Er zijn meerdere factoren die het uitlokken. We zetten ze op een rij.

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

Onlangs stuurde een lezeres deze lezersvraag over mondhoekkloofjes. Een mooie vraag voor onze dermatoloog Francis Wu!

Ik heb nu al een tijdlang last van mondhoekkloven. Vorig jaar startte dit ook in oktober, alleen dit keer houdt het langer aan.. bijna tot in het nieuwe jaar. Eind september ben ik bevallen en door ernstige zwangerschapsmisselijkheid (8 maanden en laag ijzer) is mijn weerstand verlaagd.

clownseczeem

Credits: James Heilman, MD | Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Ik krijg nu miconazol voorgeschreven maar omdat het blijft terugkomen wil de arts mij daktarin voorschrijven. Ik geef mijn voorkeur aan een product gebaseerd op zinkoxide waarover ik las in jullie artikel over clownseczeem. Kunt u mij aanraden welke zalf/lippenbalsem goed werkt?

Dermatoloog Francis Wu laat weten:

‘Mondhoek kloven (perleche of stomatitis angularis of angular cheilitis) kan verschillende oorzaken hebben. Ik ga ervan uit dat het rood en schilferig is en dat het in de mondhoeken zit. Als er pustels zijn, bultjes met geel witte koppen, dan past het bij een clowns eczeem.

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Oorzaken zijn een gebrek aan vitamine b6, b9, b2, zink of ijzer. Ook tandpasta kan dit uitlokken, neem daarom een hele basic tandpasta (Zendium Classic, red.). Zijligging tijdens het slapen kan ook een trigger zijn, net zoals tand- en kaakproblemen en/of een candida schimmelinfectie.

lippenbalsem

Behandeling is in eerste instantie met een matig sterke hormoonzalf en in de avond voor het slapen gaan beschermen met zinkzalf. Als je een lippenbalsem, neemt, kies er dan een zonder parfum, smaakstoffen, menthol – en andere irriterende stoffen. Lees ook mijn artikel over lipbalsem verslaving.

 

BEAUTYJOURNAAL TIP! Dit is een veilige lipbalsem.

 

Lees ook:

 

 

Lees ook