En mocht je wel een lichtgevoelige huid hebben, zijn dit onze beschermingstips!

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03

shop

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Huidarts Francis Wu maakte deze zalige crème voor diepe hydratatie. We love it! Clean beauty!

Deze week bracht het grote cosmeticaconcern Beiersdorf (waaronder Nivea, Eucerin) het bericht naar buiten dat we ons niet druk hoeven te maken over schade aan onze huid veroorzaakt door kunstmatig blauw licht (LED lampen en LED schermen).

Violetlicht met een nanometer tot 500 nm

Dit zou blijken uit een nieuwe Noorse studie gepubliceerd in Photochemical & Photobiological Sciences. Met name het violetblauwe licht met een nanometer golflengte tot 400-500nm zou geen schade aan de huid aanbrengen.

Zes uur schermtijd zou gelijk staan aan 25 minuten onbeschermd in de zon

Volgens hoofdwetenschapper fotobiologie bij Beiersdorf, Ludger Kolbe, wordt de discussie gekenmerkt door gebrek aan kennis en wetenschappelijk bewijs. Eerder al bracht Unilever het bericht van schadelijkheid naarbuiten – juist op het moment van Corona-hoogtijdagen toen we en masse dagenlang achter onze schermen zaten.

Zes uur per dag achter je scherm gelijk aan 25 zonminuten?

We zouden meer dan zes uur per dag achter onze schermen zitten wat neer zou komen op 25 minuten in de middagzon zonder bescherming, aldus Unilever. Een studie van Unilever Science & Technology suggereerde dat 30 uur blootstelling aan digitaal blauw licht huidveroudering en pigmentatie in de hand zou werken. De werkzame stof licochalcone A zou deze pigment issues tegengaan. Ook vitamine C en B6 zouden effectief zijn, evenals zinkoxide en niacinamide. Allemaal ter bescherming.

Werkelijke dosis blootstelling lager

Nu zijn dat ook uitstekende beschermende stoffen, maar volgens de nieuwe Noorse studie zou die bescherming niet nodig zijn tegen het blauwe licht dat uit kunstmatige bronnen komt zoals van computerschermen, telefoons en LED lampen. In de studie wordt aangegeven dat ook de hoeveelheid licht waaraan wij blootgesteld worden lager is dan die in de Unilever studie gebruikt waren.

Echter adviseert men wel dat mensen die lichtgevoeligheid op hun huid ervaren als gevolg van mediciatie of ziekte wel hun huid optimaal beschermen.En dan zijn deze bovengenoemde stoffen wel weer erg goed, vullen wij zelf bij BeautyJournaal even aan.

blauw licht

Ook in dit artikel uit 2018 haal ik nog even wat quotes aan van product Merck, dat onder meer pigmenten maakt voor make-up maar ook voor minerale zonnebrandmiddelen. Zij geven aan dat minerale filters uitstekend werken tegen alle vormen van blootgesteld licht omdat het simpelweg het licht meteen weerkaatst. Dus mocht je toch nog twijfels hebben of binnen een kwetsbare doelgroep vallen, dan is ook dit een goed advies.

Tot slot wordt benadrukt dat blauw licht uit de zon wel sterker is dan uit kunstlicht. Dus hoe dan ook – buiten dien je je altijd te beschermen, maar dat wist je al;-)

Bronnen:

Lees ook:

Lees ook