Word een expert in het maken van de juiste keuze voor een huidsupplement!

08:01 - 04:48
luistertijd 08:01 - leestijd 04:48

Weet je het nog? Vorige maand deelden we de eerste twee stappen voor het beoordelen van een goed supplement voor de huid. Je leerde dat de verpakking cruciaal is voor de kwaliteit van de ingrediënten. Bovendien kun jij vage skinboosters nu onderscheiden van wetenschappelijk bewezen ingrediënten. In de column van deze maand gaan we in op de juiste doseringen en verbindingen. Je leert bijvoorbeeld wat de best opneembare vorm is van zink. Lees je mee?

supplementen

Waar voor je geld

Wil je waar voor je geld? Dan kies je hopelijk alleen nog voor supplementen die kwalitatief goed verpakt zitten. Met andere woorden de ingrediënten kunnen alleen hun werk blijven doen als ze licht- en luchtdicht zijn verpakt en per dosering. Maar daar blijft het niet bij. Je wilt natuurlijk geen gebakken lucht innemen, ofwel ingrediënten waarvan nooit is aangetoond dat ze de huid van binnenuit bereiken. Dat ingrediënten in crèmes bewezen effectief zijn hoeft niet te betekenen dat ze net zo effectief zijn als je ze inneemt in de vorm van een supplement. Is deze kennis een beetje weggezakt of heb je deel één van deze column trilogie nog niet gelezen? Doe dat dan eerst, voordat je verdergaat met stap 3 en 4 in de huidige column.

Stap 3. De juiste vormen

Het is je vast wel eens opgevallen dat er op de verpakking van een voedingssupplement vaak een hele rits met van die moeilijke woorden in de ingrediëntenlijst staan. Voorbeelden zijn calciumascorbaat, cholecalciferol of zinkmethionine. Het lijken op het eerste gezicht misschien vreemde stoffen, maar het zijn simpelweg de beste vormen van respectievelijk vitamine C, vitamine D3 en zink.

Supplementenaanbieders zijn verplicht om de vormen, ofwel verbindingen, van de werkzame stoffen te vermelden op de verpakking en op de website. Dit is belangrijke informatie, omdat het iets zegt over bijvoorbeeld de biologische beschikbaarheid van een ingrediënt. Met andere woorden, hoe goed de stof wordt opgenomen in het lichaam. In andere gevallen zegt de vorm iets over de veiligheid en eventuele bijwerkingen of over het te verwachtte effect.

vitamin c

Nadere toelichting

We lichten het wat nader toe aan de hand van de eerdergenoemde voorbeelden. Vitamine C komt voor in verschillende vormen, namelijk ascorbinezuur en calciumascorbaat. Ascorbinezuur, het woord zegt het al, heeft een lage pH waarde. Dat wil zeggen dat het zuur is en in hoge doseringen mogelijk kan zorgen voor maag-darmklachten. Een ander voorbeeld is vitamine D3, ook wel cholecalciferol, deze vorm heeft een sterkere werking dan vitamine D2, ofwel ergocalciferol. Zinkmethionine is zink dat gekoppeld is aan het aminozuur methionine. Dit zorgt ervoor dat het zink actief kan worden opgenomen in de darmen. Vormen van zink die gekoppeld zijn aan mineralen hebben hier meer moeite mee, omdat ze een competitie aangaan met andere mineralen.

Andere veelvoorkomende vormen van zink in supplementen zijn zinksulfaat, zinkcitraat en zinkgluconaat. Zinksulfaat wordt het minst opgenomen, en zinkcitraat is een zure vorm. Bovendien is citraat een heel grote molecuul. Vaak past dit simpelweg niet in de gewenste dosering in een supplement met andere ingrediënten. Denk ook maar aan magnesium. Vaak zit dit niet in een multivitamine of in een absurd lage dosering, omdat het supplement anders te groot is om door te kunnen slikken.

suppletie

“Iedereen in Nederland mag supplementen ontwikkelen. Maar niet iedereen kan dit, er is veel kennis voor nodig. Supplementenaanbieder zijn verplicht om alle ingrediënten én hun vormen op de verpakking en de website te zetten. Staat er geen volledige lijst op de verpakking of website, dan is dat voor mij vaak een grote rode vlag. Wat houdt de aanbieder achter? En in hoeverre heeft de aanbieder wel verstand van supplementen?” – Samantha Jordaans

Stap 4. De juiste doseringen

Er is in media veel te doen over voedingssupplementen. En in alle eerlijkheid is dit niet onterecht. ‘Baat het niet dan schaad het niet’, gaat namelijk absoluut niet op als we het over supplementen hebben. Met voedingssupplementen kun je veel bereiken, echter je moet wel weten hoe. We geven weer enkele voorbeelden van waar je op moet letten bij de keuze voor een goed supplement. Dit keer focussen we op de juiste doseringen. Een veelgehoorde zorg bij supplementen is die van overdoseren. Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen ‘dat je een teveel aan vitamines gewoon weer uitplast’. Maar dat ligt genuanceerder.

supplementen

Vitamine A

Neem vitamine A. Dit is een in vet oplosbare vitamine, bij een teveel slaat je lichaam het op. Op de lange termijn kan dit vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Supplementenaanbieder spelen hier slim op in door niet vitamine A, maar bétacaroteen toe te voegen aan een supplement. Het lichaam maakt vitamine A uit bétacaroteen als dat nodig is. Dit zou mogelijk veiliger zijn, maar niets is minder waar. Althans, ook van bétacaroteen kan men teveel binnenkrijgen. Een grootschalig onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het langdurig gebruiken van supplementen met hogere doseringen dan 15 mg een verhoogd risico kan geven op longkanker bij rokers. Bétacaroteen doet ook veel goeds voor de huid, dus het is een heel mooi ingrediënt. Echter, een dosering van 10 mg in combinatie met andere, veilige doseringen van, andere carotenoïden is een betere optie.

Selenium

Als laatste voorbeeld pakken we selenium. Dit is een ingrediënt dat vaak in haar-, huid- en nagelsupplementen terug te vinden is. Men heeft slechts 70 mcg selenium per dag nodig om goed te kunnen functioneren voor het behoud van sterk haar. Eén Braziliaanse noot bevat al 90 mcg selenium, dus je krijgt dit makkelijk binnen via de voeding. Supplementen met selenium zijn dus niet altijd nodig. Sterker nog supplementen met selenium in hoge doseringen kunnen juist haaruitval veroorzaken. Wil je een supplement inzetten tegen haaruitval? Denk dan even twee keer na voordat je zomaar iets koopt waar selenium in zit.

haaruitval

Juiste doseringen

Wat zijn dan wel de juiste doseringen? Dat hangt heel sterk af van wat men binnenkrijgt via de voeding, de leefstijl, het geslacht, leefstijl en natuurlijk waar een supplement voor wordt ingezet. Wil je een supplement met vitamine C inzetten als aanvulling op de voeding en voor huidverbetering, dan moet je toch al snel denken aan 1000 mg, omdat de opnamecapaciteit afneemt naarmate de dosering hoger wordt. Bovendien is de huid het laatste orgaan waar de vitamine C naartoe zal gaan om zijn werk te doen. Met andere woorden, als je wilt dat de vitamine C wordt opgenomen en je huid bereikt, heb je een hogere dosering nodig dan wanneer je aan je weerstand wilt werken.

“Doordat ik in het verleden onder andere bij een producent van voedingssupplementen heb gewerkt kijk ik altijd zeer kritisch naar de supplementen in de markt. Ik heb namelijk voor vele merken supplementenformules bedacht en/of verbeterd en heb daardoor veel kennis over de best opneembare vitamines, mineralen, trademarks, claims en verpakkingen” – Inge Backx.

supplementen

Wordt vervolgd

Je bent nu bijna expert in het maken van de juiste keuze voor een huidsupplement. Volgende maand delen we de laatste stap, waarin we vertellen hoe ingrediënten elkaar versterken of juist tegen kunnen werken. Alvast een tipje van de sluier: vitamine C en E horen altijd samen in een supplement aanwezig te zijn.

 

 

Lees ook:

Lees ook