En we vertellen welk type haarstylingtool het beste is voor je haar

04:58 - 02:59
luistertijd 04:58 - leestijd 02:59

Over het drogen van kwetsbare en natte haren valt veel te leren. Veel mensen, waaronder ikzelf, gebruiken de föhn op de warmste en hoogste stand, maar dat doe je liever niet. Radar schreef er onlangs een interessant artikel over en wij delen deze inzichten graag met je op BeautyJournaal. Ontdek snel welke föhn methode het beste bij jouw haartype past!

haar fohnen

Tegenstrijdige studies

Er is enorm veel onderzoek gedaan naar de wetenschap achter het drogen van je haren. Veel studies spreken elkaar tegen. Zo zegt de Britse onderzoeker Tim Moor bijvoorbeeld dat je haar aan de lucht laten drogen het slechtste is dat je kunt doen, maar de Nederlands haarexpert Hans van Montfort spreekt dat weer tegen. ‘Het is altijd kwestie van balans vinden. En die is voor iedereen anders.’

‘Zodra je haar nat wordt, verandert de structuur ervan en begint het proces’, zegt Van Montfort, die zelf het bijzondere haargroeimiddel Esthecin heeft ontwikkeld.

haar opbouw

Opbouw van het haar

Hierboven zie je een afbeelding waarin de opbouw van een haar is te zien. Belangrijk om te weten is dat het grootste gedeelte van het haar bestaat uit keratine en samengehouden wordt door zogeheten bruggetjes van zwavel of waterstof. Je zorgt pas echt goed voor je haar als je schade aan die bruggetjes voorkomt.

Haarschubben

Als het haar nat wordt dringt er water in de haarschubben waardoor deze uit elkaar gaan staan. Als je haar vervolgens droogt dan sluiten deze schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze bij het proces hebben opgelopen.

nat haar

Haarbruggen

De bruggetjes kunnen ook afbreken. De oorzaak hiervan kan een overmaat aan water zijn, maar het kan ook door een hoge luchtvochtigheid komen. Gek genoeg geldt het andersom ook: als je haren te droog worden, door je haar bijvoorbeeld de hele tijd te föhnen op de warmste stand, gaan de schubben uit elkaar liggen waardoor de bruggen worden beschadigd.

Föhnen op een lage temperatuur

Wil je je haar na het drogen ook stylen? Dan is het belangrijk om een droogtechniek te vinden waarbij je haren zo min mogelijk worden aangetast, maar waarbij het toch in model gebracht wordt. Op BeautyJournaal schreef MUA Lydia al eens over de B.R.U.S.H, een warmteborstel tegen pluizig haar. In de borstel zit onder andere keratine, arganolie en macadamiamiaolie verwerkt. Zo style je je haar, terwijl je het ook goed verzorgd.

BRUSH

Ingebouwde ionisatie

Het is goed om voor een tool te gaan met ingebouwde ionisatie. De elektrische lading herstelt de waterstofbruggen en is beter voor je haren dan hitte. De B.R.U.S.H borstel bevat ook een speciale Ionic Technologie. Dit zorgt er voor dat de positieve ionen in het haar worden geneutraliseerd, wat resulteert in pluisvrij en glad haar. Aanrader!

Aan de lucht laten drogen

Als je je haar niet wil stylen dan kun je het volgens dr. Hans van Montfort prima aan de lucht laten drogen. Wat ook werkt is om het water goed uit je haren te knijpen. De bruggetje zullen zichzelf herstellen en de natuurlijke vorm van het haar laten zien.

handdoek haar

Je haar met een handdoek drogen. Kan dat? 

Veel mensen wrijven na het douchen met een handdoek over hun natte haren. Er wordt beweerd dat dit slecht is voor het haar, maar volgens van Montfort is dat overdreven. ‘Zolang je niet te hard wrijft kan het best.’ Dat geldt overigens ook voor het in een handdoek draaien van je haren. ‘Je haren krijgen zuurstof en kunnen drogen. Je moet de handdoek alleen geen uren laten zitten,’ zegt van Montfort.

haarolie

Stylingproducten  

Dat je stylingproducten niet meer goed werken nadat je je haren op een lage temperatuur hebt geföhnd is onzin. Ik heb deze föhntechniek zelf uitgeprobeerd en merk geen verschil in het gebruik van mijn stylingsproducten. Mijn haarolie maakt mijn haar nog altijd even glad en zacht. Het werkt eigenlijk prima en het is fijn om te weten dat ik mijn haar op deze manier wat minder beschadig. Het enige verschil is dat mijn haar na het föhnen wat kouder aanvoelt, maar dat is natuurlijk niet erg.

Meer lezen over föhnen op een lage temperatuur? Lees het volledige artikel op Radar

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook