Je kunt zelfs slaapapneu ontwikkelen…..ook dat wisten we niet

03:33 - 02:07
luistertijd 03:33 - leestijd 02:07

Slaapproblemen komen in de menopauze vaak voor. We hebben het dan over klachten als moeilijk inslapen, s’nachts wakker worden en dan niet meer in slaap komen of ’s ochtends vroeg wakker worden. Dit heeft een grote invloed op ons welzijn en op mentaal vlak. Onderzoeker in slaap, stemming en hormonen Margot Morssinkhof legt in een video van de Dutch Menopause Society meer uit over de invloed van hormonen op slaap.

We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje, maar de volledige video kun je hieronder bekijken:

Mentale en fysieke klachten

Slaapproblemen kunnen onder andere zorgen voor depressieve en angstige klachten, maar ook op fysiek vlak kunnen er klachten ontstaan. Mensen kunnen gewichtsproblemen krijgen, hartproblemen of diabetes omdat het lichaam ontregeld zonder goede slaap. De timing van de overgang, dus het in de overgang gaan, overlapt vaak met de slaapproblemen. Dit is een indicatie dat de hormonen zelf een invloed hebben op slaap. 

Niet alleen vrouwen die al in de menopauze zitten kunnen deze slaapproblemen ervaren, ook vrouwen met een onregelmatige menstruatie of vrouwen die net de menopauze ingaan kunnen hier last van hebben.

slapeloosheid

Hormonen

De hormonen progesteron en oestrogeen fluctueren sterk in de overgang, dit zorgt onder andere voor hartkloppingen of opvliegers. Maar deze hormonen zijn ook actief in de hersenen en kunnen daardoor invloed hebben op hoe goed of slecht iemand slaapt.

Slaapapneu 

Slaapapneu kan ook meespelen in de overgang. Het komt meer voor dan bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. De slaapapneu is moeilijker op te pikken dan bij mannen omdat vrouwen minder uitgesproken klachten hebben. Een van de klachten die wel duidelijk is bij vrouwen is dat ze vermoeider wakker worden ’s ochtends en ook gedurende de dag vermoeid zijn terwijl ze wel goed slapen ’s nachts. 

gapen

’s Nachts herstellen

Slaapapneu heeft een sterk effect op de fysieke en mentale gezondheid. Ademstops kunnen zorgen dat het lichaam ’s nachts te weinig zuurstof krijgt, waardoor zowel de hersenen als het lichaam zich niet kunnen herstellen. Het is echt belangrijk om dit in de gaten te houden. 

thee

Wat te doen?

Er is gelukkig veel te doen tegen deze slaapklachten. Dit kan op drie vlakken:

  1. Vrouwen met slapeloosheid kunnen veel baat hebben bij richtlijnen rond slaaphygiëne. Denk aan het vermijden van blauw licht of het overslaan van koffie of thee voor het slapengaan. Bij ernstigere klachten is er een therapie die heet CGTI (cognitieve gedragstherapie voor insomnie), deze therapie is effectief tegen slapeloosheid. 
  2. Bij vrouwen met klachten die duiden op apneu is een verwijzing naar een slaappoli vaak passend. Hier kan verder worden uitgezocht welke stappen nog nodig zijn.
  3. Voor vrouwen met meer overgangsklachten naast de slaapklachten is een doorwijzing naar een menopauze poli soms passend zodat daar verder kan worden uitgezocht of hormoontherapie eventueel effectief is. Hormoontherapie is ook onder begeleiding van een specialist. 

Wees zeker niet bang om hulp te vragen, maar ga het gesprek aan als je (een van) deze klachten ervaart.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook