En? Ben jij al een expert in het maken van de juiste keuze voor een huidsupplement?

04:08 - 02:29
luistertijd 04:08 - leestijd 02:29

Het beoordelen van een goed supplement voor de huid gaat niet over één nacht ijs. Je dient kennis te hebben van de juiste verpakking en van de bewijskracht van het werkingsmechanisme van diverse ingrediënten. En dan moet je nog weten welke vormen het best opneembaar zijn én welke doseringen effectief en veilig. Wil je echt de beste keuze maken? Dan zorg je ervoor dat de ingrediënten elkaars werking versterken in plaats van tegenwerken. In de column van deze maand leer je alles over de synergie tussen vitamine C en E. Lees je mee?

supplementen

Column trilogie op BeautyJournaal

Heb je een supplement gevonden met de juiste verpakking, wetenschappelijk bewezen ingrediënten in de juiste doseringen en vormen? Dan is het tijd om een laatste check te doen voordat je de supplementen gaat gebruiken of in je assortiment opneemt.

Ben je nog niet zeker van één of meer van deze kenmerken? Pak dan eerst stap 1 tot en met 4 er nog eens bij. Deze staan uitgebreid beschreven in het eerste en tweede deel van deze column trilogie. Heb je de eerste stappen onder de knie? Lees dan stap 5 hieronder.

supplementen

Stap 5: de juiste synergie

De laatste, en misschien wel de meest vergeten, stap voor het beoordelen van supplementen is het vinden van de juiste synergie, ofwel ingrediënten die elkaar werking versterken. Je wilt immers dat ze optimaal hun werk doen en elkaar werking niet verzwakken of zelfs tegenwerken.

Het werkingsmechanisme van één ingrediënt is soms al lastig te begrijpen. Maar het lichaam draait niet op één bepaalde stof. Het is een complexe samenhang van diverse chemische stoffen die elkaar activeren, aanvullen en vervangen waar nodig. Om het praktisch te houden gaan we in deze column is op de synergie tussen vitamine C en E, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ingrediënten die elkaar nodig hebben.

uv stralen

Vitamine C en de huid

Overmatige blootstelling aan uv-licht veroorzaakt een verlaging van het vitamine C gehalte in de huid. De ernst hiervan is afhankelijk van de intensiteit en de duur van deze blootstelling. De daling van het vitamine C gehalte in de huid komt doordat er bij blootstelling aan UV vrije radicalen gegenereerd worden. Deze veroorzaken schade aan de huid. Doordat vitamine C in de huid een neutraliserende functie heeft bij het vrijkomen van deze chemicaliën, biedt de in wateroplosbare vitamine in dit soort situaties bescherming en vermindert het tevens UV-beschadiging aan de huid.

supplementen

Vitamine C & Vitamine E: het Gouden duo?

Nu horen we je denken: “maar wanneer komt vitamine E dan van pas?” Dat leggen we je graag uit aan de hand van een nogal scheikundig verhaal. Vitamine C en Vitamine E geven namelijk beide elektronen af waardoor de hoeveelheid vrije radicalen in de huid afneemt. Tegelijkertijd nemen hierdoor ook de gehaltes vitamine E en vitamine C in de huid af waardoor deze direct aangevuld moeten worden in de vorm van orale suppletie of via de voeding.

Geoxideerde vitamine E wordt als het ware gerecycled door andere antioxidanten, waaronder vitamine C. Zo houden ze elkaar actief en hebben ze zogezegd een synergetische werking. Onderzoek bevestigt ook dat de beschermende effecten van vitamine C suppletie alleen significant zijn als er ook vitamine E in het supplement zit.

smoothie

Synergie met voeding

Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine. Dit wil zeggen dat deze micronutriënt beter wordt opgenomen in combinatie met een vet product, denk hierbij aan avocado of zalm bijvoorbeeld. Neem een supplement met vitamine E dan ook altijd tijdens of na de maaltijd. Vitamine C daarentegen is een in-wateroplosbare vitamine en wordt beter opgenomen in combinatie met vocht. Denk hierbij aan een bouillon of smoothie met je favoriete vruchtensap.

 Lees ook:

Al onze actuele artikelen over voedingstrends

 

beautyjournaal shop

Lees ook