijk verloren. Kijk maar naar de tabel hieronder:

vitamine c

Figuur 1. Je ziet hier een grafiek uit een studie van Oyetade et al.. De onderzoekers laten hiermee zien dat de vitamine C in een tablet sterk onderhevig is aan achteruitgang onder invloed van lucht. Na 240 minuten, ofwel 4 uur, daalt het vitamine C gehalte van 84 mg naar 65 mg, dit is een daling van bijna 25%.

De beste kwaliteit

Praktisch: Wil je voor de beste kwaliteit gaan? Kies dan voor een product dat per dosering verpakt zit. En laat je keuze dus niet vallen op een los poeder in een pot. In capsules en tabletten zijn de ingrediënten nog enigszins beschermd door het omhulsel of de coating. Maar deze bevatten vaak additieven, waaronder titaniumdioxide wat mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Het beste kun je dus kiezen voor een poeder, zonder toevoegingen, dat verpakt zit in een stick of sachet. En als je toch voor een capsules of tabletten gaat, zorg dan dat deze verpakt zijn in een blister, dat is zo’n strip waar je de supplementen uit kunt drukken.

‘Medicijnen zijn altijd verpakt per doseringseenheid. Dit is niet voor niets. Zo zijn ze beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Voor medicijnen gelden andere regels dan voor supplementen. Vaak wordt er bij supplementen bespaard op de verpakking. Dat is jammer, want veel consumenten weten niet dat dit de ingrediënten niet te goede komt. Misleidend, als je het mijn vraagt.’ – Samantha Jordaans

supplementen

Stap 2. Skip de vage ‘skinboosters’

Als de verpakking in orde is, is het tijd om naar het product zelf te kijken. Bij stap 2 check je de ingrediëntenlijst die op de verpakking staat. Oké, we weten dat het er best ingewikkeld uitziet als er termen als calciumcarbonaat, zinkmethionine en kopergluconaat op het etiket van een product staan, maar met de praktische tip hieronder kun jij straks heel snel en makkelijk een etiket beoordelen.

Broodje aap verhalen

Technisch en wetenschappelijk gezien is het onderscheid maken tussen hoogwaardige producten en ‘gebakken lucht’ geen rocket science. Wat het zo moeilijk maakt zijn de broodje aap verhalen. Zoek op het internet naar wat goed is voor de huid en je komt direct een hele hoop webshops, artikelen, blogs en andere informatiebronnen tegen, maar wat is nu ‘waar?’ Veel adviezen en producten zijn gebaseerd op slecht bewijs. Wees gerust, wij zullen je geen (vage) supplementen adviseren op basis van slecht uitgevoerde studies bij muizen.

suppletie

Bewezen ingrediënten

Praktisch: Wij hebben alle beschikbare literatuur over suppletie en huidverbetering voor je gelezen, gecategoriseerd én beoordeeld. Vervolgens hebben we twee lijsten gemaakt, één met bewezen ingrediënten en één met (nog) niet bewezen ingrediënten in supplementen. Het enige dat jij hoeft te doen is de verpakking te checken en te kijken of de ingrediënten overeenkomen met de lijst met bewezen ingrediënten in de rechterkolom van tabel 1.

ingredienten

Tabel 1. Niet bewezen en bewezen ingrediënten in supplementen voor huidverbetering.

Onvoldoende bewijs

We horen je nu denken: ‘Maar groene thee is toch goed voor je?’ Ja dat klopt, tot op zekere hoogte. En er is onvoldoende bewijs dat orale inname van de werkzame stoffen (catechines) in groene thee extract bijdragen aan huidverbetering bij mensen. Bovendien zijn de doseringen die gebruikt zijn in de onderzoeken prima te halen uit 3-4 koppen groene thee per dag. Een ander voorbeeld is MSM. Hoewel het misschien aannemelijk klinkt dat dit goed kan zijn voor de huid hebben we geen enkele humane studie gevonden die dit bevestigd. We weten dus niet eens of het überhaupt wordt opgenomen, laat staan op de plek komt waar het zijn werk zou moeten doen. Kortom, wees kritisch en skip de vage ‘skinboosters’.

‘Uitspraken als “Dit supplement bevat maar liefst 27 skin boosters” klinkt interessant, maar zegt helemaal niets. Als het ingrediënten zijn die niet goed worden opgenomen, heb je er immers niets aan. Wees dus scherp en verdiep je in het etiket!’ – Inge Backx.

groene thee

Wordt vervolgd

Zoals je inmiddels weet schrijven we maandelijks een column voor BeautyJournaal. Volgende maand delen we stap 3 en 4, waarin we je meenemen in hoe je etiketten kunt lezen en welke vormen het beste zijn. Anders gezegd, je leert wat zinkmethionine en calciumcarbonaat zijn.

 

 

beautyjournaal shop

Lees ook